Yunanistan'da Batý Trakya Türk Azýnlýðýnýn kurduðu Dostluk Eþitlik Barýþ (DEB) Partisinin denetlenmesi ve yasal faaliyetinin durdurulmasý talebiyle Danýþtay ve Yargýtay'a baþvurulduðu bildirildi.
DEB Partisi Baþkaný Çiðdem Asafoðlu, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, partilerinin denetlenmesi, yasal faaliyetlerinin durdurulmasý, hazirandaki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin bölgede yenilenmesi talebiyle aþýrý sað parti baþkanlarýnýn da içinde olduðu bazý kiþilerin, partililerin kendilerini Türk olarak ifade etmesini gerekçe göstererek Danýþtay ve Yargýtay'a baþvurduðunu basýndan öðrendiklerini aktardý.
Bu haber üzerine, kendilerine yönelik iddialara iliþkin dosyalar hakkýnda bilgi almak üzere dün baþkent Atina'da Danýþtay ve Yargýtay'a baþvurduklarý dile getiren Asafoðlu, DEB Partisi aleyhinde yapýlan baþvurularý "endiþe verici" olarak nitelendirdi.
Asafoðlu, AP seçimlerine bugüne dek parti olarak 3 kez katýldýklarýný, her üç seçimde de azýnlýðýn yoðun olarak yaþadýðý Rodop ve Ýskeçe illerinde birinci parti olduklarýný vurgulayarak, "Bu da Batý Trakya Türk Azýnlýðýnýn 'Benim siyasi temsilcim DEB Partisidir' dediði anlamýna geliyor." diye konuþtu.
Avrupa Birliði (AB) üyesi bir ülkede, 2024'te DEB aleyhine böylesi bir talepte bulunulmasýnýn üzücü olduðunu belirten Asafoðlu, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Buna zemin hazýrlayanlar vardý. AP seçimlerinde tek gündem maddesi Batý Trakya Türk Azýnlýðý ve DEB Partisiydi. Seçimler 9 Haziran'da oldu, bitti. DEB Partisi yine büyük bir zaferle çýktý seçimlerden. Hala gündem olmaya devam ediyoruz. Türk olarak ifade etmiþiz azýnlýðý, bu yanlýþmýþ. Hayýr. Biz de bu konuda ýsrarcýyýz. DEB Partisi olarak Batý Trakya Türklerinin verilmeyen, gasbedilen haklarýný ve inkar edilen kimliðini savunmaya devam edeceðiz. Bizi hiçbir þekilde yýldýramazlar."
Asafoðlu, henüz ellerine ulaþan herhangi bir tebligat olmadýðýný belirterek, dosyalarýn içeriðini öðrenme talebiyle yargýya baþvurduklarýný ifade etti.
DEB, 2014 ve 2019'daki AP seçimlerinde de Batý Trakya'daki 3 ilin 2'sinde birinci çýkmasýna raðmen ülke genelinde uygulanan yüzde 3 seçim barajýný aþamadýðýndan AP'ye milletvekili gönderememiþti.
Batý Trakya Türklerinin haklarý için verdiði mücadeleyle tanýnan Dr. Sadýk Ahmet, Yunanistan'da 1989'da düzenlenen genel seçimlerde yüksek oy olarak baðýmsýz milletvekili seçilmiþti.
Yunanistan yönetimi, 24 Ekim 1990'da Ahmet'in seçilmesini engellemek için hem siyasi partilere hem de baðýmsýz adaylara yüzde 3'lük seçim barajý getirmiþti.
Partilerin ve baðýmsýz adaylarýn, meclise girebilmesi için ülke genelinde uygulanan yüzde 3 seçim barajýný aþmasý gerekiyor.
Batý Trakya Türkleri, siyasi temsili engellediði gerekçesiyle yüzde 3 seçim barajýnýn kaldýrýlmasýný istiyor.