Yeni Kaledonya'daki isyan sonrasý Fransa'nýn Türkiye paranoyasý
ABONE OL

Büyük Okyanus'taki özerk bölge Yeni Kaledonya'da çýkan olaylarda 5 kiþi öldü. Fransa'nýn Türkiye ve Azerbaycan'ý suçlamasýna ise Bakü'den tepki geldi: Sömürgeci tarihini unutma...

Fransa sömürgesi Yeni Kaledonya'da "10 yýl yaþamýþ Fransýzlara oy hakký" öngören yasa tasarýsýnýn ardýndan çýkan olaylarda 5 kiþi öldü. Fransa Baþbakaný Gabriel Attal, OHAL ilan edilen bölgeye asker gönderileceðini ve TikTok'un yasaklanacaðýný söyledi. Ýçiþleri Bakaný Gérald Darmanin ise Türkiye ve Azerbaycan'ý hedef gösterdi. Darmanin, "Bazý ayrýlýkçýlarýn Azerbaycan'la anlaþmasýndan üzüntü duyuyorum" dedi.

Gerekçe olarak da, 24 Þubat'ta Ýstanbul'da düzenlenen dekolonizasyon etkinliði gösterildi. Etkinliðe katýlan Yeni Kaledonya dahil 13 ülke Fransa Cumhurbaþkaný Macron'a açýk mektup yazmýþ ve BM kararlarýna raðmen süren Fransýz sömürgeciliðinden yakýnmýþtý.

Darmanin'in iddialarýna Azerbaycan'ýn tepkisi ise sert oldu. Dýþiþleri Sözcüsü Ayhan Hacýzade "Fransa'nýn aþaðýlayýcý açýklamalarýný þiddetle kýnýyoruz. Darmanin, ülkesinin sömürgecilik geçmiþini hatýrlarsa daha doðru olur. Azerbaycan'ý suçlamak yerine, ülkesinin bu protestolarý körükleyen baþarýsýz denizaþýrý politikalarýna odaklanmalý" dedi.