Yeryüzü Doktorlarý yaþam nöbetinde
ABONE OL

Dünya Saðlýk Örgütü 25 yýl aradan sonra ilk kez ortaya çýkan çocuk felcinin halk saðlýðý için tehdit oluþturduðunu açýklayarak acil bir þekilde aþýnýn temin edilmesi gerektiðini bildirdi. Savaþ ve çatýþma ortamýnda abluka altýnda kalan Gazze'ye yardýmlar ulaþmakta zorlanýrken Yeryüzü Doktorlarý, krizin baþladýðý ilk günden beri insani yardým çalýþmalarýna ara vermeden devam ediyor. Dernek, saðlýk sistemini desteklediði bölgede yüzbinlerce ihtiyaç sahibine ulaþarak Gazzelilerin yanýnda yaþam nöbeti tutuyor.

EL AKSA HASTANESÝNÝN TAHLÝYESÝ ÝSTENDÝ

34 hastanenin hizmet dýþý kaldýðý Gazze'de, yalnýzca 2 hastane tam kapasite hizmet verebiliyorken orta kesimde yer alan Deyr el-Belah'ýn doðusundaki bölgelerin boþaltýlmasý kararý alýndý. Bölgede hizmet veren tek hastane olan El Aksa Hastanesinin tahliyesi istendi. Daha önce þehrin en büyük saðlýk kuruluþu olan Þifa Hastanesi'ne yapýlan benzer çaðrýlar ve ardýndan gelen saldýrýlar, El Aksa Hastanesi'nin de benzer bir tehlikeyle karþý karþýya olduðunu gösterdi. Yeryüzü Doktorlarý'nýn da görev yaptýðý El Aksa Hastanesinin tahliyesine baþlanýrken derneðin saðlýk ekibi her þeye raðmen hastanede saðlýk hizmetlerine ve yaralýlarýn tedavisine devam ediyor. Saldýrýlarýn baþladýðý günden beri Gazzelilere aralýksýz yardým ulaþtýran Yeryüzü Doktorlarý, bölgede 4 farklý hastanede yaralýlara tedavi hizmeti vererek temel saðlýk hizmetlerini destekliyor.

GAZZE'DE TIBBÝ VE MEDÝKAL MALZEMELERE ÝHTÝYAÇ ARTIYOR

Ýnsani yardým ihtiyacýnýn her geçen gün arttýðý ve tüm altyapý sistemlerinin çöktüðü Gazze'de Yeryüzü Doktorlarý týbbi ve medikal malzeme desteði de saðlamaya devam ediyor. Refah Sýnýr Kapýsý kapatýlana kadar Mýsýr'dan ulaþtýrdýðý yardýmlarý Ürdün üzerinden göndermeye devam eden dernek, saðlýk hizmetleri için gerekli malzemelerin bölgeye giriþini saðlýyor. Ayný zamanda Gazze'deki ekiplerinden gelen ihtiyaç listesi doðrultusunda hazýrlanan ve hayati önem taþýyan medikal malzemeleri bölgede hizmet verebilen hastanelere ve saðlýk çalýþanlarýna ulaþtýrýyor. En acil ihtiyaçlarýn giderilmesi için durmadan çalýþan Yeryüzü Doktorlarý, insani yardýmlarýn yaný sýra bölgedeki görevli saðlýk çalýþanlarýna maddi destek vererek saðlýk sistemine de katký saðlýyor. Ayrýca kadýnlara ve çocuklara yönelik psikososyal destek çalýþmalarý yürüten ekip savaþýn yýkýcý etkisini azaltmak için mücadele veriyor.

Ateþkesin ya da kalýcý barýþýn saðlanmasý durumunda orta ve uzun vadede saðlýk altyapýnýn kalkýnmasýný hedefleyen Yeryüzü Doktorlarý, tam teþekküllü saðlýk merkezleri kurmayý planlýyor. Bugüne kadar 240 binden fazla insana acil müdahale ve ameliyat hizmeti sunan dernek, toplamda 540 binden fazla Gazzelinin yanýnda olurken bölgede barýþ saðlanana ve ihtiyaç son bulana kadar yaralarý sarmaya devam edecek.

  • Gazze Saðlýk Yardýmý
  • Poliovirüs
  • Yetersiz Hijyen