SELMAN TÜR/STAR
İnci Holding-Maxion Wheels ortaklığı Jant Grubu'nun 20. yılında Manisa'da açtığı 4. fabrikası ile 60 milyon EURO'luk ihracatını 110 milyon EURO'ya çıkardı.
Jant sektöründe lider İnci Holding, Maxion Wheels ortaklığı, Hayes Lemmerz İnci Şirketi'nin 2. alüminyum jant fabrikasını açtı. Türkiye jant sektöründe lider İnci Holding ile dünyanın en büyük jant üreticisi Maxion Wheels Grubu ortaklığı olan Maxion-İnci Jant Grubu, açılışı yapılan 4. fabrikanın da devreye girmesiyle 11 milyon 100 bin adet jant üretim kapasitesi ile jant sektöründe Türkiye'deki liderliğini pekiştirdi. Dünyanın da en önemli jant üretim merkezlerinden biri olan Grup, Manisa'da kurulu diğer tesislerinde ürettiği ağır vasıta, kamyon, otobüs jantları ve sactan mamul binek oto jantlarında da yüzde 80'nin üzerindeki pazar payı ile Türkiye'de lider konumda olduğu gibi küresel otomotiv ana sanayinin en önemli jant tedarikcilerinden biri konumuna geldi.
Fabrikanın açılış törenine Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, AK Parti MKYK Üyesi Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti Manisa Milletekili Recai Berber, CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, MOSB Başkanı Sait Türek, İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Meral İnci Zaim, Iochpe gurubu CEO'su Dan İoschpe, Maxion Wheels CEO'su Fred Bentley, HL Jantaş ve HL İnci Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Zaim, HL İnci Alüminyum Jant Fabrikaları Genel Müdürü Hakan Ünlü, iş ortakları, yurtdışı ve yurtiçi müşterileri, HL İnci Alüminyum çalışanları ve İnci Grubu katıldı.
200 KİŞİYE İLAVE İSTİHDAM
Açılış konuşmasını yapan HL Jantaş ve HL İnci Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Zaim, "Açılan yeni fabrikamızda 200 kişiye ilave istihdam sağladık. Diğer fabrikalarımızla birlikte toplam istihdamımız bin 292 kişi olacaktır. Devam eden yatırımlarımız 2013 yılı içerisinde tamamlandığında bu yeni tesisimizde 2 milyon adet alüminyum jant üretim kapasitesine sahip olacağız. Böylece 2006 yılında kurduğumuz 1. alüminyum jant fabrikamızla birlikte, Manisa'da kurulu alüminyum jant kapasitemiz 4 milyon adede ulaşacaktır. Tesiste üretilen alüminyum jantların yüzde 90'u ihraç edilecektir. Ülkemizin en önemli ekonomik sorunlarından biri olan cari açığın kapanmasında katkımızın artmasından dolayı mutluyuz" şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE'DE DOĞDUK DÜNYA OYUNCUSU OLDUK"
Zaim, "Hayes Lemmerz ve Jantaş markalarımız Türkiye pazarında pazar lideri konumunda. Markamız Türkiye'de doğdu, uluslararası ortaklıkla güçlü bir dünya oyuncusu haline geldi. Bugün Hayes Lemmerz, Maxion ve Jantas markaları ile her biri konularında ayrı ayrı lider olan çelikten mamul ağır vasıta ve binek oto jantları ile alüminyumdan mamul binek oto jantlarından olusan toplam 11 milyon 100 bin adet jant üretimi kapasitesine sahip oluyoruz ve 2014 yılına kadar 400 milyon Dolar ciro ve 300 milyon Dolar ihracat hedeflemekteyiz.
10 ay gibi mucizevî bir sürecte bitirilen yani fabrikamızda devam eden yatırımımız 2013 yılında tamamlandığında 45 milyon Euro yatırım tutarına ulaşacaktır ve bu yatırımın tamamı hiçbir kredi veya dış borç kullanılmadan tamamen kendi öz kaynaklarımızdan karşılanmaktadır. Otomotiv sanayinde yarattığımız değer ile global arenadaki başarılarımızla Türkiye'nin gururuyuz" dedi.
