Zıt adayların başa baş mücadelesi
ABONE OL
Zıt adayların başa baş mücadelesinde ibre Obama'dan yana

Barış yanlısı yenilikçi kanadı temsil eden Başkan Barack Obama, muhafazakar ve zenginlerin temsilcisi eski Massachusetts Valisi Mitt Romney'e karşı amansız seçim mücadelesi nihayet sona erdi.

Tüm anket sonuçları, Obama'nın çok az farkla Romney'in önünde olduğunu gösterse de, Romney tarafında çok küçük bir hareketlilik gözüküyor. Romney'in seçimin bir gün öncesinde bir kaç ayelette birden bulunup, yaptığı seçim konuşmalarında, demokrat oyları da dikkate alarak, daha birleşirici tutumu, önceden yaptığı yüksek sesli agresif söylemin aksine 'Obama Kongre'yle çalışamadı ama ben çalışacağım. Valiyken eyaletimi başarılı yönettiğim gibi ülkeyi de yöneteceğim' ifadesiyle adeta, 'bu işi bilirim ve kendimden eminim' diyen bir lider görüntüsü vermeye çalıştı.

Obama sermayeden harcadı

Romney oldukça aktif bir şekilde agresif bir seçim süreci yaşarken, Obama'da seçimi kazandığı dönemdeki mücadele ve heyecanını göremedik. .

Obama'nın kampanyası, Mitt Romney'in yanlışlarını otraya çıkarmak üzerine kurululdu. Bunda başarılı da olunurken, son haftalara kadar, yeterince, Usame bin Ladin'in öldürülmesi, Irak'tan çekilme ve Afganistan'dan da tamamen çekilme planından yeterince basedilmedi. Obama'nın kampanyasının, Bush-Cheney ikilisinin hem siyasi hem de ekonomik enkazını yeterince dile getiremediği görüldü.

Belirleyici faktör ekonomi

Dünyanın büyük bir çoğunluğunun Obama'yı desteklediğini bilinse de, ABD seçimlerinde bir çok ülkede olduğu gibi iç politika ve dengeler, özellikle de halkın ekonomisi oldukça belirleyici faktör. Bu açıdan bakıldığında, Romney, işsizliğin önemli olduğu ekonomik kriz ortamında, net bir şekilde 12 milyon Amerikalıya yeni iş imkanı sağlayacağının sözünü vererek, seçmeni cebinden vurmaya çalışması oy açısından puan topladı.

4 yılda bir Kasım ayının ilk haftasına denk gelen Salı günü yapılan ABD Başkanlık seçimlerindeki ilginç bir istatistik, bugüne kadar 6 Kasım'da yapılan tüm başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçiler kazandığını gösterse de ortadaki objektif verilerle yapılan tüm istatistiklere göre, Obama'nın 2. dönemi çok daha yakın görünüyor.

Türkiye-ABD ilişkilerinin geleceği

Obama yönetimiyle uyumlu bir dış politikaya sahip Türkiye, Beyaz Saray'daki olası iktidar değişiminde, elinde füze rampası kozu ve NATO üyeliği gibi güçlü nedenlerden dolayı, ABD'yle arasındaki ikili ilişkilerde keskin bir değişiklik beklenmiyor.

Ancak Türkiye'yle ilişkilerde 1 Mart tezkeresini malzeme yapan, Dick Cheney'in danışmanlığın yapan ve Ankara Büyükelçiliğ görevinde de bulunan, Bush iktidarının en nüfuzlu diplomatı Eric Edelman'ın Romney'in A Takımı'ndan olduğunu, yardımcısı Paul Ryan'ın da Türkiye karşıtı Ermeni tasarılarının savunucusu olduğunu biliyoruz.

Edelman'ın bir röportajında, 'mevcut konjonktürde ne yazık ki ilişkilerimizin daha ziyade 'al-ver' şeklinde yürütülmesinden yana' olduğunu hatırlatmakta da yarar var. 'Neocon' felsefesinin de etkin ideologlarından olan Edelman ayrıca bir konuşmasında, Türkiye'nin gücünün abartıldığı düşüncesinde olduğunu açıklamıştı.

Sonuç olarak ise Bush deneyiminden sonra, ne ABD'nin ne de dünyanın bir Cumhuriyetçi parti iktidarını kaldırması kolay olmayacaktır.

