Yunanistan'dan sürpriz teklif! ''Türkiye ile çalýþmak isteriz''
ABONE OL

AA muhabirine konuþan Frangoyannis, Türkiye ve Yunanistan'ýn iki komþu ülke olarak ticaret alanýnda attýklarý iþ birliði adýmlarýna ve bu alandaki potansiyele iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.

Ýki ülke arasýndaki ticaret hacminin 2021'de bir önceki yýla oranla yüzde 69,2 artmasýný teþvik edici diye yorumlayan Fragoyannis, Türkiye ve Yunanistan'ýn iki komþu ülke olarak uyumlu þekilde, ortak faydayý göz önünde bulundurarak iþbirliði yapmasý halinde bu rakamýn çok daha yükselebileceðini ifade etti.

- "TÝCARET ALANINDA ÝÞBÝRLÝÐÝ MARJI YÜKSEK"

Frangoyannis, Türkiye ve Yunanistan'ýn her zaman bir diðeri için önemli ticaret ortaðý olduðuna dikkati çekerek, "Türkiye, 85 milyonluk büyük bir pazarý temsil ediyor. Yunanistan, daha küçük bir pazar olmasýna raðmen büyük tüketim gücüne sahip. Toplam ticaret hacmi, gösterdiði artýþa raðmen potansiyelin çok altýndadýr. Ticaret alanýnda iþbirliðini güçlendirme marjý çok yüksek." diye konuþtu.

Kakao ve çikolatalý ürünler, kahve, dondurulmuþ unlu mamuller, saðlýklý beslenmeye yönelik organik gýdalar, ilaç, kozmetik ve inþaat malzemeleri gibi ürünlerde ticaret potansiyelinin yüksek olduðunu ifade eden Frangoyannis, her iki tarafýn da bu iþbirliðinden karlý çýkabileceðini þu sözlerle anlattý:

"Türkiye ve Yunanistan'da bir atasözü var: 'Ýyilik yaparsan iyilik bulursun'. Bu söz, Türkiye ile Yunanistan arasýndaki tarihi baðlarý yansýtýyor ve bu ruh, iki toplumdaki iþ insanlarýnýn niyetlerini karakterize ediyor."

- "POZÝTÝF GÜNDEMDE BÜYÜK ÝLERLEME KAYDEDÝLDÝ"

Frangoyannis, "Pozitif Gündem"in, iki ülke dýþiþleri bakanlýklarýnýn, ekonomi, ticaret, ulaþým, enerji, eðitim, turizm, iklim deðiþikliði ve çevre gibi konularda Türkiye ve Yunanistan arasýndaki sistematik ve metodik iþbirliðini kurumsallaþtýrma çabasý olduðunu kaydetti.

Türk-Yunan iliþkilerindeki dalgalanmaya raðmen iki ülke dýþiþleri bakaný yardýmcýlarýnýn, ülkelerinin liderlerinin desteðiyle bu giriþime baþlamasýnýn önemli olduðunu vurgulayan Frangoyannis, 25 baþlýktan oluþan Pozitif Gündem çerçevesinde Mayýs 2021'de Kavala'da, Haziran 2021'de Antalya'da ve Þubat 2022'de Atina'da olmak üzere üç kez buluþulduðunu söyledi.

Frangoyannis, bu üç buluþmada da büyük ilerleme kaydedildiðini belirterek, þöyle konuþtu:

"Pozitif Gündem'in çoðu konusu tamamlandý ve tamamlanmayan çok az bir kýsmý da tamamlanma aþamasýnda. Bu noktada her ne kadar þimdi farklý görevlere terfi etmiþ olsalar da mevkidaþlarým Sedat Önal ve Faruk Kaymakcý ile kiþisel iliþkilerimin mükemmel olduðunu, karþýlýklý saygý, sempati, güven ve anlayýþa dayandýðýný vurgulamak isterim."

- "BÝR SONRAKÝ POZÝTÝF GÜNDEM BULUÞMASI ÝZMÝR'DE OLABÝLÝR"

24 Haziran'da Ankara'da düzenlenmesi öngörülen bir sonraki buluþmanýn ertelendiðini belirten Frangoyannis ancak Pozitif Gündem'in var olmaya devam ettiðine dikkati çekti.

Frangoyannis, "Gelecek haftalarda Türk tarafýnýn buluþmamýz için yeni bir tarih belirlemesini bekliyorum." diye konuþtu.

Bir sonraki buluþmanýn, bu yýl hizmete giren Selanik-Ýzmir feribot hattý vesilesiyle Ýzmir'de olabileceðini belirten Frangoyannis, "Bu, en basit biçimde iki ülkenin her þekilde yakýnlaþma arzusunu teyit etmesi anlamýna gelecektir." ifadelerini kullandý.

