Yunanistan'da azalan nüfus ekonomi, saðlýk ve emeklilik sistemleri için sorun oluþturuyor
ABONE OL

Yunanistan Ekonomik ve Sosyal Konseyinin ülke nüfusu ve demografik yapýsý üzerine yaptýðý araþtýrma ile Yunanistan Ýstatistik Kurumunun (ELSTAT) orta koyduðu veriler, ülke nüfusunun hem azaldýðýný hem de yaþlandýðýný gösterdi.

ELSTAT'ýn ekim raporuna göre, 2023'te Yunanistan'da yeni doðan sayýsý, 2022'ye göre yüzde 6,1 düþüþ göstererek 71 bin 455 oldu.

2023'teki ölüm sayýsý 2022'ye göre yüzde 9 azalsa bile 2023'teki yeni doðan sayýsýnýn neredeyse iki katýna çýktý.

Öte yandan 1980 sonrasý veriler incelendiðinde annelerin doðum yapma yaþlarýnda da artýþ gözlendi. 1983'te en çok doðum yapan anne yaþ aralýðý 20-24 iken bunun, 2023'te 30-34 olduðu görüldü.

Yunanistan Ekonomik ve Sosyal Konseyinin verilerine göre kadýn baþýna düþen çocuk sayýsý 2,1'in altýna düþtüðünde nüfus azalmaya baþlarken bu rakam 1,5'in altýna düþtü.

Sosyal Uyum ve Aile Bakanlýðý, demografi sorunuyla mücadele adýna alýnacak tedbirler için 20 milyon avroluk bir plan açýkladý.

Program içerisinde, gebelik öncesi ücretsiz doðurganlýk testleri, çalýþan annelerin çocuklarýna bakým için daha çok imkan ve ekonomik destek saðlanmasý, çocuk yardýmýnýn artýrýlmasý, vergi kolaylýklarý, kamuda çalýþan çok çocuklu ailelere kolay tayin imkaný verilmesi gibi tedbirlerin bulunduðu görüldü.

Yasa tasarýlarý meclise sunulmadan önce bilim insanlarýndan oluþan heyetler ile konuya iliþkin araþtýrma yaparak ve rapor düzenleyerek hükümete sunan bir kurum olan Yunanistan Ekonomik ve Sosyal Konseyinin Baþkaný Yannis Paidos, Yunanistan'ýn ve genel olarak Avrupa Birliði'nin (AB) yaþadýðý azalan ve yaþlanan nüfus sorununu AA muhabirine deðerlendirdi.

- "YAÞLI KITA" AVRUPA

Paidos, demografi sorununun artýk önemli bir jeostratejik ve sosyoekonomik bir mesele olarak görüldüðünü vurgulayarak bu konunun sadece Yunanistan deðil, tüm Batý dünyasýnýn sorunu olduðunu ifade etti.

Bu baðlamda Avrupa'nýn "yaþlý kýta" tanýmýna artýk daha fazla uyduðunu söyleyen Paidos, Yunanistan'da da nüfus sorununun 30 yýldýr var olduðunu ancak son 10 yýldýr bu sorunun çok daha görünür hale geldiðini belirtti.

Paidos, son 10 yýldýr ülkedeki doðum sayýlarýnýn, ölüm sayýlarýnýn çok gerisinde kaldýðýna hatta son iki yýldýr neredeyse yarýsý kadar olduðuna dikkati çekti.

Küçülen nüfus sorununun ekonomide, saðlýk, emeklilik ve sosyal güvenlik sistemlerinde sorunlara yol açtýðýnýn altýný çizen Paidos, nüfusun yaþ ortalamasýnýn yükselmesi halinde saðlýk sistemi üzerindeki yükün daha da artacaðýný vurguladý.

Paidos, Yunanistan ve Avrupa'nýn bu soruna çözüm getirecek bir yola girmesi gerektiðini belirterek "Bu, ne bir iki senede ne de on senede çözülecek bir sorun. Genel stratejik bir plan yapýlmalý. Hem Yunanistan hem AB bunu yapmalý, ortak bir strateji geliþtirmeli ki en azýndan 30 veya 50 yýl içerisinde en azýndan küçük bir ilerleme kaydedilsin. Böylelikle, AB'de yaklaþýk 1,45 olan doðurganlýk oraný, optimum seviye olan 2,1'e ulaþmasa da belki 1,85'lere ulaþabilir. Dolayýsýyla hem AB üye devletleri bireysel olarak hem de AB genel olarak önlemler almalý." diye konuþtu.

Doðurganlýðýn artýrýlmasýna yönelik devlet teþvikinin önemli olduðunu belirten Paidos, nüfus konusunda alýnacak önlemlerin ve nüfus politikalarý için mali kaynaðýn önemini vurguladý.

