CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, tıpta yan dal uzmanlık öğrencisi kadrolarının azalması sonucu pek çok Anabilim ve Bilim dalında servislerde yatak eksiltildiğini hatta servislerin kapatılmalarının söz konusu olduğunu belirterek bu durumun ayrıntılarını Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ’a sordu. Güven, “Tıp fakültelerinin İç Hastalıkları Anabilim Dalı’na bağlı olan Gastroenteroloji, Tıbbi Onkoloji ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’na bağlı Çocuk Nörolojisi dallarında daha belirgin olmak üzere diğer yan dal uzmanlıklarında da uzmanlık öğrencisi kadrolarının hizmet kalitesini düşürecek, hatta hizmeti durduracak düzeyde azaldığı konusunda pek çok sorun yaşandığını işitiyoruz. Özellikle hastalar, bu birimlerde kadrosuzluk nedeniyle geç verilmek zorunda kalınan randevulardan ya da yatak yokluğu nedeniyle tedavilerinin yapılamamasından yakınmaktadırlar. Anabilim ve Bilim Dalı başkanlıklarımız da, yeterli yan dal kadrosu verilmediği için ilgili servislerde yatak eksiltmek zorunda kalındığını, bu durumun devam etmesi durumunda da Yan Dal Klinikleri’nin hatta Bilim Dalları’nın yakın zamanda kapatılmak zorunda kalınacağını öngörüyorlar. Sayın Bakan, ‘Türkiye bu gün dünyanın sağlık sistemi konusunda bir numaralı örnek gösterilen ülkesi konumuna doğru hızla ilerliyor, sağlık sisteminde birkaç ülkenin içerisindeyiz. Artık vatandaşın sağlığa erişim hakkını büyük ölçüde sağlıyoruz’ derken, Avrupa standartlarının gerisine düştüğümüz çok açık.” dedi.
2012 KADROLARI NEDİR?
Prof. Dr. Güven, “Yan dal uzmanlıkları için kadro verilmekte midir?” diye başladığı soru önergesinde şu soruları sordu: “2010 ve 2011 yılında kaçar adet yan dal uzmanlık kadrosu verilmiş ve/veya aktif hale getirilmiştir? 2012 yılı için kaç adet yan dal uzmanlık kadrosunun aktif hale getirilmesi planlanmıştır? 2012 yılı içinde Ekim ayına kadar kaç yan dal uzmanlık kadrosu aktif hale getirilmiştir? 2012 yılında yan dal uzmanlık kadrosu verilen ve/veya aktif hale getirilen üniversiteler hangileridir? Kadro sayısı kaçtır? Bilim Dalları hangileridir?”
HASTALARA DEĞER Mİ VERİLMİYOR?
Üniversitelerin Anabilim veya Bilim Dalı Başkanlıkları’na, hastalara zamanında teşhis ve tedavi uygulayabilmek için kurulmuş ve özel ihtisas gerektiren Gastroenteroloji, Çocuk Nörolojisi gibi dallarda daha belirgin olmak üzere diğer yan dal branşlarında da kadro kısıtlaması yapılmakta olduğunu belirten Güven, “Kadro kısıtlamasının gerekçesi nedir? Yeterli sayıda Gastroenteroloji ve Çocuk Nörolojisi gibi özel inceleme ve değerlendirilme gerektiren dallara ait uzmanlar yetişmezse, bu alanları kapsayan hastalıklar nasıl tedavi edilecektir? Az sayıda yetişen yan dal uzmanı hekimler ise büyükşehirlerdeki özel hastanelerde çalışacak, Anadolu’da ise hastalar bu uzmanlıklardan yoksun kalarak, yeterince tedavi olamayacaklardır. Yoksa amaç, hastalara değer vermeyerek, onların hastalıklarına çare aramak için çok para harcayıp, şehirlere gitmelerine neden olmak mıdır? vatandaşın sağlığa erişim hakkı böyle mi sağlanıyor?” dedi.