Marsilya'da 'hep birlik'te kruvaziyer tanıtımı
ABONE OL
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO öncülüğünde 3 Temmuz 2012'de kurulan Türkiye Kruvaziyer Platformu'nun amacının Türk limanlarının kruvaziyer turizmindeki faaliyetlerini etkinleştirmek, destek verilerek geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapmak olduğunu söyledi. Demirtaş, "Limanlar arasında koordinasyonu sağlamak, ülkemiz limanlarında bulunan kruvaziyer yolcu trafiğini ve potansiyelini artırmaya yönelik olarak girişimlerde bulunmak, dünyadaki organizasyonlara katılmak, Türk kruvaziyer limanlarının tanıtılması ve pazarlaması için ortak bir strateji belirlenmesi de önemli amaçlarımız arasında" dedi.

TÜRKİYE KRUVAZİYER PLATFORMU'NDAN MARSİLYA ÇIKARMASI
Bu amaçlar doğrultusunda Türkiye Kruvaziyer Platformu olarak ilk defa 27 -29 Kasım tarihleri arasında Fransa'nın Marsilya kentinde düzenlenen Med Seatrade Kruvaziyer Fuarı'na platform olarak Türkiye standı ile katıldıklarını aktaran Demirtaş, standda İzmir Ticaret Odası, Kuşadası Belediyesi, Çanakkale Liman İşletmesi, Alanya Limanı, Sinop Limanı, Trabzon Limanı, Giresun Limanı, Çeşme Ulusoy Limanı ve Gemi Tedarikçileri Derneği'nin yanı sıra Tura Turizm, Arma Kumanya ve Karavan Turizm'in de yer aldığını söyledi.

BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Marsilya'daki fuarda büyük ilgi gördüklerini belirten Demirtaş, "Çok büyük bir stand olmamasına karşın konsept tasarımı ve ilk defa tüm Türk limanları ile şirketlerinin bir arada olması nedeniyle standımıza ilgi yoğundu. MSC, Costa ve Carnival Corporation yetkilileri Türkiye'nin tüm kruvaziyer sektörünü elinde bulunduran bir platformu ziyaret etmekten memnuniyet duyduklarını ve çok etkilendiklerini açıkça ifade ettiler" diye konuştu. Standda İzmir broşürünün yanı sıra Cruise Türkiye broşürünü de dağıttıklarını kaydeden Demirtaş, Medcruise Başkanı Stavros Hatzakos ile yaptıkları görüşmede Yunanlı olan Hatzakos'un Yunanistan'da böyle bir oluşum olmadığını belirterek Türkiye'deki kruvaziyer platformundan çok etkilendiğini belirttiğini söyledi.

İZMİR'DEN ÇIKIP KARADENİZ'E AÇILMAK İSTİYORLAR

Tüm kruvaziyer firma yöneticilerinin sahil sağlık, römorkör ve pilotaj ile fener ücretlerini kademeli sistem olarak düşürülmesi halinde daha çok gemiyi Türkiye'ye getirebileceklerini söylediklerini aktaran Demirtaş, "İzmir çıkışlı gemi koyma konusunda Costa ve Msc yetkilileri olumlu ifadeler kullandılar, onlar da çok istekliler. Artık gemilerin pozisyonlarını değiştirmeden Rodos veya Pire yerine İzmir'den çıkarmak istiyorlar. Bunun için de havayolu şirketleri ve havayolu firmaları ile özel anlaşmalar istiyorlar. Ayrıca gemilerin buradan Karadeniz'e geçme hedefleri de var, onun için Çanakkale ve İstanbul Boğazı geçişlerinde uygulanan sahil sağlık, römorkaj pilotaj ve fener ücretlerinin düşürülmesi isteniyor. Bu konuların hepsini çözümü için platform olarak önümüzdeki günlerde çalışmalarımız olacak. Bugüne kadar kruvaziyer turizmde en büyük desteğini gördüğümüz Sayın Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım'ın yine kapısını çalacağız. Marsilya'daki fuar platform olarak ilk katıldığımız etkinliğimizdi ama son derece başarılı geçti. Bundan sonra da Türkiye Kruvaziyer Platformu olarak ülkemizin kruvaziyer turizmden aldığı payı arttırması için çalışmalarımız artarak sürecek. İzmir, Türkiye kruvaziyer turizmini kucakladı" diye konuştu.