Yemen'de ABD ve Ýngiltere koalisyonu devrede! Husiler: Sana ve Saada'ya 15 hava saldýrýsý düzenlendi
ABONE OL

Husilere baðlý El-Mesira televizyonunun haberine göre, ABD-Ýngiliz koalisyon uçaklarý, baþkent Sana'nýn kuzeyinde ve güneyindeki El-Hafa ve Curban gibi bölgelere 6 hava saldýrýsý gerçekleþtirdi.

Koalisyon uçaklarý ayrýca Saada kentinin doðusundaki Kehlan ve El-Ubla bölgelerine de 9 hava saldýrýsý düzenledi.

Öte yandan ABD Savunma Bakaný Lloyd Austin, ABD Hava Kuvvetlerinin, Yemen'de Husilerin kontrolünde olan bölgelerde "yer altýndaki silah depolama alanlarýna" 5 hassas saldýrý gerçekleþtirdiðini açýkladý.

Austin, bu saldýrýlarýn daha önce kullanýlan savaþ uçaklarýndan çok daha büyük ve çok daha aðýr bomba taþýyabilen B-2 bombardýman uçaklarýyla gerçekleþtirildiðini kaydetti.

Yemen'de Ýran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baþkent Sana ve bazý bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan'ýn sýnýrýndaki Saada kenti ise Husilerin kalesi sayýlýyor.

KIZILDENÝZ'DEKÝ DURUM

Yemen'deki Ýran'ýn desteklediði Husiler, Ýsrail'in Gazze'deki saldýrýlarýna tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açýklarýnda Ýsrailli þirketlere baðlý olduðunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazýlarýna da insansýz hava araçlarý ve füzelerle saldýrýlar düzenliyor.

Husilerin eylemlerinin ardýndan çok sayýda gemicilik þirketi, Kýzýldeniz'deki seferlerini durdurma kararý aldý.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliðinin tehlikeye girdiði gerekçesiyle 18 Aralýk 2023'te bir grup ülkenin katýlýmýyla Husi güçlerine karþý "Refah Muhafýzý Operasyonu" adýnda çok uluslu "deniz görev gücü" oluþturulduðunu açýkladý.

ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atýlan füze ve kamikaze dronlarý düþürdüðünü duyurdu.

Avrupa Birliði (AB) Kýzýldeniz'de seyrüsefer güvenliði için 19 Þubat'ta Aspides misyonunu baþlatýrken Ýtalya da 5 Mart'ta parlamento kararýyla bu misyona katýlarak taktik komutayý üstlendi.

Küresel ticaretin yaklaþýk yüzde 12'si, Akdeniz'i Kýzýldeniz'e baðlayarak Avrupa ile Asya arasýndaki en kýsa rotayý sunan Süveyþ Kanalý üzerinden yapýlýyor.