Yapýlan yanlýþa vurgu yaptý: Çok büyük bir riski göze alacaðýz
ABONE OL

Barrons, BBC Radio-4'te yaptýðý açýklamada, Afganistan'dan askerlerin çekilmesi kararýyla, Ýngiltere ve Batýlý müttefiklerin "Afganistan'ýn geleceðini sattýklarý" deðerlendirmesinde bulundu.

"Þimdi geri çekilme stratejik bir hata. Bunun bizim çýkarýmýza olduðuna inanmýyorum." diyen Barrons, askerlerin geri çekilmesi kararýyla Asya, Afrika ve Orta Doðu'daki müttefiklere "gerçekten talihsiz bir mesaj" gönderildiðini söyledi.

Barrons, "Ýnsani veya siyasi krizin olmamasýný saðlamaktansa ayrýlmayý tercih ediyoruz. Afganistan'da terör örgütlerinin yeniden kurulmasý, Avrupa'ya ve baþka yerlere zarar verme riskini göze alacaðýz. Bence bu çok zayýf bir stratejik sonuç." ifadesini kullandý.

- "Afganistan'da artan þiddete iliþkin raporlar son derece rahatsýz edici"

Ýngiliz hükümetinden bir sözcü de þu ifadeleri kullandý:

"Afganistan'daki güvenlik durumunun ciddi olduðunun ve artan þiddete iliþkin raporlarýn son derece rahatsýz edici olduðunun farkýndayýz. Afganistan'daki çatýþmaya herhangi bir askeri çözüm olduðuna inanmýyoruz ve Taliban'ý þiddet kampanyalarýný sona erdirmeye ve Afgan hükümetiyle anlamlý bir diyaloga girmeye çaðýrýyoruz. Kalýcý bir barýþýn saðlanmasý için müzakere edilmiþ bir çözüm bulunmasý gerekiyor."

Afganistan'da þiddet olaylarýnýn artmasý nedeniyle ABD ve Ýngiltere'nin Kabil büyükelçilikleri, dün Afganistan'daki vatandaþlarýndan, bulabildikleri tüm uçuþlarý kullanarak en acil þekilde bu ülkeyi terk etmelerini istemiþti.

Ýngiltere Baþbakaný Boris Johnson, 8 Temmuz'da yaptýðý açýklamada, Afganistan'daki Ýngiliz askeri birliklerinin büyük çoðunluðunun çekildiðini ve tamamýnýn ülkeden ayrýlacaðýný belirterek, "Bizi Afganistan'a getiren tehdit büyük ölçüde azaldý." ifadesini kullanmýþtý.

- Taliban, vilayet merkezlerini ele geçirmeye yöneldi

ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararý almasý ve Afgan yönetiminin Taliban'la barýþ görüþmelerinin baþarýsýzlýkla sonuçlanmasýnýn ardýndan Taliban saldýrýlarý hýz kazandý.

Taliban, hazirandan itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra kuþatmaya aldýðý vilayet merkezlerine yöneldi. Ülkenin Ýran sýnýrýndaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc, Taliban'ýn ele geçirdiði ilk vilayet merkezi oldu.

Afgan hükümet güçlerinin Taliban'a karþý kontrolü kaybettiði vilayet merkezi sayýsý, kuzeydoðudaki Tahar vilayetinin merkezi Talukan kentinin de örgütün eline geçmesiyle 5'e yükselmiþti.

Güneyde Helmand, kuzeydoðuda Badahþan, kuzeyde Samangan ve batýda Herat vilayet merkezleri de Taliban'ýn þiddetli saldýrýlarý altýnda.

Taliban, Afganistan topraklarýnýn yüzde 80'den fazlasýný kontrol ettiðini öne sürüyor.

Zaman zaman savaþ uçaklarýyla Afgan ordusuna destek veren ABD'nin askeri faaliyetleri ay sonunda bitecek.

Birleþmiþ Milletlere (BM) göre, Taliban saldýrýlarý ve çatýþmalarda, son bir ayda 1000'den fazla sivil hayatýný kaybetti. Afganistan Baðýmsýz Ýnsan Haklarý Komisyonu, mayýs baþýndan aðustosa kadar yaklaþýk 1 milyon sivilin evlerinden olduðunu açýkladý.