Yemen Yerel İdare Bakanı: 17 milyon kişi temel ihtiyaçlardan yoksun
ABONE OL

Abdulrakıb Fatih: Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor ki kardeş Türkiye halkına ve Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Yemen halkının yanında durduğu için teşekkür ediyoruz.

YEMEN’DEKİ İNSANİ DURUM ŞUAN NASIL?

Şuan Türkiye’de insani yardımlar ve Yemen’deki insani durumu daha iyi anlatmak için bulunuyoruz. Başta Türkiye Kızılayı olmak üzere çok sayıda STK ile görüşmeler gerçekleştirerek ortak koordinasyon noktasında anlaşmalar imzalamaya çalıştık. Türkiye halkına kardeşçe davranışlarından dolayı tekrardan teşekkür ediyoruz.

Resmi rakamlara göre 3 milyon sivil her türlü yardıma muhtaç bir şekilde yaşıyor. Başta BM olmak üzere uluslararası kamuoyundan Yemen’e yardım etmesini istiyoruz. Aynı zamanda ülkenin yüzde 70’ni gençler oluşturuyor ve ülkede büyük bir işsizlik sorunu var. Biz bu gençlere kaynak bulamazsak gidip el Kaide’ye veya DEAŞ’a katılıyorlar.

“YEMEN’DE İNSANİ KRİZ YAŞANIYOR”

Yemen’de şuan 3 milyon 200 bin mülteci bulunuyor. 17 milyon kişinin temel ihtiyaçları düzgün bir şekilde sağlanamıyor ve yine 6 milyon Yemenli içme suyuna ulaşamıyor. 2 milyon kadının bakıma ihtiyacı var. 1400 okul iç savaştan dolayı büyük zararlar gördü. 4 milyon kadar çocuk eğitim-öğretim alamıyor. Çocukların eğitim alamaması bizler için çok büyük bir problem. Aynı zamanda çok sayıda hastalık türedi ve halk arasında yayılıyor. Özetleyecek olursak şuan Yemen’de tam anlamıyla bir insani kriz yaşanıyor.

 

ARAP KOALİSYONU GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE YEMEN’DE BİR OTOBÜS DOLUSU ÇOCUĞU VURDU. BUNUN YANI SIRA SİVİLLERİ DE HEDEF ALIYOR. NELER DİYECEKSİNİZ BU KONUDA?

Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor: Arap Koalisyonu Yemen’e hükümet tarafından davet edildi. Arap Koalisyonu Yemen halkının iradesini reddetmek için bölgeye gelmedi. Dostlarımız Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’in ülkede bulunması uluslararası yasalara göre ve bize göre de hukukidir.

Tabi süreç içerisinde bazı hatalar olmuştur. Arap Koalisyonu’ndaki dostlarımızın bazı hataları olmuştur. Nitekim Arap Koalisyonu da bu hatayı itiraf etmiştir. Saldırıda ölen kurbanlara da tazminatları ödenmiştir. Sivillere yönelik herhangi bir hata durumunda tazminatları hemen ödeniyor.

Biz tabi ki savaşı savunmuyoruz siyasi çözümden yanayız ve her zaman bunu vurguluyoruz ancak üzülerek söylüyorum ki Husiler diyalog yolunu reddettiler.

YEMEN’DE SİYASİ ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL Mİ? HUSİLER İLE MASAYA OTURULAMAZ MI?

Husiler olayların en başında diyalog yolunu kabul ettiler ancak daha sonrasında bütün diyalog tekliflerimizi reddettiler. İran açıkça Husilere destek verdiğini söylüyor ve bunu yalanlamıyorlar. Birleşmiş Milletler’e bütün diyalog tekliflerine açık olduğumuzu Arap Koalisyonu’ndaki dostlarımızla ilettik ancak Husiler bunu kabul etmediler. Cenevre’ye ve Kuveyt’e diyalog görüşmeleri için gittik ancak Husilerden yine sonuç alamadık. Şuan savaş için ısrar eden ve diyalog görüşmelerini reddeden taraf Husilerdir.