Zelenski 'silah teslimatý' çaðrýsý yaptý Batý'dan medet umdu
ABONE OL

Zelenski, Ukrayna'nýn baþkenti Kiev'e ilk ziyaretini gerçekleþtiren yeni NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile düzenlediði ortak basýn toplantýsýnda konuþtu.

Ukrayna ordusunun, Donetsk bölgesindeki Ugledar kentinden çekilmesini deðerlendiren Zelenski, "Uygun silahlar olmadan Rusya'yý durduramayýz. Onlar mevzilerimizi yok ederken, askerlerimizin hayatlarýný korumalýyýz, çünkü onlar binalardan daha önemli. Onlar bizim insanlarýmýz, Ukrayna vatandaþlarý. Bu nedenle geri çekilmeleri ve hayatlarýný kurtarmalarý çok doðru. Bunlar kesinlikle doðru adýmlar." dedi.

Zelenski, uluslararasý ortaklara "Rusya'yý þu ya da bu silahlarla durdurma, (silahlarýn kullanýlmasýna) izin verme, uygun sistemleri saðlama fýrsatý verme" çaðrýsý yaptý.

"SÝLAHA ÝHTÝYACIMI VAR"

Silah teslimatýnda gecikme olduðunu söyleyen Zelenski, "Ukrayna'nýn cephe hattýnda mevzilerini güçlendirmeye ihtiyacý var ki gerçek ve adil diplomasi için Rusya üzerindeki baskýyý artýrabilelim. Dolayýsýyla uzun menzilli silahlar da dahil olmak üzere yeterli miktarda ve kalitede silahlara ihtiyacýmýz var. Ortaklarýmýzýn bu silahlarýn teslimatýný geciktirdiðini düþünüyorum." diye konuþtu.

Zelenski, Ukrayna'nýn "Zafer Planý'nýn bir parçasýnýn jeopolitik belirlilik, yani Ukrayna'nýn Avrupa ve küresel güvenlik mimarisindeki yerine iliþkin bir karar olduðunu" belirtti.

Zafer Planý'ný 12 Ekim'de yapýlmasý planlanan "Ramstein" formatlý Ukrayna Temas Grubu toplantýsýnda ele almayý planladýklarýna dikkati çeken Zelenski, "Bugün (Rutte ile görüþmede) Ukrayna'yý güçlendirecek Zafer Planýnýn unsurlarýný da ele aldýk. Þimdi Ramstein formatlý bir sonraki toplantýya hazýrlanýyoruz ve bu planý orada da tartýþacaðýz. Bunu ortaklarýmýzla da görüþmek istiyorum. Ramstein, savaþ boyunca Ukrayna'nýn savunmasýný gerçekten destekleyen 50'den fazla ülkeyi bir araya getirdiðini hatýrlatmak isterim." ifadelerini kullandý.