Çocuklar Kahvaltı Yapmadan Okula Gitmesin
ABONE OL
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün; okulların açılacak olması sebebiyle çocukların besleneme alışkanlıklarına yönelik bir açıklama yaptı. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin özellikle çocuklar için çok önemli olduğunu belirten Doç. Dr Mustafa Tözün; hızlı büyüme ve gelişme nedeni ile okul öncesi çocukların pek çok besin öğesine olan ihtiyacı, hayatın diğer dönemlerine oranla daha fazla olduğunu ve bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıklarının yaşam boyu sürdüğünü belirtti. Toplumun çekirdeğini oluşturan ve sürekli bir büyüme, gelişme süreci içinde olan çocukların beslenme yetersizliklerinden en çok etkilenen gruplardan biri olduğunu ifade eden Tözün, "Çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları; kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturmaktadır" diye konuştu.

GÜNÜN EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜ, "KAHVALTI"
Doç. Dr. Mustafa Tözün; sağlıklı beslenmenin temelinin öğün atlamamak olduğunu vurgulayarak, açıklamalarına şöyle devam etti: "Okul çağı çocuklarının büyüme ve gelişmelerini sağlıklı devam ettirebilmeleri için 3 ana 2 ara öğün tüketmeleri uygundur. Bütün öğünler önemli olmakla beraber kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Gece boyunca devam eden uzun açlık süresinden sonra özellikle beyin için besin ve enerji almak şarttır. Bu yüzden sabah kahvaltısı okul başarısı için en önemli öğündür denilebilir. Kahvaltı yapma alışkanlığı ailede kazandırılmalıdır. Her sabah ailece yapılan kahvaltıyla güne başlayan çocuk yaşam boyunca bu alışkanlığını sürdürecektir. Kahvaltı yapan çocuklar kolay öğrenmekte, öğrendiklerini kolay hatırlamaktadır. Bunun yanı sıra fiziki olarak daha dayanıklı olmakta ve çabuk yorulmamaktadırlar. Kahvaltının yapılması kadar seçilen besinler de oldukça önemlidir. Çocuklar kahvaltılarında süt, yumurta, peynir, zeytin, tereyağı, pekmez-tahin, bal, kuru veya taze meyve, taze sıkılmış meyve suyu, taze sebze ve tam tahıllı ekmek gibi besinleri dönüşümlü olarak tüketebilir. Özellikle Haşlanmış yumurta çiğ sebze veya meyve ve süt hemen hemen her gün kahvaltıda bulundurulmalıdır."

BESLENME ÇANTALARI SAĞLIKLI OLMALI
Çocuklar ara öğün saatlerinde okulda olduğu için beslenme çantası hazırlanmasının önemli olduğuna da değinen Tözün, "Beslenme çantalarında peynir, domates, marul ve biber gibi sebzeler konularak tam buğday ekmeği ile sandviçler hazırlanabilir, süt veya ayran, kuru meyveler, meyveler ve yağlı tohumlar koyulabilir. Ev yapımı kek ve poğaçalar haftada 1 veya 2 kez beslenme çantasına koyulabilir. Ayrıca çocukların su içme alışkanlığı kazanması ve ihtiyaç duyduklarında sağlıklı suya ulaşabilmesi için çantalarında su bulunmalıdır. Çocukların su mataraları düzenli yıkanmalıdır. Pet şişeler defalarca kullanılmamalıdır" şeklinde konuştu.