20 milyondan fazla öðrenci yaz tatiline girecek
ABONE OL

Ýlk ve ortaöðretim kurumlarýndaki 20 milyonu aþkýn öðrenci ile 1,2 milyona yakýn öðretmen için 2023-2024 eðitim öðretim yýlýnýn ilk ders zili 74 bin okulda 11 Eylül 2023'te çaldý. Birinci dönem ara tatili 13-17 Kasým 2023'te, ikinci dönem ara tatili ise 8-12 Nisan'da yapýldý.

Öðrenciler, eðitim-öðretimin yorgunluðunu 14 Haziran'daki son ders zilinin ardýndan atacak.

Ayrýca bu yýl, ortaokul öðrencilerine, ders notlarýnýn yanýnda sosyal etkinliklere katýlým durumlarýnýn da iþleneceði yeni tasarýmlý karneler daðýtýlacak.

Milli Eðitim Bakanlýðý yeni tasarýmlý karnelere, öðrenciye özel detaylý deðerlendirmelerin titizlikle yansýtýlmasýný istedi.

Okul içi ve okul dýþýnda gerçekleþtirilen sosyal etkinliklerde "bilimsel", "kültürel", "sanatsal", "sportif etkinlikler" ve "toplum hizmeti" olmak üzere 5 ana baþlýkta deðerlendirmeye alýnan öðrenciler karnelerinde sosyal etkinlik durumlarýný da görebilecek.

Öðrencilerin sosyal etkinlikleri, karnelerinde "katýlým", "ürün ortaya koyma", "performans gösterme" ve "derece alma" þeklinde 4 ana düzeyde iþlenecek.

Böylece öðrencilerin sosyal etkinliklere katýlým durumlarý, derecelendirilmiþ bir sistemle karnelere yansýtýlmýþ olacak.

- SINIFTA KALMA GERÝ GELDÝ

Milli Eðitim Bakaný Yusuf Tekin'in talimatýyla Bakanlýk, bu yýl eðitim-öðretim sürecinde hem öðretmen hem de öðrenciler için bir dizi deðiþikliðe gitti.

Mevzuat düzenlemeleriyle liselerde devamsýzlýk koþullarý yeniden düzenlendi, sýnýf tekrarý yeniden uygulamaya konuldu ve açýk öðretime geçiþler zorlaþtýrýldý. Ayrýca, öðrencilerin 50 ortalama ile sýnýf geçebilmesine yönelik uygulamaya kademeli uygulanmak üzere son verildi.

Bu yýl ilk defa yeni ders ortalamasý 50 olan öðrencilerden en fazla 3 dersten baþarýsýz olanlar, sorumlu olarak bir üst sýnýfa geçebilecek. Yönetmeliðe göre, 9'uncu sýnýflarda 4 ders ve üzeri zayýfý olan öðrenciler, artýk sýnýf tekrarý yapacak.

Ayrýca sýnýf geçmede Türkçe baraj puaný 70'e çýkarýldý.

Öte yandan, velilerin okul müdürü ve öðretmen görüþmelerini dijital ortama taþýyan "veli randevu sistemi" hayata geçirildi.

Milli Eðitim Bakanlýðýnca, yeni eðitim öðretim döneminde ortaokul ve liselerde "Türk sosyal hayatýnda aile", liselerde adabýmuaþeret, ortaokullarda "görgü kurallarý ve nezaket gibi" farklý seçmeli dersler ilk kez yer aldý.

- ÖÐRENCÝLER ORTAK YAZILI SINAVLARLA TANIÞTI

Bakanlýk tarafýndan ilk kez yayýmlanan çatý yönetmelik ile okullarda yapýlan sýnavlara iliþkin yeni düzenlemeler bu eðitim öðretim yýlýnda hayata geçirildi. MEB Ölçme ve Deðerlendirme Yönetmeliði ile okullarda birden fazla öðretmen tarafýndan okutulan derslerin tüm sýnavlarýnýn "ortak yazýlý" olarak yapýlmasý hükmü yer aldý.

Okullarda sýnav haftasý uygulamasýna geçilen eðitim öðretim yýlýnda Türkçe, Türk dili ve edebiyatý ile yabancý dil dersleri sýnavlarýnýn 4 dil becerisini ölçecek þekilde yapýlmasý hayata geçirildi.

Ayrýca okullarda öðrencilerin okul içinde ve sýnýflarda derslerini aksatacak þekilde cep telefonu kullanmalarý ve bu türden cihazlarla sýnýflara girilmemesi konusunda önlemler alýndý.

Þehit, gazi yakýný ve koruma altýna alýnan çocuklarýn kanuni haklarý gereði özel okullara ücretsiz eriþimini kolaylaþtýrmak amacýyla, merkezi yerleþtirme yapýlmasý kararý alýndý.

Gelecek eðitim öðretim yýlýndan itibaren tüm özel okullarýn derslerde Bakanlýk onaylý ücretsiz ders kitaplarýný okutmasý zorunlu olacak.

- SON HAFTA "YIL SONU FAALÝYET HAFTASI" ÝLAN EDÝLDÝ

Ýlk kez eðitim öðretim dönemlerinin son haftasý, öðrencilerin keyifli ve öðretici bir hafta geçirmeleri, sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katýlmasýnýn teþvik edilmesi için "yýl sonu faaliyet haftasý" düzenlenmesi kararý alýndý.

Öðrenciler, Bakanlýðýn önerdiði faaliyetler kapsamýnda yeni müfredatta da bulunan beceri temelli uygulamalarý eðlenerek deneyimliyor.

- YENÝ EÐÝTÝM ÖÐRETÝM YILI YENÝ MÜFREDATLA BAÞLAYACAK

Türkiye Yüzyýlý Maarif Modeli kapsamýnda hazýrlanan yeni müfredat 2024-2025 eðitim öðretim yýlýnýn baþlamasýndan itibaren okul öncesi, ilkokul 1. sýnýf, ortaokul 5. sýnýf ve lise 9. sýnýftan baþlamak üzere kademeli þekilde uygulanacak.

Yeni programlarýn hazýrlanmasý aþamasýnda görev alan akademisyenler ve alan uzmanlarýnca öðretmenlere yönelik baþlatýlan "Türkiye Yüzyýlý Maarif Modeli eðitici eðitimi kurslarý"nýn baþlatýlmasýnýn ardýndan eylül ayýnda öðretmenlerin mesleki çalýþma döneminde, 720 bin öðretmenin müfredat eðitimi almasý saðlanacak.

- YAZ DÖNEMÝNDE 20 BÝN SÖZLEÞMELÝ ÖÐRETMENÝN SÖZLÜ SINAVI YAPILACAK

Bakanlýkça 20 bin sözleþmeli öðretmen atanacak. Bu kapsamda objektif kriterlerle sözlü sýnavlarýn yapýlmasý için yazýlý sýnavlardaki uygulamaya benzer sýký önlemler hayata geçirilecek. Yeni düzenleme ile yapýlacak sözlü sýnavlar 1 Temmuz'dan itibaren gerçekleþtirilecek.

Yaz aylarýnda kademeler arasý geçiþ sýnavlarý olan LGS kapsamýndaki merkezi sýnav ile YKS sonuçlarýnýn açýklanmasýnýn ardýndan yerleþtirme süreçleri baþlatýlacak.

2024-2025 eðitim-öðretim yýlý ise 9 Eylül 2024'te baþlayacak.