İZMİR/STAR
Yumurta koçanlarını toplama etkinliğine Vakıf gönüllüleri ile birlikte Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol, İzmir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mithat Ateş, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Tuncay Can, Bayındır Canlı 60. Yıl İlköğretim Okulu ve Ortaokulu öğrencileri, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve Ege Orman Vakfı çalışanları katıldı.
HEDEF 1 MİLYON YUMURTA KOÇANI TOPLAMAK
Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Tuncay Can, Çam kese böceği ile mücadele çalışmalarının, zararlının yumurta koçanlarını koymaya başladığı Eylül-Ekim aylarında yumurta koçanlarını toplayarak başladığını söyledi. Alkan, "Bölge Müdürlüğümüzce mekanik mücadele kapsamında koçan toplama işi başlamış ve halen devam etmektedir. Bu sene 1 milyon tane yumurta koçanı toplamayı hedefledik. Bir koçanda ortalama 220 civarında yumurta bulunmaktadır. Koçan toplayarak tırtılların yapacağı zarar daha başında önlenmektedir. Bir adet koçan toplama ile bir kese yok ediliyor. Yumurta koçanları toplandıktan sonra ormanın 50 metre ilerisine bırakılıyor. Bunlar ormana geri gelemiyor. Koçanların üstünde faydalı böceklerde bulunduğu için koçanlar yakılmıyor" dedi.
İzmir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mithat Ateş ise; Çamkese böceği ile mücadelede sivil toplum örgütleri ile işbirliğini çok önemsediklerini belirterek Ege Orman Vakfı'nı konu ile ilgili çabalarından dolayı kutladı.
Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol ise, "Çam kese böcekleri özellikle kızılçam ağaçlarının yeşil ibrelerini yemek suretiyle ağaçları zayıflatır. Ağaçlar yeni ibreler (yaprak) çıkararak yaşamlarına devam etselerde büyüme kayıpları olur. Onun için biz bu olaya "dumansız yangın" diyoruz. Böceklerin yumurtalarını toplamak suretiyle mücadele; hem ekonomik hem çevreye zarar vermeyen çok önemli bir yöntem" dedi.
Ege Orman Vakfı gönüllüleri aldıkları bilgilerin ardından ormanlık alanda çam kese böceklerinin yumurta koçanlarını tek tek topladılar.