Öte yandan, Obama'nın 2. dönemiyle birlikte, uzun süredir fazla sesi çıkmayan Çay Partisi'nin kendisini daha fazla göstermesi, aktivitelerini daha da artırması bekleniyor.

Başkanlık Seçimi sonrası bazı eyaletlerde neler değişebilir?

ABD halkı bugünkü seçimlerin sonucunda, sadece Demokrat Partili Başkan ‘Obama’yla yola devam’ veya ‘Obama’nın yerine Cumhuriyetçi aday Mitt Romney gelsin’ demiş olmayacaklar, aynı zamanda, kendi eyaletlerine özel bazı önemli siyasi kararları oylayacaklar.

Başkanın seçimiyle birlikte, ABD Kongresi’nin iki kanadından 100 üyeli Senato’nun 33′ünün ve 435 kişilik Temsilciler Meclisi’nin tamamının seçimini yapan Amerikalılar, bir çok eyalette yerel bazda, 174 değişik oy pusulası sorusunu da cevaplamış olacaklar.

Oylamada yer alcak en tartışmalı sorulardan bazıları şöyle sıralanıyor:

1. Maryland, yüksek öğretimde ”in-state tuition” denilen eyalette oturan vatandaş Amerikalıların hakkı olan indirimli okul parasının dökümansız göçmenlere de tanınmasını oylayacak. Seçmenler bu konuyla ilgili soruyu ”Question 4” te görebilirler.

2. Montanalılar ise hak vermek yerine tam tersi bir hakkın engellenmesini içeren ”LR-121” isimli ehliyet, ruhsat vb eyalet hizmetlerinden yararlanmalarını isteyen maddeyi oylayacak.

3. Maine (Question 1), Maryland (Question 6) ve Washington’da (Referendum 74) seçmenler, eşcinsel evliliğin yasal olmasının önünü açacak oylamada bulunacaklar.

4. Colorado, Oregon ve Washington’lu seçmenler, Marihuana’nın yasallaşması için de oy verecek.

5. California’da ise seçmenler, sendikaların siyasi faaliyette bulunmalarının güçlerini kaybetmesini içeren maddeyi de oylayacak. Ünlü Amerikalı zengin Cumhuriyetçi aile Koch’la bağlantısı olan Amerika’nın Geleceği Fonu’nun desteğiyle konulduğu belirtilen maddenin amacının, sendikların üyelerinden siyasi amaçla para toplamalarının önüne geçmek olduğu kaydediliyor.

Diğer taraftan Michigan’da ise, toplu pazarlık haklarını korumak için eyalet anayasasında değişiklik isteği oylanacak.

6. Florida, Michigan ve Washington’da eyalet vergileriyle ilgili yeni kurallar eyalet seçmenlerinin oyuna sunulacak.

Zıt adayların başa baş mücadelesi

Barış yanlısı yenilikçi kanadı temsil eden Demokrat Partili Başkan Barack Obama, muhafazakar ve zenginlerin temsilcisi eski Massachusetts Valisi Cumhuriyetçi Mitt Romney'e karşı amansız seçim mücadelesi nihayet sona erdi.

Tüm anket sonuçları, Obama'nın çok az farkla Romney'in önünde olduğunu gösterse de, Romney tarafında çok küçük bir hareketlilik gözüküyor. Romney'in seçimin bir gün öncesinde bir kaç eyalette birden bulunup, yaptığı seçim konuşmalarında, demokrat oyları da dikkate alarak, daha birleşirici tutumu, önceden yaptığı yüksek sesli agresif söylemin aksine 'Obama Kongre'yle iyi çalışamadı ama ben çalışacağım. Valiyken eyaletimi başarılı yönettiğim gibi ülkeyi de yöneteceğim' ifadesiyle adeta, 'bu işi bilirim ve kendimden eminim' diyen, güven veren bir lider görüntüsü vermeye çalıştı.

Obama sermayeden harcadı

Romney oldukça aktif bir şekilde agresif bir seçim süreci yaşarken, Obama'da seçimi kazandığı dönemdeki mücadele ve heyecanını göremedik. Obama'nın kampanyası, Mitt Romney'in yanlışlarını otraya çıkarmak üzerine kurulurken, bunda başarılı da olundu. Ancak, son haftalara kadar, yeterince, Usame bin Ladin'in öldürülmesi, Irak'tan çekilme ve Afganistan'dan da tamamen çekilme planından yeterince basedilmedi. Obama'nın kampanyasının, Bush-Cheney ikilisinin hem siyasi hem de ekonomik enkazını yeterince dile getiremediği görüldü.

