Türkiye'nin meyve cenneti Denizli
ABONE OL
Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü son yıllarda kentin tarım sanayisi konusunda istatistiksel veriler derliyor. Müdürlüğün bu alandaki çalışmaları, ulusal verilerle karşılaştırıldığında Denizli'nin tarımsal ürün çeşitliliği açısından 125 kalemle en önemli kentlerden biri olduğu dikkati çekiyor.

17 MEYVE TÜRÜ TİCARETİ YAPILIYOR
Müdürlüğün yalnızca ticareti yapılan ürünler üzerine yaptığı istatistiksel verilerde meyve üretimi dikkat çekici noktada. Kentte 17 ayrı meyve türü ticaret amaçlı üretiliyor. Denizli'nin birçok ilçesindeki farklı ürün gamları, Elma, üzüm, kiraz, nar, şeftali, zeytin, erik, ceviz, armut, badem, ayva, cennet elması, vişne, kestane, kayısı ve incirden oluşuyor.

3 İKLİM EN ÖNEMLİ GEREKÇE
Kentin jeopolitik konumu ürün gamının çeşitliliğinde en önemli etken olarak gösteriliyor. Denizli, 130 rakımlı Sarayköy'den, 1700 rakımlı Çameli'ye kadar uzanan topraklarıyla hem Ege, hem Akdeniz hem de İç Anadolu iklimlerinin gözlendiği ender iklim çeşitliliğine sahip.

5.5 MİLYON AĞAÇ MEYVE VERİYOR
Denizli'de 2011 kesin verilerine göre ticari amaçlı üretim skalası içinde 9 milyon 476 bin 84 meyve ağacı var. Bunlardan 5 milyon 640 bin 295'i meyve veriyor. Kentteki meyve üretim alanı da 22 bin 468 hektar. Denizli'de Çiftçi Kayıt sistemine kayıtlı üreticisi sayısı ise 49 bin 739.

668 BİN 827 TON ÜRETİM VAR
Denizli'de ticareti yapılan meyve ürünlerinin üretim toplamı 668 bin 827 ton. Üretimin yaklaşık yüzde 90'ı üzüm, elma, kiraz, nar ve şeftali oluşturuyor.

ÜZÜM BAŞI ÇEKİYOR
Kentte en çok üretimi yapılan meyve üzüm. 375 bin 794 ton üzüm üretiminin gerçekleştirildiği kentte, sofralık ve şaraplık çekirdekli ve çekirdeksiz üzüm ile kuru çekirdekli ve çekirdeksiz üzüm ticareti yapılıyor. Üzüm türleri arasında168 bin 689 tonla sofralık çekirdeksiz üzüm başı çekiyor.

ÜZÜMÜ ELMA TAKİP EDİYOR
185 bin 779 ton elma, 23 bin 288 ton nar, 15 bin 939 ton zeytin, 15 bin 192 ton şeftali ve 14 bin 125 ton kiraz üretimi gerçekleştiriliyor. Türkiye pazarının tek başına yüzde 40'ını karşılayan cennet elması üretimi ise 2 bin 124 ton.

BİRÇOK ÜRÜNDE TÜRKİYE'DE İLK 3'TE
Denizli elma üretiminde Karaman ve Isparta'nın ardından 3., üzüm üretiminde Manisa'nın ardından 2., kirazda İzmir ve Manisa'nın ardından 3., narda ise Antalya ve Muğla'dan sonra 3. sırada. Cennet alması üretiminde Türkiye 4. olan Denizli ceviz üretiminde ise Türkiye'de 6. sırada yer alıyor.