Venezuela'dan Ýngiltere çýkýþý! ''Barýþý tehlikeye atan provokasyonlarý terk edin''
ABONE OL

Venezuela Savunma Bakaný Vladimir Padrino Lopez, sosyal medya hesabý X'ten yaptýðý paylaþýmda, Ýngiltere'nin, Venezuela ile Guyana arasýndaki ihtilaflý Esequibo bölgesine savaþ gemisi yollayacaðý açýklamasýna tepki gösterdi.

Ýngiltere'yi "bölgede provokasyon yapmakla" suçlayan Lopez, "Karayipler'in ve Güney Amerika bölgesinin barýþ ve istikrarýný tehlikeye atan bu provokasyon karþýsýnda alarm durumuna geçiyoruz. Peki buradan soruyorum, iyi komþuluk ve barýþ içinde yaþama taahhüdüne ne oldu? Hiçbir koþulda tehdit etmeme ve karþýlýklý güç kullanmama anlaþmasýna ne oldu?" ifadelerini kullandý.

Lopez, Esequibo bölgesini, Venezuela'nýn "ayrýlmaz" parçasý olarak gördüklerini ve olasý durumlar karþýsýnda her türlü tedbiri alacaklarýný belirtti.

BBC'de çýkan habere göre, Ýngiltere, eski kolonisi Guyana'ya "askeri ve diplomatik" destek amacýyla savaþ gemisi göndermeye hazýrlanýyor.

Bu geminin Venezuela ile Guyana arasýndaki tartýþmalý Esequibo bölgesinde faaliyetlerde bulunacaðý öne sürülüyor.

VENEZUELA VE GUYANA, GÜÇ KULLANMAMA KONUSUNDA ANLAÞMIÞTI

Venezuela Devlet Baþkaný Nicolas Maduro ile Guyana Devlet Baþkaný Irfaan Ali, Karayipler'de ada ülkesi Saint Vincent ve Grenadinler'de 14 Aralýk'ta bir araya gelmiþti.

Guyana ve Venezuela, petrol zengini ihtilaflý Esequibo bölgesindeki gerilimi çözmek için "güç kullanmama" konusunda anlaþmýþtý.

Venezuela'da yapýlan ve Esequibo bölgesinin bu ülkeye ait olduðu yönünde sonuçlanan referandumun ardýndan harekete geçen Venezuela yönetimi, Guyana'nýn yaklaþýk 4'te 3'üne karþýlýk gelen bölgeyi kontrolü altýna alma tehdidinde bulunmuþtu.

ESEQUÝBO UYUÞMAZLIÐI

Venezuela ile Guyana arasýndaki Esequibo bölgesi anlaþmazlýðý, Guyana'nýn baðýmsýzlýðýndan önceki döneme dayanýyor.

Guyana'nýn Ýngiliz sömürgesi olduðu dönemde, 1899 tarihli sýnýr tahkimi kararýna göre Esequibo Nehri, Guyana'nýn batý sýnýrý olarak belirlenmiþti.

Ancak baðýmsýzlýðýný 1966'da kazanan ve 1970'te Ýngiliz Milletler Topluluðu'na dahil olan Guyana, bu sýnýrý tanýmayarak Esequibo'nun kendisine ait olduðunu ilan etmiþti.

Halihazýrda, Esequibo bölgesi veya Guyana Esequiba olarak bilinen bölge Guyana'nýn ortalarýnda bulunan Esequibo Nehri'nin batýsýnda, ülkenin ise kuzeyinde yer alýyor.

Bölgenin doðal kaynaklar açýsýndan son derece zengin olduðu belirtiliyor.