Vicdani retçi Mueller: Ýsrail Gazze'de bataklýða saplandý
ABONE OL

Ýsrailli vicdani retçi Orion Mueller, AA muhabirine, Ýsrail ordusuna katýlmadýðý için karþýlaþtýðý zorluklarý anlattý.

Mueller, Ýsrail ordusunun Gazze saldýrýlarý sýrasýnda kendisini askere almak istediðini aktararak, "Lise üçüncü sýnýfta askere alýnma sevk belgem geldi. En baþýndan beri orduya katýlmaya hiç niyetim yoktu." dedi.

Ýsrail'de zorunlu askerlik nedeniyle herkesin belli bir dönem orduya katýlmak zorunda kaldýðýný ve buna itiraz edemediðini dile getiren Mueller, "Liseyi yeni bitirmiþseniz, herkesin ya hemen ya da önünde sonunda askere gitmesi bekleniyor. Askere gitmediðinizde orduya katýlan arkadaþlarýnýzla aranýzda büyük bir uyumsuzluk oluyor. Çevrenizdeki insanlarýn gözünde kesinlikle farklý bir noktada oluyorsunuz." ifadesini kullandý.

Birçok Ýsrailli gencin 7 Ekim 2023'teki Gazze saldýrýlarýndan sonra orduya katýlmayý reddetmeye baþladýðýný kaydeden Mueller, "Yahudi kültürü askerlik hizmetini neredeyse kutsal bir yere koyuyor ve özellikle savaþ zamanýnda savaþmak istemeyenler dýþlanýyor. Gençlerin savaþa katýlmak istememesi, Ýsrail içinde hükümeti savaþý durdurmaya zorlamak için sahip olduðumuz en güçlü silahlardan biri." diye konuþtu.

Mueller, vicdani retçi olduðu için 30 gün askeri hapishanede kaldýðýný ifade ederek, þöyle devam etti:

"Askeri hapishane, aslýnda sizi askeri sisteme hazýrlamak ve disipline etmek için gittiðiniz yerdir. Kendinizi bir asker gibi yetiþtirmek istiyorsanýz orasý size çok faydalý olur ama emir komuta zincirinden hoþlanmýyorsanýz çok acý çekersiniz. Hapishanede temel problem, her günün ayný olmasý. Ayný rutinde uyanmak, yemek yemek, ütü yapmak ve bunu hapiste kaldýðýnýz her gün tekrar tekrar yapmak sizi olumsuz etkiler."

- "ÝSRAÝL GAZZE'DE BATAKLIÐA SAPLANDI"

Ýsrail'in 7 Ekim 2023'te Gazze'ye baþlattýðý saldýrýlarda sivil kayýplarý tamamen göz ardý ettiðini söyleyen Mueller, Ýsrail ordusunun ileri sürdüðü askeri hedeflerine de ulaþamadýðýný ifade etti.

Mueller, Ýsrail'in askeri harekattan öte intikam operasyonu yaptýðýna iþaret ederek, "Ýsrail, Gazze'de bataklýða saplandý. Bence orduya katýlmakla ilgili tüm sorunlar daha da aþýrý hale geldi. Batý Þeria'nýn askeri iþgali, etnik temizlik ve ayrýca tüm Filistin nüfusundan kurtulma çabalarý, orduya katýlma tercihini çok sorunlu hale getiriyor. Peki Ýsrail ordusuna katýlmak etik midir? Benim cevabým hayýr." görüþünü paylaþtý.

Ýsrail'in, Gazze'de açlýðý silah olarak kullandýðýnýn ve bunun da büyük bir problem olduðunun altýný çizen Mueller, bu "insan haklarý ihlallerine" ortak olmamanýn en iyi yolunun askerliði reddetmek olduðunu vurguladý.

Mueller, Ýsrail hükümetinin sadece Gazze'de sürdürdüðü "etnik temizlikle" sýnýrlý kalmayacaðýný, hükümetin iç politika ve siyasi güç dengesi için de bu savaþý sürdürmek istediðini belirtti.

Ýsrail hükümetinin sað siyasi güçlerin fikirleriyle yönetildiðini kaydeden Mueller, "Sonumuzun geldiðini düþünmüyorum. Eðer Ýsrail'in Lübnan'daki saldýrýlarýný durdurabilirsek Gazze'de de ateþkes konusunda þansýmýz olabilir. Hükümetin açýklamalarýndan da anlaþýlacaðý üzere Gazze ve Lübnan'da bir ateþkes yapmaya niyeti yok." diye konuþtu.

Mueller, Gazzelilerin mücadelesini takdir ettiðini belirterek, sözlerini þöyle tamamladý:

"Her þeyden önce halkým ve ülkem adýna özür dilemek istiyorum. Kalbimin derinliklerinde gerçekten üzgün hissediyorum. Umut hakkýnda bir þey söyleyebilecek durumda olduðumu sanmýyorum. Gazzelilerin topraklarýnda gerçekleþen dehþet verici askeri harekata karþý verdikleri mücadeleyi gerçekten takdir ediyorum. Bir gün bir arada yaþayabileceðimizi umuyorum. Bence bu röportajý dinleyen ya da okuyan herkes, umut etmeye devam etsin. Tarihin hangi tarafýnda olmak istemediklerini, ölümün ve acýnýn tarafýnda mý yoksa barýþ umudunun tarafýnda mý olduklarýný düþünsünler ve seçtikleri cevabýn kendi içlerinde doðru cevap olduðundan emin olsunlar."