Kurban Bayramı'nda kilo almamak için neyi nasıl tüketmeli?
ABONE OL
STAR/İZMİR

Bayram deyince aklımıza ilk gelenler. Kurban kesilmesi, kurban etinin kavrulması, kalabalık masalarda uzaklardan gelen konuklar ile neşe içinde yenen yemekler. Bayram deyince aklımıza ilk gelenler. Bayramlarda kendimizi biraz daha da şımartma ihtiyacı hissedip kalorisi yüksek yiyecekler ve yağlı etlerin tüketimini arttırıyoruz.
Bayramlar güzel ve anlamlı ama sağlığımıza olumsuz etki yapmadan bu coşkuyu yaşamak mümkün.

Kaliteli protein değerine sahip besinlerden birisi kırmızı ettir. Kırmızı etin içerisinde doymuş yağ, çeşitli vitamin( B12, B, A ) ve mineraller( demir, çinko, fosfor, magnezyum) bulunmaktadır. Hormonların çalışma düzenini sağlayarak bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek olur.


Kurban bayramında SINIR 120 gram !

Bir bireyin gün içerisinde tüketmesi gereken toplam protein miktarı kişinin ağırlığına, sağlık durumuna ve yaptığı spora göre değişiklik göstermektedir. Günlük beslenme programında yetişkin bir bireyin kırmızı et gereksinimi minimum 90 gram maksimum 120 gram olmalıdır. Bu miktar minimum 3 adet ev köftesi ile maksimum 16 adet kuşbaşı et değişimine denk gelmektedir.

Unutmamak gerekir ki! Hayvansal kaynaklı proteinlerin kolesterol ve doymuş yağ içerikleri yüksek olduğu için porsiyon miktarına dikkat edilmesi gerekir.


Eti kısık ateşte az pişirin

Kurban bayramlarının geleneği haline gelen kavurmayı, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir. İçerisine ekstradan kuyruk yağı eklenmemelidir. Çünkü etin içerisinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterli olacaktır.

Etin içinde; pestisit kalıntıları ve heterosiklik aminler gibi kansere yol açabilecek bileşenler de bulunuyor. Et ne kadar çok pişmişse amin düzeyi o kadar yükseliyor. Etin pişme süresi uzadıkça kansere yol açma özelliği artıyor.

Diyabetli ve hipertansiyonlu bireyler dikkat etmeli

Kurban bayramı tüketilen protein miktarının oldukça fazla olduğu bir zaman dilimidir. Fazla yağ ve tuz tüketimi sonucu kan basıncını çok artırarak hipertansif krizlere ve kalp krizi gibi sağlık problemleriyle karşılaşılabilir. Proteinden zengin et, doymuş yağ bakımından da zengin olduğu için özellikle diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıklarınız varsa bu dönemde beslenme düzenine daha da
dikkat etmelisiniz. Bayram kavurmalarının yanında afiyetle yenen tereyağlı et sulu pirinç pilavı özellikle diyabet hastaları için risklidir. Diyabet hastaları, börek, kurabiye ve ekmek gibi karbonhidratlar konusunda dikkatli olmalıdır.

Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban etinin kesilir kesilmez hemen tüketmemeli, buzdolabında 24-48 saat bekledikten sonra pişirilip, tüketilmelidir. Çünkü yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik pişirmede ve sindirimde zorluk yaratır. Izgara, fırınlama, buğulama ve haşlama gibi yöntemler tercih
edilmeli. Kansere zemin hazırlayan etkilerden korunmak için ızgara yapılırken etleri çok yüksek ısıda çok uzun süre pişirmekten, kavurmaktan ve kızartmaktan kaçınılmalı

Bayram sofrasında ikramlar nasıl olmalı
Kurban eti nasıl Saklanmalı?

Etler uzun süre saklanılmak istenildiğinde birer pişirmelik parçalara ayrılarak 0-2 C'de 3-5 gün, -2 derece ki buzdolabında bir kaç hafta, -18 derecede 3 ay saklanabilir.

Donmuş etleri çözdürürken; Donmuş etlerin nasıl çözdürüleceği önemlidir. Etler soğuk suyun altında veya buzdolabında çözdürülmelidir. Mikrobiyolojik tehlikeleri önlemek adına çözdürülen etlerin tekrar dondurulmasına dikkat edilmelidir


Az ET ÇOK SEBZE

Etin yanında makarna ve pilav yerine haşlanmış sebze, çiğ sebze veya zy. sebze yemeği tüketmelisiniz. Hem düşük kalorili hem de hafif ve sağlıklı menü oluşturabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzelerde yüksek miktardaki C vitamini, ette bulunan demirin emilimini kolaylaştırır.

PİŞİRME ÖNEMLİ

Kırmızı etin yağda kavurma yapılması veya kızartılması besin öğesi kayıplarının oluşmasına, ayrıca fazla miktarda yağ tüketilmesine ve gelecekte sağlık sorunlarıyla karşılaşmanıza neden olabilir.

Kalp hastalığı ve yüksek tansiyonu olanlar kırmızı eti nasıl tüketmelidir?

· Etin pişirilme yöntemi önemlidir. Pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama, buğulama ve fırın tercih edebilirsiniz.

· Yağsız veya az yağlı et tercih edilmelidir. Çünkü kırmızı etin içerisinde doymuş yağın yanı sıra yüksek oranda kolesterol içeriği vardır.

· Gün içerisinde abartıya kaçmadan istenilen ölçüde tüketilmelidir.


İkramda ÇİKOLATA yerine KURU MEYVELER

Her bayram eş, dost ve akraba ziyaretinde ikram edilen şerbetli tatlılar, çikolatalar ve enerjisi yüksek içecekler yerine vitamin,mineralden zengin ve posa içeriği yüksek kuru meyveler, çiğ fındık ve badem gibi kuruyemişler ikram edilebilir.

Tatlı seçimi yaparken Bayramlar tatlı ikramlarının arttığı günlerdir. Aşırı tatlı tüketimi,kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olur. Böylece hızlı acıkır ve
daha fazla tatlı yemek istersiniz. Bu nedenle içlerinde çok fazla yağ, şeker, un bulunan kek, kurabiye, börek ve baklava gibi yiyecekler yerine; sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Kan şekerinizi sağlıklı ara öğünler tüketerek dengede tutabilirsiniz (Örn: iki kuru kayısı + 5 badem/fındık veya 1 bardak ayran + kepekli galeta veya 1
elma + 2 ceviz).