Kesilen eti aynı gün tüketmeyin
ABONE OL

UNİVERSAL Hastaneler Grubu’na bağlı Universal Kuşadası Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özlem Özden İlkılınç, kurban etleri konusunda ceşitli uyarılarda bulundu. “Kesilen etlerin öncelikle 5 saat oda sıcaklığında, ardından da 24 saat buzdolabında bekletilmesi gerekir. Böylece hem muhtemel sindirim sistemi hastalıklarının önüne geçmiş olunur, hem de et dinlenerek lezzet kazanır” diyen İlkılınç, kurban etlerinin buzdolabında 3 gün, buzluk kısmında ise 1 hafta, derin dondurucularda ise 3 aydan fazla bekletilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

‘Kahvaltısız çıkmam’ deyin

Bayram namazı ardından kurban kesimi telaşı içinde, günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısının atlandığını vurgulayan Universal Kuşadası Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özlem Özden İlkılınç “Yoğun geçecek bayramın ilk gününde hem tok kalmak hem de kan şekeri dengesinin korunması için 10 adet fındık, 5 adet kuru kayısı veya bir çay bardağı kadar leblebi ve üzüm karışımı yiyebilirsiniz” dedi.

Kavurma değil ızgarayı tercih edin

Mide asidini arttırması nedeniyle kurban etlerini kavurma veya kızartma gibi pişirme yöntemleri yerine haşlama, fırın veya ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tavsiye eden İlkılınç, şu tavsiyelerde bulundu. “Et yemeklerinin yanında mutlaka zeytinyağlı ve bol limonlu salata tüketilmesi dengeli beslenmek için önemli. Salatada özellikle tere, biberiye, maydanoz ve karahindiba alternatiflerinden en az ikisini kullanın. Ayranın en sağlıklı içecek olduğunu unutmayın.” Yapılan araştırmalara göre, pişirmeden bir gün önce taze zencefile yatırılan etlerin kanserojen etkisinde azalma görüldüğüne dikkat çeken diyetisyen İlkılınç “Mangal yapılacağınız etin yağsız bölümünden seçin. Kuyruk, iç yağları kullanmayın. Kurban etiyle pişireceğiniz yemeklere ekstra yağ koymayın” dedi.

Kalp ve şeker hastaları et yemiyecek mi?

DENİZLİ Devlet Hastanesi Diyetisyeni Erol Aktay, kalp ve şeker hastalarını Kurban Bayramı’nda et ve şeker tüketimi konusunda dikkatli olmaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Aktay, etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi ve kızartmalardan kesinlikle uzak durulması gerektiğini kaydetti. Aktay şu bilgileri verdi. “Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilen hayvan etindek sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. ”

Eti porsiyonlar halinde saklayın

ÇÖZÜLMESİNİN ardından tekrar soğutucuya konulan etlerin besin zehirlenmesine yol açabileceği ihtimaline dikkat çeken  Universal Kuşadası Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özlem Özden İlkılınç, “Kurban etlerini porsiyonlar halinde saklamayı alışkınlık haline getirin. Günlük olarak et tüketimiz ise 4-5 köfte büyüklüğünü geçmemeli” dedi.