Kuşadası'nda 1 Ölü, 1 Yaralı Caretta Caretta Bulundu
ABONE OL
İhbar üzerine olay yerine giden EKODOSD ekibi, ölü caretta caretta'yı Milli Park'a gömerken, yaralı kaplumbağayı tedavi için Dalyan'daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma-Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) teslim etti.

Kuşadası'na bağlı Davutlar beldesindeki Sevgi Plajından aldıkları denizde bir kaplumbağa olduğu ihbarı üzerine olay yerine gittiklerini açıklayan Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODSOD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Kıyıya çıkardığımız kaplumbağanın Caretta Caretta cinsi iri baş deniz kaplumbağası olduğunu gördük. Kaplumbağa üzerinde yaptığımız incelemelerde herhangi bir kesik ve darp izine rastlamadık. Muhtemelen paragat misinalarına ya da ağa takılıp boğularak öldüğünü düşünüyoruz. Caretta Caretta'nın gerekli ölçümlerini yaparak, kayıt altına aldık ve Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürlüğü'nün bilgi dahilinde daha önce de gömü yaptığımız alana gömdük" dedi.

Dünyada yaşayan sekiz tür deniz kaplumbağasından sadece iki türü ülkemizin kıyılarında kumsala çıkarak yumurta bıraktığını anlatan Bahattin Sürücü, "Bunlardan biri Caretta Caretta (İribaş Deniz kaplumbağası), diğeri de Chelonia Mydas'tır (Yeşil Kaplumbağa). Bu iki türden Caretta caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağalarından iki tanesi, iki yıldır Kuşadası sahillerine yuva yaparak yumurta bırakmaktadır. EKODOSD olarak denizde yaptığımız gözlemlerde bu yıl Kuşadası kıyılarında Caretta Carettaların yoğun bir şekilde dolaştığını tespit ettik" dedi.

Caretta Caretta olayının ardından gün içerisinde ikinci bir ihbar daha aldıklarını anlatan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Salih Adası'nda yaşayan ve bir doğa aşığı olan EKODOSD üyesi Gürsel Akonok Hecht'in, deniz yüzeyinde bir kaplumbağa olduğunu ve hareketsiz durduğunu söyleyince olay yerine gittiklerini belirterek, "Kaplumbağayı incelediğimizde Chelonia Mydas cinsi yeşil kaplumbağa olduğunu gördük. Yaptığımız kontrollerde sağ ön ayağında açık yaralar olduğunu ve bazı kemiklerin doku dışına çıktığını tespit ettik. Muhtemelen bir balıkçı paragatına dolandığını ve kendisini kurtarmak için epey mücadele verdiğini, paragat misinasından kurtulmak için mücadele ettiği sırada ayağına büyük zarar verdiğini düşünütyoruz" diye konuştu.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma-Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ile yaptıkları görüşme sonrası yeşil kaplumbağayı, Dalyan'a götürdüklerini kaydeden Bahattin Sürücü, "Yeşil kaplumbağanın ilk müdahalesi DEKAMER'de uzmanlar tarafından yapıldı. Yeşil kaplumbağanın ayağındaki yaralarının derin olması, tedavisinin uzun sürmesine neden olacağı belirtildi. Yaklaşık 8-10 ay merkezde gerekli tedavisi ve bakımı yapılacak, daha sonra tekrar doğal yaşam alanı olan denize bırakılacak. DEKAMER; yaralı deniz kaplumbağalarının bakım ve tedavilerinin yapılarak daha sonra doğal yaşam ortamlarına tekrar geri dönmelerinin sağlandığı, deniz kaplumbağalarıyla ilgili araştırmaların yapıldığı, deniz kaplumbağalarıyla ilgili bilgilerin kamuoyu ile paylaşıldığı, birçok öğrencinin ve gönüllünün bu konuda eğitim aldığı çok önemli ve yararlı bir merkez. Bu konuda mutlaka desteklenmeli ve bu gibi merkezlerin ülkemiz kıyılarında yaygınlaştırılması sağlanmalıdır. Bu tip merkezlerin açılması, sivil toplum örgütlerinin bu konulara eğilmesi sonucunda duyarlılık bilinci de yaygınlaşmaya başlamıştır. Bir doğa severin gösterdiği duyarlılık sayesinde, IUCN (Uluslararası Doğal Hayatı Koruma Birliği) kriterlerine göre "Endengered" yani nesli tehlikede statüsünde olan chelonia mydas cinsi bir yeşil kaplumbağasının kurtulması sağlamıştır" diye konuştu.