Türkiye’deki parçacık fiziğinin mevcut durumu, CERN’le olan ilişkiler gibi konuların değerlendirildiği çalıştaya, yurt içinden ve yurt dışından çeşitli üniversitelerin yanı sıra farklı kurumlardan üst düzeyde fizikçiler ve elektrik-elektronik mühendisleri katıldı.
11 ve 13 Eylül tarihleri arasında yapılan çalıştay ile Higgs Parçacığı'nın keşfi ve sonrasındaki bilimsel gelişmeler çerçevesinde, Türkiye-CERN ilişkilerine odaklanan bütün araştırmacılar ve öğrenciler için bir ortak platform oluşturulması hedefleniyor. Çalıştayın ayrıca TAEK’den Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan (TAEK) finansal konuda destek alan ilk forum olması yönüyle dikkat çekici bir özelliği bulunuyor.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden parçacık fizik araştırmalarında elde edilen bulguların, insan hayatında son derece önemli buluşlara yol açtığını ve Türkiye’de bu konuda önemli çalışmalar yapıldığını söyledi. Özellikle yeni neslin temel bilimlere olan ilgisinin azaldığından bahseden Güden, İYTE olarak bu tarz çalıştaylara ev sahipliği yapmanın yanı sıra akademik düzeyde de destek vererek bilim dünyasına katkıda bulunmayı sürdüreceklerini ifade etti.
PARÇACIK FİZİĞİNDE DÜNÜ VE BUGÜNÜ KONUŞUYORUZ
Dünyanın önde gelen parçacık fiziği araştırma merkezlerinden biri olan DESY’de (Deutsches Elektronen Synchrotron) araştırmacı olan ve aynı zamanda CERN’de deneysel çalışmalar yürüten Dr. Altan Çakır, İZYEF 2013’ü düzenleyen komite adına yaptığı açıklamada Türkiye’de parçacık fiziğiyle ilgilenen hatırı sayılır bir çoğunluk olduğunu belirtti. Çalıştayda, mevcut durumu daha ileriye taşımak için yapılması gerekenler ile ilgili yol haritası belirlemeye çalıştıklarını ifade eden Çakır, “parçacık fiziğinde, dünü ve bugünü konuşuyoruz. Parça fiziğinden kastımız Yüksek Enerji Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nda gerek kuramsal fizikçilerin gerek deneysel fizikçilerin katkıda bulunduğu geniş bir alan. Bu konudaki gelişmeleri özeleştiri yaparak masaya yatırıyoruz” dedi.
Türkiye’nin CERN’e üye olup olmaması yönündeki tartışmaları değerlendirdiklerini belirten Çakır, “Türkiye’de bu işlerle ilgilenen araştırmacılar kuramsal ya da deneysel ne kadar yetkin? CERN’e ne gibi bir katkı sağlayabiliriz? Temel hedefimiz ne olmalı?” Şeklinde birbiriyle organik bağları olan konularda ortak bir sonuç çıkarmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Yurt içinden ve yurt dışından farklı üniversitelerin yanı sıra farklı kurumlardan üst düzey fizikçi ve elektrik-elektronik mühendislerinin katıldığı çalıştayda BHÇ sonuçlarının ele alınması (deney, kuram, veri analizi), Türkiye-CERN İlişkileri (CERN ve DESY yabancı bilim adamlarının konuşmaları ve örneklemeleri ile), Türkiye Parçacık Fiziği’nin Gelecek Perspektifleri (dünya’dan örneklerle) değerlendirildi.
Genç araştırmacıların, öğrencilerin, konularında tecrübeli araştırmacı ve öğretim üyeleri ile bir araya gelerek yeni ortaklıklar oluşturdukları ve üçüncü bir toplantının da gerektiği kararının alındığı çalıştay, en iyi sözlü ve poster sunumları için yapılan ödül töreniyle sona erdi.