Kuşadası-Sisam Arasında Feribot Krizi Sürüyor
ABONE OL
El konulan Kuşadası Ekspres isimli feribotun sahibi olan Kuşadası merkezli Meander Travel'in Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Gür konuyla tepki gösterirken, Kuşadası Ticaret Odası da feribota el konulması ile ilgili bir açıklama yaptı.

Kuşadası'ndan Yunanistan'ın Sisam adasına düzenli olarak sefer düzenleyen "Kuşadası Ekspres" isimli feribota, geçen cumartesi akşamı saat 17.00 sıralarında içindeki 159 yolcu ile birlikte Kuşadası'na hareket etmek üzereyken, Türkiye'deki satışlarından yüzde 5'lik pay ödemediği gerekçesiyle Sisam Belediye Başkanlığının talimatı üzerine Sisam Liman Başkanlığı tarafından el konuldu. Büyük yankı uyandıran gelişmenin ardından, Türkiye'ye dönüş yapacak 159 yolcu, Meander Travel tarafından kiralanan yunan bandıralı "Venüs" isimli başka bir feribotla Kuşadası'na gönderildi.

El konulan Türk feribotunun acentesi Meander Turizm'in sahibi Abdullah Gür, cumartesi sabah saat 09.00'da 240 turistle birlikte Sisam Adası'na hareket eden feribotlarının, saat 17.00'de 159 yolcuyla planlanan dönüşü öncesi Sisam Liman Başkanlığınca alıkonulduğunu belirtti. Türkiye'de yapılan bilet satışlarının yüzde 5'inin Yunan makamlarına ödenmemesinin el koyma işlemine gerekçe olarak gösterildiğini belirten Gür, bunun iki ülke arasında 2004 yılında imzalanan 'Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasına' aykırı olduğunu söyledi. Gür, yaşanan olay nedeniyle Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişim başlattıklarını dile getirerek, "Biz acenteci olarak 35 yılı aşkın bir süredir kendimize ait teknelerle Sisam adasına yolcu taşımacılığı yapıyoruz. Sisam adasındaki bilet satışlarımızdan da yine yüzde 5 vergimizi ödüyorduk. Ancak son günlerde bizden Türkiye'de sattığımız biletler için de yüzde 5 vergi isteniyor. Biz kendi ülkemizde vergimizi ödüyoruz. Bu konuda Yunanistan makamlarına itirazlarımız oldu. Hatta Yunanistan'da Siroz adasındaki mahkemede iki ayrı dava açtık. Bu davalardan biri yürütmeyi durdurma kararıydı. Buna rağmen teknemize el koydular. Bize, 'bu verginin ödenmemesi halinde adalara sefer yapamayacağımızı, teknelerimizin de bağlanacağını' söylediler" dedi.

Sisam Belediyesi çatısı altında kurulan 'Liman veznesi' isimli birim tarafından istenen ücret ödenmediği için Sisam limanında bağlanan Türk feribotunun sahibi Abdullah Gür, Türk Dışişleri Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığının yanı sıra, Atina ve Rodos Başkonsolosluklarının da devreye girdiğini, ancak şu ana kadar girişimlerin bir sonuç vermediğini söyledi. Limanda el konulan tekneleri ile ilgili hiç bir resmi belge alamadıklarını kaydeden Abdullah Gür, "Resmi dilekçe ile başvuru yapmamıza rağmen bize belge vermediler. Hiçbir yetkili telefonlara dahi çıkmıyor. Konuyla ilgili devam eden mahkeme sonuçlanmamışken bunu yapmalarına bir anlam veremedik. Feribotumuzu kurtarmak için biz de ilgili makamlarımız da var gücüyle çalışıyor" diye konuştu.