Ýlk seferin 10 Ekim'de gerçekleþtirildiði Selanik-Ýzmir feribot hattýnýn, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Yunanistan Baþbakaný Kiryakos Miçotakis ile Mart'ta Ýstanbul'da yaptýðý görüþmede ele alýnan konulardan biri olduðunu kaydeden Frangoyannis, bu hattýn þüphesiz çok önemli bir geliþme olduðunu ve iki ülke halklarýna cesaret verici bir mesaj gönderdiðini belirtti.

- SELANÝK-ÝZMÝR HATTI ÝKÝ ÜLKEYÝ BÖLGESEL SEVÝYEDE BAÐLIYOR"

Frangoyannis, hattýn, Türkiye'den Yunanistan, Orta Avrupa ve Balkanlar'a kara yolu taþýmacýlýðýný kolaylaþtýrmasý ve turizm hareketlerini güçlendirmesi nedeniyle ikili iliþkilere katký saðladýðýna dikkati çekerek, hattýn baþka bir faydasýný da þöyle anlattý:

"Yolcu araçlarýna ve yük taþýmacýlýðý yapan araçlara, iþ insanlarýna, turistlere, ailelere, ziyaretçilere, Atina, Ýstanbul, Ankara'nýn büyük transit merkezlerinden geçmeden, hem Küçük Asya'yý (Anadolu'yu) hem de Kuzey Yunanistan'ý ziyaret kolaylýðý saðlýyor. Konunun bölgesel boyutu çok önemli, Selanik-Ýzmir hattý, iki ülkeyi bölgesel seviyede baðlýyor ve bu, büyük bir adým."

"Yunanistan'ýn egemenlik haklarýnýn sorgulandýðýný" ileri süren Frangoyannis, "Buna raðmen bu deniz yolu hattýnýn gerçekleþtirilmesinin, diyalog kanallarýnýn açýk olmasýnýn, uluslararasý hukuk temelinde iþbirliði isteðini fiili olarak teyit ettiðini" dile getirdi.

- YENÝ ÝÞ BÝRLÝÐÝ PERSPEKTÝFLERÝ

Ýki ülke arasýndaki iþbirliði marjýnýn büyük olduðunu vurgulayan Frangoyannis, "Yüksek politika konularýnda kýrmýzý çizgilerimiz olsa da komþu olmamýz, çevre, iklim deðiþikliði, doðal afetler gibi ortak sorunlarý paylaþmamýz, kara yolu taþýmacýlýðý, hava yolu baðlantýlarý gibi konularda birlikte var olma ihtiyacýmýz ve halklarýmýzýn birbirini ziyaret etme isteði deðiþmiyor." diye konuþtu.

Frangoyannis, Ocak ayýnda düzenlenen Türkiye-Yunanistan Karma Ekonomik Komisyonu 5. Dönem Toplantýsý'nda enerji, çevre, atýk yönetimi, su kaynaklarýnýn kalite ve yeterliliðinin artýrýlmasý, ulaþým, araþtýrma ve teknoloji gibi konularda atýlabilecek iþbirliði adýmlarýnýn masaya yatýrýldýðýný aktararak, üniversite ve araþtýrma merkezlerinde týp, organik üretim, yeþil enerji alanlarýnda iþbirliði perspektifinin de olduðunu vurguladý.

- "POZÝTÝF GÜVEN ORTAMI ÖNEMLÝ"

Asýl önemli olanýn, pozitif güven ortamý ile baþarýnýn hakim bulunduðu, hedeflerin tutturulduðu, tüm alanlarda verimliliðin saðlandýðý bir iklim yaratmak olduðunu kaydeden Frangoyannis, bunun ikili iliþkilerdeki genel iklimi olumlu yönde etkileyebileceðini ifade etti.

Frangoyannis, dünya genelinde enerji krizi ve pahalýlýk sorunu kapsamýnda ulaþým maliyetleri artarken Türkiye ve Yunanistan'ýn iki komþu ülke olarak sahip bulunduklarý avantajlara iliþkin þöyle konuþtu:

"Enerji ve ulaþým pahalý da olsa, ucuz da ne olursa olsun, Yunanistan ve Türkiye komþu ülkelerdir ve iki kritik pazardýr, dünyanýn jeopolitik açýdan zor olan bu bölgesinde tabiatýyla birbirlerine baðlý ülkelerdir ve benzer sorunlarla karþý karþýyadýrlar."

Ekonomi Diplomasisinden Sorumlu Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý olarak isteðinin ve yapmaya çalýþtýðýnýn, baþta iki ülkedeki iþ dünyasý olmak üzere halklarýn yakýnlaþmasýný kolaylaþtýrmaya yönelik her tür çabayý göstermek olduðunu kaydeden Frangoyannis, sözlerini þöyle tamamladý:

"Biliyorsunuz, kolay yol, zorlu bir konuyla uðraþmaktan kaçýnmaktýr ancak doðru yol, kolay olaný deðildir. Yakýnlaþmaya giden yol zor olandýr. Ýki ülkenin rekabet deðil, iþbirliði yolunda ilerlemesini isteyen Yunanistan'daki Yunanlarýn ve Türkiye'deki Türklerin çoðunluðu tarafýndan desteklenen yoldur."