Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yüksel Batur, orman yangınlarına dikkat çekmek, yangınlarla mücadele eden işçilerin kahramanca yaptıkları çalışmaları anlatabilmek için "Ateşe Yürüyenler" belgeseli çekti. Birçok orman yangınına gidip işçilerle omuz omuza çalışan Batur, her yıl orman yangınlarıyla mücadelede 300 milyon liranın üzerinde para harcandığını, bu parayla 16 derslikli 120 okul yapılabileceğini hatırlatarak, kamuoyunu bilinçlendirmek ve orman yangınlarıyla ilgili farkındalık yaratmak için belgeseli hazırladığını kaydetti.
"Ateşe Yürüyenler", İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nün desteği ile Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yüksel Batur'un dört aylık çalışması sonucu ortaya çıkarıldı. Belgesel, orman yangınlarının şaşırtıcı nedenlerini, söndürmek için harcanan insanüstü çabayı, perde arkasında kalmış orman işçilerinin yangınlarla mücadelesini izleyiciyle buluşturmayı hedefliyor.
YALNIZCA İZMİR'DE HER YIL 20 OKULA BEDEL ORMAN YANIYOR
Belgesel hakkında bilgi veren Yüksel Batur, dört ay süren hazırlık ve çekim aşamasında çeşitli orman yangınlarında söndürme çalışmalarına katıldığını belirterek, "Orman yangınlarıyla mücadele eden binlerce insan var. Bunlar birer gizli kahraman. Bu insanlar bilinmiyor ve onları tanıtmak istedim. Her yıl İzmir bölgesinde 2 bine yakın orman yangını çıkıyor, bunların çok büyük bir bölümü insan kaynaklı yangınlar. Bu yangınlarla ormanlarımız kül olduğu gibi mücadele sırasında da yaklaşık 50 milyon lira harcanıyor. Bu para ile 16 derslikli 20 tane okul yaptırılabilir. Bu tablo göz önüne alındığında insanlarımızı bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak için belgeseli hazırladım" dedi.
YANGINLARIN YÜZDE 97'Sİ İNSAN KAYNAKLI
Bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ise yangınların yüzde 97 oranında insan kaynaklı çıktığını hatırlattı. Aydın, teknolojinin tüm imkanlarından yararlanarak orman yangınları ile mücadele ettiklerini belirterek, Türkiye'nin orman yangınları ile mücadele noktasında dünyanın en başarılı ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Aydın, "Yangınları söndürebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Erken uyarı sistemlerimiz, gözetleme kulelerimiz, 177 ihbar hattımız sürekli çalışıyor. Ancak tek başına söndürme faaliyetleri hiçbir anlam taşımıyor. Orman yangınlarının sebeplerine bakınca büyük oranla insan kaynaklı. Bu nedenle halkımızı bilinçlendirmek için eğitim faaliyetlerini aralıksız sürdürüyoruz. Bu belgesel çalışmasının da insanlarımızın bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması noktasında çok faydalı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
İZMİR VE MANİSA'DA 2013'TE BİN 40 YANGINDA BİN 490 HEKTAR ALAN YANDI
Orman yangınlarıyla mücadelede bin 278 işçi, 200 teknik eleman, 5 helikopter, 3 uçak, 80 arazöz, 42 ilk müdahale aracı ve 17 iş makinesi ile aralıksız çalıştıklarını vurgulayan Bölge Müdürü İbrahim Aydın, yapılan ihbarlar ve yanan alan konusunda da bilgi verdi. Aydın, 2013'te bugüne kadar bin 176 ihbar aldıklarını, bunların yalnızca 136'sının asılsız çıktığını belirterek, vatandaşların ihbar konusunda hassas olduğunu ifade etti. Aydın, sorumluluk sahalarında orman dışı 768, ormanlık alanda ise 272 olmak üzere toplam bin 40 yangın çıktığını, bu yangınlarda bin 490 hektarlık alanın yandığını söyledi. İbrahim Aydın, 2012'de bin 810 adet yangın çıktığını, bu yangınlarda orman dışı ve ormanlık alan olmak üzere toplam bin 174 hektarın kül olduğunu da hatırlattı.