İzmir 'Uluslararası Öğrenci Merkezi' olacak
ABONE OL
EGİAD 12 Aday Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Doğan, İzmir'de akademik kurumlarda, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında okuyan yabancı öğrencilerin sayısını arttıracak ve onları iş dünyasına kazandıracak "Uluslararası Öğrenci Merkezi Projesi"nin kentin ekonomik çehresini değiştireceğini söyledi.

UNESCO'nun verilerine göre dünyadaki uluslararası öğrenci sayısının 3,7 milyon olduğunu ve bir öğrencinin 1 yılda bıraktığı katma değerin, 40 bin dolar civarında olduğunu kaydeden Kenan Doğan, İzmir şu an toplamda 4 bin olan öğrenci sayısını 2020'de 70 bine yükselterek İzmir'e yıllık 2,8 milyar dolarlık ek katma değer sağlayabileceklerine dikkat çekti. Dünyadaki 3,7 milyon öğrencinin yarattığı yıllık uluslararası öğrenci bütçesinin 132 milyar dolara yaklaştığını ve 2020 yılında yüksek öğretimdeki uluslararası öğrenci sayısının 7 milyon ve yıllık 280 milyar dolarlık bir bütçeye karşılık gelmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Doğan, "Gittikçe büyüyen bu pazardan Türkiye'nin aldığı pay ise sadece yüzde 0,7 düzeyinde. Dünyadaki uluslararası öğrencilerin yüzde 52'sini de özellikle, Türkiye ile köklü tarihi ve kültürel bağlara sahip Asya ülkelerinden gelenler oluşturuyor. En fazla öğrenci kabul eden ülkeler de ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Avustralya olarak sıralanıyor. Bizler, İzmir'i eğitimde uluslararası bir merkez haline getirerek, bu oranı hızla yükseltmeyi hedefliyoruz. Çünkü İzmir mevcut akademik birikimi, iklim, ulaşım, yaşam kültürü olarak bu konuya en uygun kent konumunda. Biz de bu alanda farkındalığı arttıracak güçlü bir lobi çalışmasıyla İzmir'i diğer kentlerden bir değil, birkaç adım öne taşıyacağız" diye konuştu.

YABANCI ÖĞRENCILER GÖNÜLLÜ ELÇİ OLACAK
Yabancı öğrencilerin dış ticaret alanında İzmirli firmalar adına gönüllü elçi gibi çalışmalarını da hedeflediklerini söyleyen Kenan Doğan, "Hedef öğrenciler arasından ilk etapta seçilecek 500 kişiye, örnek iş kolları bağlamında atölye çalışmaları yapılacak. EGİAD öncülüğünde, girişimcilik ve dış ticaret ile ilgili eğitimler verilerek, girişimcilik ve ülkemizin iş fırsatlarının özendirilmesini planlıyoruz. Ülkemizin ve özellikle de şehrimizin iş dünyasını yakından tanıyacak geleceğin yöneticileri; İzmirli iş adamlarının ileride ihtiyaç duyacakları rehberlik hizmetini sağlayacak nitelikli bir grup oluşturmuş olacak. İzmir'i gerçekten tanıyan, seven ve gönüllü elçi olması planlanan bu grup; ilgili ülkelerde ihraç ve ithal edilen ürün gruplarının belirleyerek sektörel ve firma bazlı veri bankası hazırlanmasına da katkıda bulunacak" şeklinde konuştu.

YÜKSEK ÖĞRETIMDE TÜRKIYE'NIN MEVCUT DURUMU
Türkiye'de 2002 yılında 53'ü devlet, 23'ü vakıf olmak üzere toplam 76 üniversite bulunurken, 2011 yılına gelindiğinde devlet üniversitelerinin sayısı 103'e, vakıf üniversitelerinin sayısı ise 62'ye çıkarak toplam sayısı 165'e yükseldi. 2012 yılında da bu sayı hızla artmaktadır. Türkiye'de yükseköğrenim gören uluslararası öğrenci sayısı 27 bin civarında olup, bunların da 5 bini burslu olarak öğrenim görüyor. 74 milyon 724 bin 269'luk nüfusumuzun 3 milyon 529 bin 334'u, kısacası yaklaşık yüzde 5'i yüksek öğretim kurumlarında eğitim alıyor. 3 milyon 529 bin 334 öğrenci içinde uluslararası öğrenci sayısı 26 bin 545'i, bir diğer deyişle yüzde 1'i bile bulmuyor.