Belirleyici faktör ekonomi

Dünyanın büyük bir çoğunluğunun Obama'yı desteklediğini bilinse de, ABD seçimlerinde bir çok ülkede olduğu gibi iç politika ve dengeler, özellikle de halkın ekonomisi oldukça belirleyici faktör. Bu açıdan bakıldığında, Romney, işsizliğin önemli olduğu ekonomik kriz ortamında, net bir şekilde 12 milyon Amerikalıya yeni iş imkanı sağlayacağının sözünü vererek, seçmeni cebinden vurmaya çalışması oy açısından puan topladı.

Türkiye-ABD ilişkilerinin geleceği

Obama yönetimiyle uyumlu bir dış politikaya sahip Türkiye, Beyaz Saray'daki olası iktidar değişiminde, elinde füze rampası kozu ve NATO üyeliği gibi güçlü nedenlerden dolayı, ABD'yle arasındaki ikili ilişkilerde keskin bir değişiklik beklenmiyor. Ancak Türkiye'yle ilişkilerde 1 Mart tezkeresini malzeme yapan, Dick Cheney'in danışmanlığında ve Ankara Büyükelçiliğ görevinde de bulunan, Bush iktidarının en nüfuzlu diplomatı Eric Edelman'ın Romney'in A Takımı'ndan olduğunu, yardımcısı Paul Ryan'ın da Türkiye karşıtı Ermeni tasarılarının savunucusu olduğunu biliyoruz. Edelman'ın bir röportajında, 'mevcut konjonktürde ne yazık ki ilişkilerimizin daha ziyade 'al-ver' şeklinde yürütülmesinden yanayım' sözünü hatırlatmakta da yarar var. 'Neocon' felsefesinin de etkin ideologlarından olan Edelman ayrıca bir konuşmasında, Türkiye'nin gücünün abartıldığı düşüncesinde olduğunu açıklamıştı.

'Ehveni şer' gözüken Obama'nın 2. dönemi hem ABD'nin hem de dünyanın ortak faydası olacaktır. Çünkü, Bush deneyiminden sonra, yeni bir Cumhuriyetçi parti iktidarını, ne ABD'nin, ne de dünyanın kaldırması kolay olmayacaktır.

Empire State Binası'nın tepesinde seçim sonuçları

Kasırga mağduru New York'un bir çok beldesinde elektriklerin olmaması ve bazı bölgelerde çadırlarda oy kullanılması 3'üncü dünya manzarasın yaşanmasına neden olurken, Manhattan'da bulunan ünlü 'Empire State' gökdeleninin tepesinde seçim sonuçları gösterilecek.

Gökdelenin tepesine konacak 'LED panel' ekrana, Demokrat aday Başkan Barack Obama ve Cumhurieytçi aday Mitt Romney için alınan 'Seçiciler kurulu' oy oranları yansıyacak.

New York saatiyle gece, gerçek zamanlı olarak gösterilecek olan seçim sonuçları, şehrin en önemli turist destinasyonlarından biri olan Emprie State Binası ile CNN işbirliği neticisende gerçekleşecek.

Bu olay, Empire State binası açısından bir ilk olurken, Sandy kasırgası sonrasında elektrik sorunları yaşayan New Yorklular için manalı bir girişim olarak yorumlanıyor.

Fırtınadan büyük bir yara alan New York'ta sandıklar, 21:00'de, Connecticut ve New Jersey'de de 20:00'da kapanırken, bölgede yarın yeni bir fırtına ve kar yağışı bekleniyor.

Belediye başkanı 40 dakika sırada bekledi

New York ve New Jersey'de seçim kuyrukları oluşurken, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in oy vermesi sırasında küçük bir sorun yaşandı.

Oyunu kullanmak için 40 dakika sırada bekleyen New York Belediye Başkanı, sıranın kendisine geldiğinde, seçim yetkilsinin bir süre listede Bloomberg adını bulmakta zorlanması ise, küçük çaplı bir krize neden oldu.