Türkiye'nin 350 Bin Yeni Ebeye İhtiyacı Var
ABONE OL
Türkiye'de fakülte ve yüksekokul bünyesinde yürütülen ebelik lisans programlarında hedeflenen eğitim standardı ve kurumlar arası işbirliğinin oluşturulmasının amaçlandığı çalıştaya 60'a yakın öğretim üyesi katıldı.

Konuşmacılardan Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ümran Sevil Ege Üniversitesi'nin Ebelik Bölümü'nde ilk kez yüksek lisans programına başlayan 8 üniversiteden biri olmanın yanı sıra bu sene de doktora programına başlayan ikinci üniversite olduklarını belirtti.

"MEZUN BİR EBENİN EN AZ 40 NORMAL DOĞUM YAPTIRMASI GEREKİYOR"
Ebelik Bölüm Başkanı ve Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Esin Çeber Turfan, normal doğumun önemine vurgu yaparak; "Mezun olan bir ebenin en az 40 normal doğum yaptırması gerekiyor. Bunun için de amacımız Türkiye'deki ebelerin daha nitelikli bir şekilde yetiştirilmesini sağlamaktır. Bu çalıştay doktora eğitimini içine alan ilk çalıştay olduğu için önem arz ediyor" dedi.

350 BİN YENİ EBE İHTİYAÇ
Ebeler Derneği Başkanı Yard. Doç. Dr. Nazan Karahan ebelik eğitiminde uluslararası programlar hakkında bilgi vererek, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre 350 bin yeni ebeye gereksinim olduğunu dile getirdi. Ülkemizdeki ebe eğitimci sıkıntısına da dikkat çeken Prof. Dr. Karahan, bunun ebelik eğitimi için önemli bir engel olduğunu söyledi.

Ebelik Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Birsen Karaca Saydam "6111 sayılı yasayla SGK'lı olma zorunluluğu getirildiği için hastaneler ve çeşitli sağlık kurumları az sayıda stajyer öğrenci alıyor bu yüzden öğrencilerin tecrübe kazanması zorlaşıyor" dedi.

Son olarak Sağlık Bakanlığı temsilcisi Uzman Ebe Filiz Aslantekin ebelik eğitiminin yasal boyutu üzerinde durarak "Ebelik eğitimindeki sorunların giderilmesini sağlayacak acil yasal düzenlemelere ihtiyaç var" dedi.