Yemen hükümeti ve Husiler ateşkesin uzatılmasından memnun
ABONE OL

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg'in, Yemen'de çatışan tarafların 2 Nisan'dan bu yana devam eden ve bugün sona erecek olan ateşkesin 2 ay daha uzatılmasını kabul ettiğini duyurmasının ardından Yemen hükümeti ve Husiler konuya ilişkin birer yazılı açıklama yayımladı.

Yemen resmi haber ajansı SABA'da yer alan hükümet açıklamasında, "ateşkesin temel amacının, darbeci Husi milislerin çıkardığı savaş nedeniyle akan kanın durması, sivillerin seyahat özgürlüğünün ve ülke genelindeki ticari faaliyetlerin kolaylaştırılması olduğu" kaydedildi.

Bu adımın, Sana Havalimanı'ndan uçuşların gerçekleştirilmesine ve Hudeyde Limanı'na petrol ürünlerinin girişine olanak sağlayabileceği belirtilen açıklamada, "Ancak ateşkesin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen, Taiz kenti hala abluka altında ve 4 milyon kişi Husilerin uyguladığı vahşi cezadan muzdarip." ifadesine yer verildi.

Husilerin sözcüsü Muhammed Abdusselam da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Umman'daki dostların çabaları ateşkesin uzatılmasına olanak sağladı." ifadesini kullandı.

BM'nin "maaşların ödenmesi, havaalanı ile limanların açılması ve kuşatmanın sona erdirilmesi konusundaki yoğun çabalarının" önemini vurgulayan Abdusselam, bu insani meselelerin, Yemen halkının doğal hakları olduğunu ve acilen çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

BM Yemen Özel Temsilcisi Grundberg, Yemen hükumeti ve Husilerin 2 Nisan'dan bu yana devam eden ve bugün sona erecek olan ateşkesin 2 ay daha uzatılmasını kabul ettiğini duyurmuştu.

Grundberg, ateşkesin uzatılmasına yönelik anlaşmanın, tarafların mümkün olan en kısa sürede genişletilmiş bir ateşkes anlaşmasına varmak için müzakereleri yoğunlaştırma taahhüdünü de içerdiğini kaydetmişti.

- Yemen'deki iç savaş ve 2. kez uzatılan ateşkes

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Grundberg, Yemen hükümeti ve Husilerin 2 Nisan'da yerel saatle 19.00'dan itibaren hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuştu.

Grundberg, 2 Haziran'da ateşkesin sona ermesine saatler kala, ülkedeki çatışan taraflarının 2 ay süreyle daha ateşkesi uzatma konusunda anlaştığını açıklamıştı.

Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.

  • Yemen hükumeti
  • husiler
  • ateşkes