Dýþ politika uzmaný Nils Lange, Almanya Baþbakaný Olaf Scholz'un Türkiye ile daha iyi iliþkiler kurmak istediðini ve yapacaðý ziyaretin siyasi farklýlýklarý ele almak ve ortak çýkarlar konusunda iþbirliðini geliþtirmek için fýrsat sunacaðýný söyledi.
Berlin merkezli Küresel Kamu Politikalarý Enstitüsünde (GPPi) araþtýrmacý olarak görev yapan Nils Lange, AA muhabirine Þansölye Scholz'un Ýstanbul'a yarýn gerçekleþtireceði ziyareti deðerlendirdi.
Lange, Þansölye Scholz'un ziyareti sýrasýnda "düzensiz göç, ekonomik iliþkiler, güvenlik ve savunma iþbirliðinin ele alýnmasýnýn" gündemdeki baþlýca konular arasýnda yer alacaðýný belirterek, "Ýki taraf arasýnda çeþitli konularda siyasi farklýlýklar olmasýna raðmen Þansölye Scholz, Türkiye'nin stratejik öneminin farkýnda, iliþkileri duygusal olmaktan çýkarmaya ve daha iþlemsel bir politikayla iþbirliðini geliþtirmeye çalýþýyor." dedi.
Türkiye ile Almanya arasýndaki iliþkilerde geçmiþte birtakým zorluklar yaþandýðýný hatýrlatan Lange, "Ýki ülke arasýndaki yakýn baðlar ve halklarý arasýndaki karmaþýk dinamikler göz önüne alýndýðýnda dýþ iliþkiler, her zaman bir iç politika meselesi olmuþ ve bu da zaman zaman gerginliklere yol açmýþtýr ancak son yýllarda Alman hükümetinin Türkiye'ye yaklaþýmýnda kayda deðer bir deðiþim yaþandý. Scholz'un koalisyon hükümeti, baþlangýçta selefine kýyasla daha eleþtirel bir tutum benimsemiþ gibi görünse de son yýllarda Türkiye'nin Avrupa için öneminin giderek daha fazla anlaþýlmasýyla iliþkilere daha stratejik bir yaklaþým benimsenmeye baþlandý." deðerlendirmesinde bulundu.
Lange, Rusya-Ukrayna Savaþý nedeniyle Avrupa'nýn artan güvenlik endiþeleri ve Orta Doðu'da süren gerilimler de dahil olmak üzere son jeopolitik deðiþimlerin Almanya'yý dýþ ve güvenlik politikasýný yeniden deðerlendirmeye sevk ettiðini dile getirdi.
Bu deðerlendirmenin, Almanya'nýn Ankara ile iliþkilerine yeniden odaklanmasýna yol açtýðýný ve Türkiye'nin bu karmaþýk bölgesel zorluklarýn ele alýnmasýndaki hayati rolünü kabul ettiðini belirten Lange, "Türkiye, Almanya için sadece Karadeniz'deki ve NATO'nun güneydoðu kanadýndaki en önemli müttefik olarak deðil ayný zamanda Ankara'nýn Rusya-Ukrayna çatýþmasýna yaklaþýmý açýsýndan da son derece önemli. Türkiye, savaþýn baþýndan beri yani Kýrým'ýn ilhakýndan bu yana Ukrayna'nýn güçlü bir destekçisi oldu ama ayný zamanda Rusya ile baðlarýný ve kanallarýný da açýk tuttu. Türkiye, özellikle Rusya-Ukrayna Savaþý'nýn baþýnda esir takasý ve tahýl koridorunun açýk tutulmasý þeklinde gördüðümüz gibi diplomatik bir çözüm için kolaylaþtýrýcý bir rol oynayabileceðini göstermiþtir." ifadelerini kullandý.
Lange, ancak Almanya'nýn AB üyesi olarak Türkiye ile anlaþmazlýklarýnda genellikle Yunanistan ve Kýbrýs Rum Yönetimi'nin yanýnda yer almasý nedeniyle bir dizi konuda siyasi farklýlýklarýn sürdüðüne dikkati çekti.
Lange, Alman tarafý için bir diðer önemli konunun da düzensiz göç olacaðýný dile getirerek, "AB ile Türkiye arasýnda 2016 yýlýnda düzensiz göçü durdurmak üzere varýlan mutabakat etkili ve baþarýlý olmuþtur. Türkiye, bu ortak sorunla mücadelede güvenilir bir ortak olduðunu göstermiþtir ancak bu anlaþmanýn yenilenmesi ve güncellenmesi gerekiyor." dedi.
Scholz hükümetinin, Almanya'da göç konusunu istismar eden aþýrý saðcý Almanya için Alternatif Partisinin (AfD) yükseliþi nedeniyle iç siyasette baský altýnda olduðuna dikkati çeken Lange, "Son eyalet seçimleri, düzensiz göçün birçok seçmen tarafýndan en önemli sorun olarak algýlandýðýný gösterdi. Bu sorunu çözebilmek için Alman hükümetinin iþbirliði yapmasý gereken kilit ülkelerden biri Türkiye." diye konuþtu.
Lange, Scholz'un ziyaretinde Türkiye'nin de NATO müttefiki Almanya'ya çeþitli alanlarda beklentilerini iletmesinin beklendiðini dile getirerek, þunlarý söyledi:
"Kanýmca Türkiye, AB'nin en büyük ve en etkili üyesi olarak Almanya'dan Birlik içindeki nüfuzunu kullanmasýný, iliþkilerin geliþtirilmesini bekliyor. Buna ekonomik ve ticari baðlarýn güçlendirilmesi, Gümrük Birliði'nin modernizasyonu ve vize serbestisi de dahil. Ankara, ayrýca NATO müttefiki Almanya'dan Türkiye'ye silah satýþýndaki kýsýtlamalara son vermesini ve savunma sanayileri arasýndaki iþbirliðini teþvik etmesini bekliyor. Türk tarafý, ayrýca her zaman terörle mücadele konusunu gündeme getiriyor. Almanya'nýn daha fazlasýný yapmasýný ve Türkiye'nin terörle mücadelesini desteklemesini istiyor."
Alman basýnýnda yer alan haberlere göre Baþbakan Scholz, ayrýca Almanya'da iltica talepleri reddedilenlerin ülkelerine geri gönderilmesi için Ankara ile daha iyi bir iþbirliði arayýþýnda olacak.
Alman hükümeti, iki hafta önce Türkiye'ye yaklaþýk 336 milyon avro deðerinde silah ve askeri teçhizat satýþýný onayladýðýný açýklamýþtý.
Bu satýþlar, geçmiþ yýllarda Baþbakan Scholz'un koalisyon ortaðý Yeþiller tarafýndan farklý gerekçelerle engellenmiþti.