Nüfus sorununda, en az doðurganlýðýn artýrýlmasý kadar önemli bir baþka konunun ise yaþlý nüfusun saðlýklý yaþamasýný saðlamak olduðunu kaydeden Paidos, "Yaþlýlar da saðlýklý, kuvvetli olsun ki ülke ekonomisine katkýlarý olsun, saðlýk sistemine daha az yükleri olsun, ortalama yaþam süresi artsýn." ifadesini kullandý.

- ÇOCUK SAHÝBÝ OLMAYA TEÞVÝK

Paidos, çocuk sahibi olmanýn teþviki için kadýn ve erkeklerin iþ yaþamýndaki eþitliðinin de önemli olduðunu vurgulayarak iþ hayatýnda kadýn ve erkeðin edindiði gelirin denk olmasý gerektiðini söyledi.

Eðitimin de nüfus artýþýnda temel bir unsur olduðuna iþaret eden Paidos, insanlarýn liseden itibaren ailenin önemine, aile içi iliþkilere, çocuk eðitimine dair bilgilendirilmesi gerektiðini vurguladý.

Paidos, çocuk sayýsýnýn artýrýlmasý için ailelerin desteklenmesi gerektiðini ifade ederek "Ailelerin üç çocuk sahibi olmasý için onlara motivasyon saðlamalýyýz. Hükümet de þu anda bunu yapmaya çalýþýyor. Üç çocuklu aileler için teþvik tedbirleri açýklandý. Sadece mali teþvik deðil, baþka alanlarda da teþviklere ihtiyaç var. Örneðin, 3 çocuklu ailenin çocuklarýna üniversiteye giriþlerde fazla puan verilmesi, memur olursa kendi memleketine tayininin saðlanabilmesi, kamu personel sýnavýnda bir puan fazladan verilmesi gibi önlemler olabilir." deðerlendirmesinde bulundu.

Ýlk anne olma yaþý ortalamasý 30,6 olan Yunanistan için çiftlerin evlat edinme yaþýnýn da düþürülmesi gerektiðini kaydeden Paidos, hükümetin nüfus sorununa yönelik açýkladýðý tedbirlerden birinin de kadýnlarýn 30-35 yaþlarýnda ücretsiz doðurganlýk testleri yapabilmesi olduðuna dikkati çekti.

- AZALAN NÜFUS SOSYAL GÜVENLÝK VE EMEKLÝLÝK ÝÇÝN SORUN

Paidos, Yunanistan'ýn 2009 sonrasý yaþadýðý ekonomik krizde sosyal güvenlik ve emeklilik sistemlerinin iflasýn eþiðine geldiðini hatýrlatarak artýk ne Yunanistan'da ne de Avrupa'da erken emekliliklerin sürdürülebilir olduðunu ifade etti.

Yeni emeklilik sisteminin zorlayýcý olduðunu belirten Paidos, "Çiftçiler, inþaat iþçileri, beden gücüyle çalýþanlar, madenciler, tersane çalýþanlarý ve buna benzer iþlerde çalýþanlar 62 yaþýndan sonra nasýl çalýþsýnlar? Onlar için sistem biraz daha yumuþak ama bu insanlarýn 67 yaþýnda emekli olmamasý veya o yaþta çalýþýrken bedenen sakatlanmamasý için özel bir dikkat gerekiyor." dedi.

Paidos, öðretmenlik ve hemþirelik gibi meslekler için de 65 yaþýnda çalýþmanýn zor olduðunu vurgulayarak "65 yaþýnda bir öðretmenin sýnýfa girip 7 yaþýnda bir çocuða öðretmenlik yapmasýný düþünebiliyor musunuz? Psikolojik olarak bile zor. Bir beden eðitimi öðretmeni 65-67 yaþýnda çocuklarý çýkarýp spor yaptýrabilecek mi? Bir hemþire? Bir fizyoterapist yaþlýlarý, sorunu olanlarý nasýl kaldýracak, çevirecek, tedavi edecek? Kendilerinin de saðlýk sorunlarý olacak." diye konuþtu.

- AZALAN AVRUPA NÜFUSU VE DIÞ GÖÇ

Avrupa'da nüfus yaþlanýrken Afrika'da ve Asya'da nüfusun hýzla artmasýna da deðinen Paidos, denge saðlanmasýnda düzensiz göçün bir çözüm olamayacaðýný söyledi.

Paidos, iþ piyasasýnýn ihtiyaçlarýnýn geçen yüzyýlda deðiþtiðine ve bedensel güç isteyen birçok mesleðe artýk gerek duyulmadýðýna iþaret ederek "Vasýflý iþ gücüne, genç kadýn ve erkek çalýþanlara, ihtiyacýmýz var." ifadesini kullandý.

Göçmenlerin Avrupa'ya gelmesinin belli bir kurala tabi olmasý gerektiðini belirten Paidos, "Avrupa olarak 'Bu mesleklerde þu kadar gence ihtiyaç duyuyoruz' diyeceðiz ki Yunanistan'da, Fransa'da, diðer ülkelerde buna göre istihdam olsun." dedi.