ARDA YAVUZ/STAR
İzmir'e tedavi için gelen Eneç'e, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, total yapay kalp takılarak yaşama dönmesi sağlandı. Kalbi tamamen çıkarılan ve yapay kalple yaşayan Eneç, bayrama yeni kalbiyle girecek.
Türkiye'de 8 örneği bulunan ancak çocukluk yaş grubunda ilk kez uygulanan total yapay kalp uygulamasıyla hayata yeniden tutunan Yusuf Eneç için Kalp Damar Cerrahisi yoğun Bakım Ünitesi'nde basın toplantısı düzenlendi. DEÜ Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas'ın da katıldığı toplantıda konuşan DEÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztekin Oto, Gaziantepli bir ailenin çocuğu olan Yusuf Eneç'in kalbinin her iki yanında da yetmezlik bulunduğunun tespit edildiğini, yoğun ilaç desteğine rağmen son günlerde durumunun kötüleştiğini dile getirdi. Prof. Dr. Oto, "Son 15 günde solunum aletine bağlanan, intra aortik balon pompası ile ancak yaşatılabilen ve böbrek yetmezliği başlayan hasta, Türkiye'de çocukluk yaş grubunda ilk kez uygulanan bir operasyonla total yapay kalp takılarak hayata bağlandı" dedi.
Ameliyattan hemen sonra yapay solunum aletinden çıkarak ayağa kalkan hastanın konuşur ve yürür hale geldiğini dile getiren Oto, "Yaşaması için nakil gereken Yusuf'un kalbi tümden çıkarıldı, yapay kalple nakil bekleyecek ve günlük yaşantısını hastane dışında da sürdürecek hale geldi" diye konuştu.
"TEK ÇAREMİZ NAKİL"
Lise 1'nci sınıfa devam ederken okulunu bırakmak zorunda kaldığını Yusuf Eneç ise organ bağışı konusunda duyarlılık yaptığı kısa açıklamasında "Hastalığım ilerleyince beni yoğun bakıma aldılar. Direncim kalmamıştı. Sağ olsun hocamız bizi bu cihaza bağladı. Yeniden hayata döndük. Allah razı olsun. Tek çaremiz nakil. Kalp bekliyoruz. Duyarlı olmalarını isterim. Önce sağlığıma kavuşmak istiyorum" diye konuştu.
Annesi ve bir kardeşlerini de aynı rahatsızlıktan kaybettiklerini dile getiren Yusuf Eneç'in ağabeyi Mahmut Eneç de "Kardeşim hayata döndü. Yapay kalp de olsa bir nebze rahatlamış oldu. Şimdi halkımızdan duyarlılık istiyoruz" dedi.