"20 YILLIK ORTAKLIĞIN GETİRDİĞİ BAŞARI"
İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Meral İnci Zaim, "Grubumuzda Jantaş markası ile 1968 yılında başladığımız ilk sinai faaliyetin bugün geldiği boyuttan ve başarılarından son derece mutluyuz. Jant konusunda dünya lideri Maxion Wheels-Hayes Lemmerz Grubu ile 20 yıl önce ortaklık yaptık ve global bir güce kavuştuk. Ortaklığımızın 20. yılında açtığımız bu tesisimizle jant konusundaki küresel ağırlığımız ve küresel stratejik konumumuz daha da önemli bir boyuta ulaşmıştır. Bugün açılışını yaptığımız yeni fabrikamız çok başarılı bir kuruluş evresi geçirmiş ve yatırımların tümünü yalnızca özkaynakları ile yapmış olması nedeniyle daha da büyük bir değer kazandırmaktadır. Tüm takımımıza, emeği geçen herkese ve Türk insanına güvenerek ülkemizde yatırım yapan ortaklarımıza buradan teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.
60 MİLYONDAN 110 MİLYONA
Maxion Grubu'nda mevcut teknolojiye alternatif olacak yeni inovasyon ve teknolojilerin hayata geçirilmesinde öncü fabrika olmak istediklerini söyleyen HL İnci Alüminyum Jant Fabrikaları Genel Müdürü Hakan Ünlü, "Kullanılan üretim teknolojileri proses bazında aynı fakat daha güçlü ve daha teknolojik makine parkı ile daha yalın bir yerleşim planı devreye alındı. Müşterilerin özel proses gereksinimlerini karşılayan boyahane kuruldu. Ayrıca lüks segmentteki müşteri gruplarına bu fabrika ile birlikte daha yüksek hacimlerle üretim yapılacak. İlk fabrikamızdaki 60 milyon Euro'luk alüminyum jant ihracatımızı bu tesis ile bu yıl 110 milyon Euro'ya çıkaracağız. Alüminyum jant markamız global pazarda daha da güçlenecek. Uluslararası know-how tecrübemiz ve Ar-Ge çalışmalarımızla pazar liderliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz, önümüzdeki yıl yüzde 60'lık bir büyüme hedefliyoruz, yeni tesisimiz ile Türk ekonomisi için yarattığımız katma değeri daha da artıracağız" dedi.
500 FABRİKADAN 18'İ MANİSA'DA
Törende konuşan AK Parti MKYK Üyesi Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ise Konuşmasının başında bu yatırımla 330 kişiye istihdam sağlayan yetkililere teşekkür eden Tanrıverdi, "Manisa sanayici ve girişimcilerimiz için en uygun, en ideal illerin başında gelmektedir. Manisa, ticaretin ve sanayinin tarıma dayalı sanayinin bölgedeki merkezi olmaya adaydır. 2002 sonrasında yapılan alt yapı yatırımları, istihdama yönelik kolaylıklar, teşvik kapsamında 3. bölgede olması ve Manisa'da yatırım yapmak isteyen sanayici ve girişimcilerimize verilen destekler ile Manisa bir cazibe merkezi halinde geldi. Türkiye'nin en büyük 500 fabrikasından 18'i Manisa'da bulunuyor. Manisa OSB'den dünyanın 100'ü aşkın ülkesine ihracat yapılmaktadır. 2004 yılında Manisa. Financial Times dergisinin düzenlediği proje yarışmasında 200 dünya kenti arasında 'Yatırım Yapılabilir En İdeal Kent' seçilmiştir. Yine 2005 yılında Magazine Dergisi'nin düzenlediği Geleceğin Avrupa Şehirler ve Bölgeleri yarışmasında Manisa; Avrupa'nın en iyi ekonomik potansiyele sahip kenti seçilmiş ve 'Türkiye'de geleceğin şehri' kategorisinde de birincilik ödülüne layık görülmüştür. öte yandan 2006 yılında da Manisa Organize Sanayi Bölgesi coğrafi konumu, altyapısı., enerji kaynaklan, çevre konusundaki duyarlılığı ile Çin Halk Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler ile birlikte, yatırım açısından en uygun sanayi bölgeleri ve kentlerine yönelik olarak yaptıkları aranmalar sonucunda Manisa; Dünyada Yatırım Yapılabilecek En iyi On Sanayi Bölgesi'nden biri seçildi. Türkiye zor ve virajlı yolları aşarak bugünlere geldi. Dünün hasta adamı olan, 5 sente muhtaç durumda olan Türkiye bugün güçlü ve dinamik ekonomisiyle bütün dünyaya örnek olan 'Usta Adam' olmuştur. Ekonomik krizlerin siyasi krizleri, siyasi krizlerin ekonomik krizleri körüklediği, belirsizlik, ümitsizlik, güvensizlik ve kaos dolu günleri unutmadık" dedi.