Yılda 1800 kg süt veren rekortmen keçi
ABONE OL
YILDA 1800 KG SÜT VEREN REKORTMEN KEÇİ


Ali BAYAT/ İZMİR

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde bulunan Tükiye’nin ilk elektronik sağımhanesinde rekortmen bir keçi bulunuyor. “Saanen” cinsi olan ve Avustralya’dan getirilen keçiden yılda tam bin 800 kilo süt verimi alınıyor. Türkiye keçi başına süt üretimi ortalaması ve bir ineğin verebileceği süt miktarı düşünüldüğünde bu rakamın dudak uçuklatır düzeyde olduğu görülüyor. Zira ülkemizdeki ineklerin bile ortalama yıllık süt verimi 600 kilo. Yani rekortmen keçimiz 3 ineğe bedel.





EÜ.Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Akın Olgun bölgede referans merkezi haline gelen fakültede, keçilerde ıslah çalışmalarıyla çiftçiye damızlık keçi desteği verip çok değerli keçi sütü üretiminde artış sağlamaya çalıştıklarını belirtiyor. “Amacımız fakültedeki eğitimle birlikte bölgemizdeki çiftçilerin eğitimle gelirlerini yükseltmek” diye konuştu.



“ HEDEF REKORTMEN SÜRÜ ÜRETMEK”

Sağımhanede bulunan bilgisayar destekli sperm analiz laboratuarı sayesinde sperm ürettiklerini dile getiren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Koşum, “ Sürümüzdeki ortalama bir keçi yılda bir ton süt veriyor. “Ege Ziraat-1 adını verdiğimiz keçimiz ise bir yılda tam 1 ton 800 litre süt vererek rekor kırdı. Gelişmiş laboratuarımız ile ürettiğimiz spermler sayesinde tamamı rekortmen keçi sürüsü üretmeyi planlıyoruz” dedi.



TÜRKİYE’NİN EN GELİŞMİŞ“KEÇİ SPERM BANKASI” GELİYOR

EÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde Türkiye’nin ilk “Elektronik Keçi Sağımhanesi” ve Ziraat Fakülteleri arasında tek sperm bankası bulunuyor. Bu sağımhanede bulunan “Elektronik Laboratuar”da denetlenen keçi spermleri ile Türkiye’nin “En gelişmiş Keçi Sperm Bankası” olunması hedefleniyor. Ayrıca sağımhanede bulunan keçiler, numaralarına göre sıralanıp, bu numaralara göre süt verimindeki değişimler belirleniyor. Böylece mineral olarak oldukça değerli olan keçi sütü miktarı kontrol altına alınmış oluyor.

Sağımhane de Türkiye’nin Ziraat Fakültesi olarak ilk sperm üretim merkezi kurduklarını dile getiren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Koşum,“ Keçilerden aldığımız örnekleri sperm merkezinde inceleyerek araştırma yapıyoruz. Yaptığımız araştırma sonucunda spermlerin kalitesini belirleyerek keçi spermi üretiyoruz. Böylece ürettiğimiz spermlerle Türkiye’nin en kaliteli sperm bankası olmak istiyoruz” dedi.



KEÇİ VEOĞLAKLARA ÖZEL MAMA YAPILIYOR

Geniş bir alanda, titiz çalışmalar yapılan sağımhanede bilgisayar destekli sperm analizi yapılıyor. Üst düzey donanıma sahip olunan laboratuarda CASA (Computer Asissted Sperm Analysis) sistemi ile bu işlemler gerçekleştiriliyor. Bu yöntemlerle birlikte farklı hedefler belirlediklerini söyleyen Prof. Dr. Koşum, “ İleride horoz spermlerini de bu laboratuarda incelemeyi düşünüyoruz. Bu kapsamda da gerekli çalışmalara bir an önce başlayacağız” diye belirtti. Ayrıca sağımhane dekeçi ve oğlaklara özel mama makinesi ile mama yapılıyor. Besin değeri yüksek olan bu mamalar sayesinde verimle artırılıyor.