Yaptýrým uygulama kararý alan AB'ye Sudan tepki gösterdi
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan açýklamada, AB'nin aldýðý Sudan ordusuna baðlý bazý kurumlara yaptýrým uygulama kararýnýn "barýþýn saðlanmasýna yardýmcý olmayacaðý" vurgulandý.

Kurumlarýn orduya baðlýlýðý sebebiyle hedef alýnmasýnýn garipsenecek ve kýnanacak bir durum olduðu ifade edilen açýklamada, kararýn "Sudan halkýný, baðýmsýzlýðýný ve haysiyetini koruyan ordu ile binlerce paralý askerin yer aldýðý terörist milis Hýzlý Destek Kuvvetlerini (HDK) eþit" gösterdiði ve bu nedenle "zalim" olduðu belirtildi.

Açýklamada, "AB'nin, terörist milislere silah, paralý asker, finansman ve medya desteði saðlayanlara baský yapmasý bekleniyordu. Bunun yerine AB, savaþan iki taraf arasýnda tarafsýzlýk bahanesinin arkasýna saklandý." ifadesi kullanýldý.

AB'DEN SUDAN'DA 6 KURUMA YAPTIRIM

AB Konseyinden 22 Ocak'ta yapýlan açýklamada, Sudan'ýn istikrar ve siyasi geçiþ sürecini tehlikeye attýklarý gerekçesiyle 6 kurum ve kuruluþun yaptýrým listesine alýndýðý belirtilmiþti.

SUDAN'DAKÝ ÝÇ SAVAÞ

Sudan, 2023 Nisan ayý ortasýndan bu yana Egemenlik Konseyi Baþkaný Orgeneral Abdulfettah el-Burhan komutasýndaki ordu ile Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK) arasýnda þiddetli çatýþmalara sahne oluyor.

HDK ve ordu, Aralýk 2018'deki halk ayaklanmasý sonrasýnda yönetimi ele geçirip, yaklaþýk 30 yýl iktidarda kalan Cumhurbaþkaný Ömer el-Beþir'in Nisan 2019'da devrilmesinin ardýndan sivillerin katýlýmýyla oluþturulan hükümette yer almýþ, 2021'de ise sivil hükümete karþý birlikte darbe düzenlemiþti.

Ordu ve HDK'nin, askeri ve güvenlik reformu kapsamýnda HDK'nin orduya entegrasyonu meselesinde anlaþmazlýða düþmesinin ardýndan nisan ortasýnda iç savaþ patlak vermiþti.

BM'ye göre, dünyanýn en büyük yerinden edilme krizinin yaþandýðý Sudan'daki çatýþmalar sonucu 12 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, 6 milyon kiþi ülke içinde baþka þehirlere, 1,7 milyon kiþi de çevre ülkelere kaçtý.

Nüfusun yaklaþýk yarýsýna tekabül eden 25 milyon insanýn insani yardýma ihtiyaç duyduðu ülkede, 19 milyon çocuk okula gidemiyor.