MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu'dan işsizliğe çözüm önerisi
ABONE OL
Konu hakkında açıklama yapan Tanrıkulu; “Bugün birçok gencimiz meslekleri olmasına rağmen iş bulamamakta veya eğitimini aldıkları bu meslekleri dışında çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu durumun temel sebeplerinden biri de ülkemizin ileriki yıllara dönük iş gücü ve meslek plânlamasının olmamasıdır.
Oysa bütün dünyada tarihin her döneminde insan gücü, kalkınmanın motoru ya da belirleyicisidir. Başka bir deyişle, bir ülke nüfusunun mal ve hizmet üretebilecek, kesimini oluşturmaktadır. İnsan gücü kavramı; herhangi bir zamanda ülke nüfusunun fiilen çalışan kısmını ifade eden “iş gücü” kavramından farklıdır. İnsan gücü plânlaması ise belli bir dönemde ekonomik ve toplumsal kalkınmanın ihtiyaç duyduğu ekonomik kaynak olan insan gücünü temin etmeye çalışmasıdır. ‘İşe almaları, eğitimi, terfileri, iç transferleri, fazla iş gücünü ve emeklerini plânlamak ve kontrol etmek, teknoloji düzeyi, iş düzeni, eğitimi ve davranışsal faktörler gibi insan gücü etkinliğini artırıcı faktörler üzerinde önlemler almaktır.

Kamu iş gücünü plânlamanın temeli; uygun personelin, uygun zamanda ve yerinde kullanımını sağlamak, onların niteliklerini hizmet içi kurslarla geliştirmeyi sağlamakla elde edilebilir.

İnsan gücü plânlamasını, günümüzde makro ve mikro insan gücü plânlaması olarak ikiye ayırmak mümkündür. Makro açıdan insan gücü planlaması, ülke ekonomisinin ihtiyaç duyduğu işgücünü nicelik ve nitelik açısından belirlemek ve belirlenen hedeflere ulaşmak için yapılmaktadır.

Bu plânlama ile başarıyla ulaşabilmek için; İnsan gücü talep ve arzının tespiti: Kamu personelinin yerinde istihdam edilmesi ve bu personelin verimliliğin yükseltilmesinin amaçlanması gerekmektedir. Mikro açıdan insan gücü plânlaması ise; kurum ve kuruluşun gayelerine ve görevlerine uygun olarak personel istihdamını gerçekleştirmek ve personelden diğer kaynaklara orantılı hatta onlardan daha fazla verim elde etmeyi amaçlamaktadır.

İnsan gücü plânlamasını ayrıca kısa dönemli (en fazla bir yıla kadar) , orta dönemli (bir, üç yıllık süreler için) uzun dönemli (genellikle beş, on yıl arası) olarak ta yapmak gerekmektedir. Böylece ilgili kamu kurumunun veya özel teşebbüsün, hedefleri ile görevlerini gerçekleştirirken elindeki işgücü materyalini bilmesi sağlanmış olacaktır.

Ancak ülkemizde uzun zamandan bu yana böyle bir plânlama olmayıp, bugün birçok meslekten gençlerimiz maalesef işsiz durumdadırlar. Bu yüzden TBMM’nin bu alandaki sorumluluğunu yerine getirmesi için; ülkemizin önümüzdeki dönemde ihtiyacı olacak, insan gücü ve mesleklerin araştırılarak, bu konuda alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmasını istedim.

Bu komisyondan çıkacak sonuçlar; girişimcilerimize, gelecek plânları yapan gençlerimiz ve onların ailelerine çok büyük ışık tutacaktır. Diğer yandan ülkemizin önündeki yıllarda hangi meslekte ve nitelikte, kaç personel ihtiyacının olacağı da belirlenmiş olacaktır.” diyerek, ülkemizin istihdam alanında 10 yıldır yaşanan sorunların çözümü olarak düşündüğü bu çalışmanın biran önce gerçekleştirilmesini istedi.