Aydın Ticaret Odası tarafından Şubat ayında oluşturulan ve Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Aydın İl Özel İdaresi, Ticaret Borsası, Sanayi Odası, Ziraat Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Nazilli Ticaret Odası, Nazilli Ticaret Borsası ve Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın birer temsilcilerinin yer aldığı "Aydın Kestane Araştırma Grubu" Aydın kestanesinin dünya markası olması yolunda çalışmalarına başladı.
ABD, İTALYA, ÇİN VE SLOVENYA'DAN UZMANLAR KATILACAK
Kestane ürününün Aydın'a ve ülkeye sağladığı katma değerin artırılması amacıyla Aydın Ticaret Odası öncülüğünde oluşturulan Kestane Araştırma Grubu Başkanı, AYTO Yönetim Kurulu üyesi Kenan Vardar, 15-17 Ekim 2012 tarihleri arasında dünyada kestane konusunda uzman kişilerin Aydın'da kestaneyi tartışacağını söyledi. Adnan Menderes Üniversitesi Merkez Kampusu Atatürk Kongre Merkezi Magnesia Salonu'nda gerçekleştirilecek olan toplantının 3 oturum halinde yapılacağını ABD'den, İtalya'dan, Çin'den, Slovenya'dan ve Türkiye'den kestane konusunda uzman kişilerin toplantıya katılacağını ifade eden Kenan Vardar, "Şubat ayında oluşturduğumuz çalışma grubumuz ilk defa uluslar arası düzeyde bir toplantı yapacak. Amacımız kestanenin dünyada ve Türkiye'de katma değerini artırmak ve kestane deyince Aydın'ı dünyanın merkezi yapmak. Bu toplantıda ilk defa olarak dünya kestaneyi Aydın'da konuşacak. Kestane girişimciler için büyük bir fırsat. Biz bu panelimize tüm girişimcileri davet ediyoruz. Gelsinler bu panelde kestane hakkında bilgiler alsınlar. Kestanenin yatırımcı için ne kadar büyük bir fırsat olacağını görecekler" dedi.
'AMAÇ AYDIN'A DAHA FAZLA KATMA DEĞER SAĞLAMASI'
Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, kestaneyi Aydın'da tarım ürünü haline getirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, "Tüm çabamız kestanenin ilimize daha fazla katma değer sağlaması. Yapacak olduğumuz uluslar arası panel ile tüm dünyadaki girişimcilerin dikkatini çekmeyi hedefledik. İlimizde kestane işletmelerin sayısının artması ile kestanenin ilk haliyle değil, işlenmiş bir şekilde pazarlanacağına inanıyoruz" diye konuştu.
'AYDIN KESTANESİNİ TÜM DÜNYA TANIYACAK'
Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, kestanenin tanıtımı için Borsası olarak ellerinden gelen tüm çabayı harcadıklarını belirterek, "Türkiye'de kestane üretiminde bir numara olmasına rağmen Aydın'ın bu özelliğinin çok fazla bilinmiyor. Borsa olarak Aydın'da yetiştirilen kestaneye geçtiğimiz mart ayında TPE'den coğrafi işaret tescili aldık. Coğrafi işaretinin alınması, öncelikle bölgemiz için genetik zenginliğimizin ve biyolojik çeşitliliğin korunması bakımından oldukça önemli. Şimdide kestanemizi uluslararası tanıtımı için diğer sivil toplum örgütleri ile ortaklaşa panel düzenliyoruz. Aydın kestanesini tüm dünya tanıyacak" dedi.
Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Türkiye'nin kestane üretiminde dünya 3. sü, Türkiye de ise kestane üretiminde Aydın'ın birinci sırada yer aldığını hatırlatarak, "Bu panel ile hem ilimizde üretilen kestane'yi tanıtacağız, hem de kestanenin katma değerini artıracağız. Kestane üretiminde Türkiye'de birinci sırada yer alan Aydın'da kestanenin işlenerek pazarlanması yönünde de bu panelin önemli olacağı kanaatindeyim" dedi.
'DAYANIŞMA AYDIN'I ÇOK DAHA İLERİYE GÖTÜRECEKTİR'
Nazilli Ticaret Odası Başkanı Tacettin Pirinç, Aydın'daki diğer oda ve borsalar ile birlikte bölgenin önemli ürünlerinden biri olan kestaneyi marka haline getirmek ve katma değerini yükseltmeyi amaçladıklarını ifade ederek, "Amacımız Ticaret Odası ve bölgedeki Borsalarımız ile birlikte kestane şekeri üreten işletmelerimizin sayısını arttırmaktır. Bu ürünümüzün layık olduğu ekonomik değere ulaştırmayı hedefliyoruz. Nazilli Ticaret Odası kurumsal işbirliğine önem veren, Aydın'daki güç birliği çalışmalarına her zaman aktif olarak katılmış bir kurumumuzdur. Bölgedeki Oda ve Borsaların dayanışması Aydın'ı çok daha ileriye taşıyacaktır. Bölgemizde yetişen gıda ürünlerinin hasattan, depolamaya kadar her aşamada Oda olarak gerekli desteğin verilmesi, eğitimlerin sağlanması ve ihracat aşamasında da hizmetlerimiz devam edecektir" dedi.