Global Girişimcilik Haftası başladı
ABONE OL
Dünya genelinde 130 ülkede her yıl Kasım ayında yerel, ulusal ve küresel etkinliklerle kutlanan, gençleri yenilikçilik potansiyellerini keşfetmeye ve girişimciliği kariyer seçeneği olarak değerlendirmeye teşvik etmeyi amaçlayan Global Girişimcilik Haftası, yoğun etkinlik programlarıyla başladı. Hafta, bir yandan yeni girişimcilik projelerinin start almasını sağlarken diğer yandan da girişimcilik fikrinin masaya yatırılarak geniş bir platformda tartışmaya açılmasını sağladı.

Girişimcilik Milli Eğitim Bakanlığı’nın Programına Girmeli

Kuruluş tüzüğünde genç ve kadın girişimciliğini destekleyen ve bu alanda etkin çalışmalar yürüten Liyakat - Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berkay Eskinazi, ülke genelinde bulunan 59 bin okulun her birinden bir kaç girişimcinin çıkması halinde, bugün itibariyle bile Türk Girişimci sayısının ikiye katlanacağını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Programı içinde girişim fikrinin okullarda ders olarak okutulmaya başlanmasını istedi.

İzmir Girişim Kampüsü’ne sahip çıktı, proje artık sürdürülür bir projeye dönüştü

Liyakat’ın, Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile işbirliği içinde yürüttüğü Girişim Kampüsü’nün sürdürülebilir bir proje haline dönüşmesini hedeflediklerini belirten Eskinazi, “Bu kapsamda 100 kadar gencimiz, jüriye sunmak amacıyla fikirlerini şu sıra projeye dökmekte. Girişim Kampüsü’nden birkaç kalıcı girişimcinin çıkacağına inanıyorum. Projemizi Aralık ayında tamamlamayı istiyoruz. Projenin sürdürülebilir olması yönünde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Genç girişimciliğin birkaç yıl içinde İzmir’de büyük bir çıkış yakalayacağına inanıyorum. İzmir girişimciliğinin yükselen bir trende kavuşması için gerekli alt yapı çalışmalarını oluşturmaya devam edeceğiz” dedi. Girişimcilik eğitimlerinin yaygınlaşmasını hedefleyen Girişim Kampüsü Projesi kapsamında, en az lise mezunu gençleri hedef aldıklarını ifade eden Eskinazi, eğitim programları ve fikir yarışmaları ile gençler arasında girişimcilik furyası başlatmayı amaçladıklarını da kaydetti.

Genç ve Kadın Girişimciliği desteklemeyen ekonomiler çöker, ancak ülkemiz umut vaad ediyor

Türkiye’deki geleneksel yapının, bugüne kadar, gençleri maaşlı bir işte çalışmaya, kadınları da evde oturmaya özendirdiğini hatırlatan Eskinazi, “Biz dernek olarak bu yüzden, gençlerin ve kadınların girişimciliğini çok önemsiyoruz. Bu anlamda sürekli proje üretiyoruz. 74,5 milyon nüfuslu ülkemizde 12 milyon genç, , 37 milyon kadın bulunuyor. Rakamlar da gösteriyor ki hem kadın hem genç nüfusu desteklediğinizde, bu ülke ekonomik liderliğe soyunabilecek kapasiteye ulaşacak. Nüfusunun yüzde 67'si çalışma çağında olan ülkemizde, girişimciliği desteklersek çağın en önemli ekonomileri arasına girmemiz mümkün olacak. 75 milyonluk nüfusa karşılık Türkiye’de henüz 1,5 milyon girişimci bulunması kabul edilemez. Dünyanın önemli ekonomilerinden biri olmak istiyorsak girişimci sayımızı artırmamız gerekiyor" diye konuştu. Genç ve kadın girişimciliği desteklemeyen ülkelerin ekonomisinin çökmeye mahkum olduğunu vurgulayan Eskinazi, Türkiye’deki son araştırmaların girişimcilikte umut vaad ettiğine dikkatleri çekerek, “Ülkemiz girişimciliğin önemini son yıllarda daha iyi anladı ancak hala bu konuda 32. sırada. Araştırmalar, Türk girişimcilerin yüzde 25'inin başarısızlıktan korktuğunu gösteriyor. Bu oran diğer ülkelerde yüzde 32. Yani Türkler girişimcilik konusunda daha cesur. Fakat önlerindeki engeller nedeniyle çok da varlık gösteremiyorlar. Araştırmalar, girişimciliğe olumlu bakma ve kendi işini kurma konusunda en cesaretli ülkeler sıralamasında yüzde 50'lik oranla Türkiye ve İsviçre’nin başı çektiğini gösteriyor. Ancak bu fikirde yeni olmamızdan ötürü biraz yavaş kalabiliyoruz. Araştırmalar, Türk girişimcilerinin 15–29 yaş arasından ve kadınlardan çıkacağını gösteriyor. Tüm bu rakamlar, önleri açıldığı takdirde özellikle genç ve kadın girişimciliğinin bu ülke ekonomisini sırtlayabileceğini gösteriyor. Bunlar da sevindirici gelişmelerdir. Girişimcilik, Türkiye ekonomisini sırtlanacak en önemli lokomotif güçtür” dedi.