Yeni gemiler sipariþ edildi! Aliyev: Orta Koridor'un önemi artýyor
ABONE OL

Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev, Kazakistan'ýn baþkenti Astana'da, Kazakistan, Kýrgýzistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan liderlerinin katýlýmýyla düzenlenen "Orta Asya Devlet Baþkanlarý 6. Ýstiþare Toplantýsý"na katýlarak konuþma yaptý.

Toplantýya onur konuðu olarak davet edildiði için Kazakistan Cumhurbaþkaný Kasým Cömert Tokayev'e teþekkür eden Aliyev, Azerbaycan'ýn bu toplantýya davet edilmesinin katýlýmcý ülkeler arasýnda mevcut olan dostluk ve kardeþlik iliþkileri ile geliþen iþbirliðinin göstergesi olduðunu belirtti.

Aliyev, Azerbaycan ve Orta Asya ülkelerinin stratejik önemi giderek artan tek bir tarihi ve kültürel coðrafi bölge olduðunu, bu ülkelerin halklarýnýn yüzyýllarca geçmiþe sahip tarih, kültür, din ve ortak deðerlerle birleþtiðini vurguladý.

Ermenistan'ýn iþgalinden kurtarýlan Karabað'ýn yeniden kurulmasýnda Orta Asya ülkelerinin desteðinin kardeþlik iliþkilerinin göstergesi olduðunu belirten Aliyev, bölgede eðitim kurumlarý inþa eden Özbekistan, Kazakistan ve Kýrgýzistan'a teþekkür etti.

Aliyev, þunlarý söyledi:

"Dünyada artan tehditler ve zorluklar, ülkelerimiz arasýndaki savunma ve güvenlik iþbirliðinin daha da güçlendirilmesini gerektirmektedir. Bu hususta, geçen ay Kazakistan'da gerçekleþtirilen ve Azerbaycan'ýn da yer aldýðý 'Birleþtik-2024' tatbikatýný özellikle vurgulamak istiyorum. Ayrýca Orta Asya ülkelerinden gelen öðrencilerin Azerbaycan'ýn askeri eðitim kurumlarýnda eðitim görmesi bu alandaki iliþkilerin geliþtiðinin bir göstergesidir."

- ORTA KORÝDOR'UN ÖNEMÝ ARTIYOR

Orta Asya ülkeleriyle yenilenebilir enerji alanýnda yakýn iþbirliði kurmak istediklerini, ulaþtýrma ve transit alanlarýnda da iþbirliði içerisinde bulunduklarýný hatýrlatan Aliyev, "Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun taþýma kapasitesinin 1 milyon tondan 5 milyon tona çýkarýlmasý, Alat Uluslararasý Ticaret Limaný'nýn yýllýk kapasitesinin 15 milyon tondan 25 milyon tona çýkarýlmasý, Hazar Denizi'ndeki Azerbaycan'ýn ticari filosu için yeni gemilerin sipariþ edilmesi ve Orta Asya ülkelerinde altyapý projelerinin hayata geçirilmesi Orta Koridorun pratik önemini artýrýyor." diye konuþtu.

Aliyev, ülkesinin 11-22 Kasým'da Birleþmiþ Milletler Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi 29. Taraflar Konferansý'na (COP 29) ev sahibi yapacaðýný hatýrlatarak, bu kapsamda iklim deðiþikliðiyle ilgili sorunlarýn çözümü için Orta Asya ülkeleriyle ortak giriþimleri desteklemeye hazýr olduklarýný ifade etti.