'Bağışlayın bedeniniz tıp eğitiminde yaşasın'
ABONE OL
PAÜ Hastaneleri Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ilgaz Akdoğan, Anatomi Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada "Türkiye'de 2012-2013 eğitim öğretim yılında ÖSYM'den Tıp Fakültesi öğrencisi alan mevcut 64 adet Tıp Fakültelerimiz içerisinde Tıp Eğitiminde Kadavrayı ideal sayı olarak belirlenen on öğrenciye bir kadavra olarak gören hiç bir fakültemiz bulunmamaktadır" dedi.

"KADAVRA EKSİKLİĞİ BÜYÜK SIKINTI"
Tıp Fakültelerinin içerisinde 25 kişiye bir veya 50 öğrenciye bir kadavra sunan yerlerin sayısının az olduğuna dikkat çeken Akdoğan, "Kadavra pratiği sunamayan Tıp Fakültesi sayısı da azımsanmayacak kadardır. Ülkemizde kadavra bulunan merkez sayısı da 20 civarındadır. Bu nedenle kadavra eksikliği, ülkemizdeki tıp fakültelerinin "Temel tıp eğitimi" bakımından en büyük sıkıntılarından biridir. Eğitim öğretim yılının başlangıcında tıp eğitimine başlayan parlak beyinlerin alacakları tıp eğitimi bakımından bu rakamlar hiçte hoş gözükmemektedir. Bunun yanında Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinde de "Kadavra Eğitimi" şarttır" dedi

'Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın' adlı kampanya ile amaçlarının "Organ Bağışı gibi vatandaşları çok kutsal bir hareket olarak Bedenlerini ölüm sonrası Tıp eğitiminde kullandırabilmek ve bunun sosyal değerini paylaşabilmek" olarak açıklayan PAÜ Hastaneleri Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ilgaz Akdoğan, "Bilindiği gibi Diyanet İşleri Başkanlığımızda bu konuda Tıp Eğitmeni olarak bizlere destek vermekteler. Aynı şekilde Sağlık Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız ve Yüksek Öğretim Kurulumuzda bu kampanyamız içerisinde ülkemizdeki Tıp Eğitimine gönülden desteklerini esirgememektedirler. Kendilerine şükran doluyuz. Ulusal anatomi haftasındaki 'Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın' adlı kampanyamızdaki temel hareket noktamız Tıp Eğitimimizdeki "Kadavra Sorununu" toplum ile paylaşmaktır. Kendi yakınını bir cerraha teslim eden aile bireylerinin o cerrahın-o hekimin yeterli anatomi eğitimi alıp alamadığını, alamadıysa bunun sonuçlarının toplumsal olarak her bireyde hissedileceğini vurgulamak olacaktır. Bilindiği gibi sadece Tıp Fakültesi 2. sınıflardaki eğitim içerisinde değil tüm tıp eğitiminde, uzmanlık eğitiminde ve daha sonraki süreçlerde Kadavra Eğitimi sürekli alınması gereken bir eğitimdir" diye konuştu.

Kadavra Bağışı kampanyasının devam ettiğini sözlerine ekleyen PAÜ Hastaneleri Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ilgaz Akdoğan, "Beden bağışı ile ilgili ayrıntılı bilgiler Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği web sayfasından (http://anatomidernegi.org) veya Tıp Fakülteleri Anatomi Anabilim Dalı Başkanlıklarından temin edilebilir. Bedenini bağışlayacak olan gönüllü bireyler Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanlıklarına müracaat edebilir" dedi.