Meksika'da düzenlenen 6. Latin Amerika ve Karayipler Topluluðu (CELAC) Zirvesi'ne karþýt görüþlü liderlerin siyasi atýþmalarý damga vurdu. Zirvede Paraguay ve Uruguay'ýn liderleri ile Venezuela Devlet Baþkaný Nicolas Maduro arasýnda atýþmalar yaþandý.
Meksika Dýþiþleri Bakaný Marcelo Ebrard, basýna yaptýðý açýklamada, bazý ülkeler arasýnda ciddi farklýlýklarýn olmasýna raðmen zirvede önemli kararlar alýndýðýný söyledi.
Ebrard, zirvenin ardýndan yayýmlanan 44 maddelik ortak bildirinin, katýlýmcý 31 ülkenin temsilcileriyle yapýlan uzun görüþmeler sonucu ortaya konduðuna iþaret ederek, zirveyi "oldukça baþarýlý" buldu.
Tüm katýlýmcý ülkelerin mutabýk kaldýðý bildiride, Küba'ya uygulanan yaptýrýmlarýn kaldýrýlmasý, Arjantin'in, Falkland Adalarý üzerindeki hak iddiasýný destekleme, iklim deðiþikliðine karþý fon ayrýlmasý ve saðlýk alanýnda öz yeterlilik gibi konular dikkati çekti.
Bildiride, Latin Amerika ve Karayipler Uzay Ajansý ile bölge ülkelerinin aþýlara kolay ulaþýmýný saðlamak amacýyla bölgesel bir saðlýk düzenleme ajansýnýn kurulmasýna karar verildi.
Zirvede Paraguay ve Uruguay'ýn liderleri ile Venezuela Devlet Baþkaný Nicolas Maduro arasýnda atýþmalar yaþandý.
Venezuela'da Maduro hükümetini tanýmayan Paraguay Devlet Baþkaný Mario Abdo, Venezuela'da demokrasinin varlýðýný tartýþamaya açarak, "Bu zirveye katýlmam, hiçbir þekilde ve koþulda, Nicolos Maduro hükümetinin tanýnmasýný temsil etmemektedir. Hükümetimin duruþunda bir deðiþiklik yok." dedi.
Uruguay Devlet Baþkaný Luis Lacalle Pou da Küba, Venezuela ve Nikaragua'da demokrasinin olmadýðýný, güçler ayrýlýðýna ve insan haklarýna saygý duyulmadýðýný savunarak, bu ülkelerdeki durumu endiþeyle izlediklerini dile getirdi.
Venezuela Devlet Baþkaný Maduro ise Abdo ve Lacalle Pou'yu masaya oturmaya davet ederek, "Venezuela demokrasiyi, özgürlükleri, direniþi ve tartýþýlmasý gereken her þeyi, halklarýn huzurunda açýk veya kapalý olarak tartýþmaya hazýrdýr. Saygý çerçevesinde ve dýþlanma olmadan." diye konuþtu.
Arjantin'de geçen hafta hükümet içinde çýkan siyasi krizde görevden alýndýðýný Mekiska'ya giderken öðrenen Arjantin Dýþiþleri Bakaný Felipe Sola zirveye katýlmadý.
Sola, Meksika'ya ulaþmasýna ve Meksikalý mevkidaþý tarafýndan karþýlanmasýna raðmen, zirvede Arjantin'i Latin Amerika Ýþleri Müsteþarý Juan Valle Raleigh temsil etti.
Arjantin Devlet Baþkaný Alberto Fernandez'in kabinede yaptýðý deðiþiklik çerçevesinde Dýþiþleri Bakaný deðiþti. Bu haberi Meksika'ya vardýktan sonra alan Felipe Sola, istifasýný sundu ve toplantýya katýlmadý.
CELAC'ýn, Amerikan Devletleri Örgütü'nün (OAS), ABD etkisi altýnda kaldýðý gerekçesiyle, buna alternatif olarak 2010 yýlýnda kurulduðu belirtiliyor.
Brezilya, 33 üyeyle kurulan CELAC ile faaliyetlerini ve katýlýmýný Ocak 2020'de askýya almýþtý.