Yunanistan'da öðrenciler özel üniversite eylemlerini sürdürüyor
ABONE OL

Hükümetin yeni yasa tasarýsýný protesto etmek isteyen yaklaþýk 20 bin öðrenci, baþkent Atina'daki Panepistimio Meydaný'nda toplandý.

"Özel üniversitelere hayýr" ve "Özel üniversitelere giriþ yok" yazýlý pankartlar taþýyan öðrenciler, parlamento binasýnýn da bulunduðu Sintagma Meydaný'na yürüdü.

Beþinci haftasýna giren protestolarda üniversitelerin çok sayýda fakültesi, öðrenciler tarafýndan iþgal edilmiþ durumda bulunuyor.

YUNANÝSTAN'DA ÖZEL ÜNÝVERSÝTE BULUNMUYOR

Yunanistan'da özel üniversite bulunmuyor. "Kolej" adý altýnda yükseköðretim seviyesinde hizmet veren eðitim kurumlarýnýn diplomalarý ise ülkede tanýnmýyor.

Yasa tasarýsýna karþý devam eden protestolar nedeniyle bazý üniversitelerde, öðrenci "iþgalleri" yüzünden eðitime devam edilemiyor. Rektörler Birliði kararýyla iþgal konumunda olan üniversitelerde sýnavlarýn çevrim içi yapýlmasý öngörülüyor.

Baþbakan Kiryakos Miçotakis, 20 Aralýk 2023'te düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantýsý öncesinde yaptýðý konuþmada, ülkede özel üniversitelerin açýlmasýna olanak saðlayacak yeni yasal düzenleme hazýrlandýðýný bildirmiþti.

Miçotakis, "Devlet üniversitelerini daha çok destekleyeceðiz, ayný zamanda kar amacý gütmeyen ve devlet üniversitesi olmayan yükseköðrenim kurumlarýnýn nihayet Yunanistan'da da faaliyet göstermesi için gerekli çerçeveyi oluþturacaðýz." ifadesini kullanmýþtý.

Yunan hükümeti, özel üniversite þubelerinin baþvurularýnýn Eylül 2025'te alýnmaya baþlanacaðýný açýklamýþtý.