Yardýma yalnýzca Türkiye'nin geldiðine dikkati çekti: Ülkedeki Türk askeriyle diðerlerini bir tutmayacaðýz
ABONE OL

Baþkent Trablus'ta sivil toplum temsilcileri ve basýn mensuplarýyla buluþan Miþri, 24 Aralýk'ta yapýlmasý planlanan parlamento ve baþkanlýk seçimleri, seçimlerin hukuki altyapýsý ve Libya krizine iliþkin son geliþmeler hakkýnda açýklamalarda bulundu.

AA muhabirinin, Libya'daki yabancý askeri varlýðý ele alan Ýkinci Berlin Konferansý'nýn sonuçlarýna iliþkin sorusunu yanýtlayan Miþri, Libya'daki Türk güçlerinin, Libya hükümetinin çaðrýsý üzerine ve imzalanan meþru anlaþmalar çerçevesinde ülkede bulunduðunu kaydetti.

Birleþmiþ Milletler (BM) öncülüðündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu tarafýndan þubatta seçilen Ulusal Birlik Hükümeti'nin, BM'nin belirlediði Yol Haritasýna göre geçici olarak seçildiðine iþaret eden Miþri, bu geçici yürütme organýnýn önceki anlaþmalara müdahale etme yetkisinin bulunmadýðýný belirtti.

- "Yardým çaðrýmýza yalnýzca Türkiye yanýt verdi"

Libya'daki yabancý güçler ve paralý askerlerin varlýðýný deðerlendiren Miþri, þöyle devam etti:

"Libya Libyalýlarýn topraðýdýr. Ýlkesel olarak hiçbir yabancý gücün topraklarýmýzda olmasýný istemiyoruz. Ancak Libyalýlar olarak 2014'ten beri, doðudaki kardeþlerimiz Birleþik Arap Emirlikleri'ni (BAE) getirdi ve BAE el-Hadim Üssü'nde konuþlandý. Bu BM raporlarýyla da sabittir. Sonra Fransa uçaklarý geldi ve Libyalýlarý bombaladý. Çad ve Sudanlý isyancýlar, hatta Ruslar getirildi. Bunun üzerine biz de uluslararasý yardým istedik ve 5 ülkeye çaðrýda bulunduk. ABD, Cezayir, Ýtalya, Türkiye ve NATO'ya yardým çaðrýsýnda bulunduk. Çaðrýmýza sadece Türkiye yanýt verdi. Türkiye de bir kurumlar devleti olarak, karþýlýklý imzalanan anlaþmalar için meclisinden onay aldý."

"Yabancý paralý askerlerin ve yabancý savaþçýlarýn Libya'dan çýkmasý için ABD'nin garantörlüðünde uzlaþý oluþtuðunu" ve Türkiye'nin de bu taslaðý kabul ettiðine iþaret eden Miþri, yeni hükümetteki bazý isimlerin ise bu uzlaþýya aykýrý giriþimlerde bulunduðunu belirtti.

- "Önce paralý askerler çýkmalý"

Miþri, þunlarý kaydetti:

"Yeni yönetim bir uzlaþý neticesinde ve ne yazýk ki garip bir konsorsiyumla geldi. (Yeni kabine) Güvenoyu sürecinde Libya siyasetinin dengelerine uygun olarak deðil, Temsilciler Meclisi'nin dengelerine göre belirlendi. Ve maalesef yeni gelen Dýþiþleri Bakaný (Necla el-Menguþ) Libya'nýn etkin ve gerçek siyasi taraflarýný deðil, saldýrgan (Halife Hafter) tarafýn bakýþ açýsýný temsil etti. Baþkanlýk Konseyi, Temsilciler Meclisi veya DYK dahil hiç kimseyle istiþare etmeden giriþimlerde bulundu."

"Biz Libya'daki tüm yabancýlarýn aþamalý çýkýþýna inanýyoruz. Öncelikle yabancý paralý askerlerle baþlanacak. Özellikle Çadlý ve Sudanlýlar. Ardýndan BAE gibi ülkelerin yabancý savaþçýlarý (çýkacak). Bu paralý savaþçýlara (Rus) Wagner de dahil. Bunlardan sonra Türk güçlerinin çýkmasýný konuþabiliriz. Neden? Çünkü Türk güçleri hariç tüm bu taraflar gayriresmi ve gayrimeþru yollarla geldi. Türkiye ise, meþru, resmi, aleni ve bilinen bir þekilde geldi. Bu yüzden bunlar bir tutulamaz ve hep beraber çýkmasý beklenemez. Tüm güçlerin çýkmasýný istiyoruz. Ancak bu çýkýþ aþamalý olmalý ve anlaþmalar çerçevesinde gelen güçlerin çýkýþý bu (geçici) hükümetin döneminde deðil, seçilmiþ hükümetin döneminde olmalý."