İzmirli işadamlarını Fas'ta yeni fırsatlar bekliyor
ABONE OL
İTO’nun 105 kişilik bir heyet ile 2-5 Ekim tarihleri arasında Fas’a düzenlediği iş ve inceleme gezisinin ilk gününde Kazablanka’da İTO ve Kazablanka Ticaret, Sanayi ve Hizmetler Odası tarafından, “Türk – Fas İş Forumu” düzenlendi. Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen ikili görüşmelere ise 19 farklı sektörden 71 Faslı işadamı katılarak, İTO üyeleri ile ortaklıklar ve ticaret konusunda görüştü. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, bugüne kadar düzenledikleri iş ve inceleme gezilerindeki en yoğun ikili görüşmelerden birisinin Fas’ta yapıldığını belirterek, “Faslı işadamlarının ilgisi, Türkiye için bu ülkede yepyeni ve önemli fırsatlar olduğunu gösteriyor. Afrika’ya açılmak için Fas çok önemli bir kapı” dedi.

İTO, RABAT TİCARET ODASI İLE KARDEŞ ODA OLDU

İTO heyeti, Kazablanka’nın ardından Başkent Rabat’a geçerken, Rabat’ta Rabat Ticaret Odası üyeleriyle bir araya geldi. Burada düzenlenen toplantıda Rabat Ticaret Odası Başkanı Labri Slimane, 2006 yılında iki ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması sonucu karşılıklı ticaretin daha da arttığını söyledi. Slimane, siyasi gelişmelere paralel olarak Türkiye ile Fas arasındaki ekonomik ilişkilerin de geliştiğini belirterek, “Türk firmalarının Fas’taki yabancı yatırımlardan aldığı pay yüzde 5 ama bu daha da arttırılabilir. Biz Türkiye ile her türlü işbirliğine hazırız. Buna paralel olarak da İzmir ve İTO ile ilişkilerimizi de geliştirmek istiyoruz” dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Afrika’nın istikrar ülkesi Fas’a gelmeyi uzun zamandır istediklerini söyledi. Fas’a 4 saat uçuş mesafesindeki İzmir’in, Afrika’ya yakın potansiyeli en yüksek Anadolu kenti olduğunu kaydeden Demirtaş, “Ama bugüne kadar Türk işadamları olarak Afrika’yı ihmal etmişiz. Türkiye olarak Afrika’yı yeniden keşfediyoruz. Başbakanımız bize, ‘Batı bugüne kadar Afrika’ya hep almak için gitti. Siz vermek için gidin’ dedi. Biz de bunu görev edinerek Fas’a geldik” dedi. Serbest ticaret anlaşması ile Türkiye ve Fas arasındaki ticaretin 6 yılda 3 kat artarak 1.3 milyar dolara ulaşmasına ve Türkiye’nin Fas’ın 10. Ekonomik partneri olmasına karşın bunun yeterli olmadığını kaydeden Demirtaş, “Bunu daha da arttırmak istiyoruz. Ortak yatırımlar yapabiliriz, ticaretimizi arttırabiliriz. Bunun için de odalara büyük görev düşüyor. Odalarımız arasında imzalayacağımız serbest ticaret anlaşması bu açıdan çok önemli” dedi. Demirtaş, İzmir olarak EXPO 2020’ye aday olduklarını da hatırlatarak, “Daha önce biz 2015’e aday olduk kaybettik. Fas’ın Tanja kenti de 2013’teki EXPO’ya aday olmuştu kaybetti. Ama biz bu sefer kaybetmek istemiyoruz, bunun için çalışıyoruz. Bugüne kadar Müslüman bir ülkede hiç EXPO düzenlenmedi. İzmir’in adaylığı bu açıdan da çok önemli. İzmir’de düzenlenecek olan EXPO bütün Afrika’nın da EXPO’su olacak. Sizin de İzmir’in adaylığına desteğini bekliyoruz” diye konuştu. Daha sonra Demirtaş ve Slimane iki odayı “Kardeş Oda” yapan anlaşmayı imzaladı.



BÜYÜKELÇİLİĞİ ZİYARET

İTO Heyeti Türkiye’nin Rabat Büyükelçisi Uğur Arıner’i de büyükelçilik rezidansında ziyaret etti. Büyükelçi Arıner, İTO heyetinin ziyaretinden büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “Türkiye ile Fas arasındaki ticarette denge Türkiye’nin lehine. Bu dengeyi daha da arttırmak adına İzmir Ticaret Odası’nın yaptığı ziyaret çok önemli ve örnek bir hareket” dedi. Türk firmaların son bir yılda Fas’ta 2.4 milyar dolarlık yapım işi aldığını ve Fas’ta hızla geliştiklerini belirten Arıner de, Türk işadamlarının Fas’ı yeni keşfetmeye başladıklarını söyledi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da Fas’ın, Afrika Kıtası’nın Güney Afrika ile birlikte en gelişmiş iki ülkesinden birisi olduğunu ifade ederek “Fas istikrarı, konumu ile Afrika’ya açılmak için en uygun ülkelerin başında geliyor. Bu ziyaretimizde ayrıca bize gösterilen yakın ilgiyi de gördük. Afrika pazarına girmek için bu ziyaretle yeni fırsatlar yaratacağımıza inanıyorum” dedi.