20 milyonu aþkýn öðrenciye yarýyýl tatili için yarýn son ders zili çalacak
ABONE OL

Milli Eðitim Bakanlýðýna (MEB) baðlý ilk ve ortaöðretim kurumlarýndaki 20 milyonu aþkýn öðrenci, yarýn karnelerini alarak 16 gün sürecek yarýyýl tatiline girecek.

MEB'e baðlý okullarda eðitim alan 20 milyon 481 bin öðrenci ve görevli 1 milyon 178 bin öðretmen, yaz tatilinin ardýndan 2023-2024 eðitim öðretim yýlýnda 11 Eylül 2023'te dersbaþý yaptý.

Türkiye genelinde 74 bin okulda ve 744 bin derslikte baþlayan eðitim öðretim yýlýnýn ilk ara tatilini 13-17 Kasým 2023'te yapan öðrenciler, yarýn karnelerini alacak ve 16 günlük sömestir tatiline baþlayacak.

Bakanlýk, yarýn baþlayacak yarýyýl tatilinde test çözme, özet çýkarma gibi öðrenciyi tek bir alana yönlendiren ev ödevleri verilmeyeceðini bildirdi.

Ev ödevi yerine öðrencilerin sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katýlmalarýnýn teþvik edilmesini isteyen bakanlýk, ayrýca öðrencilerin yaþlarýna uygun þekilde aileleriyle yapabilecekleri etkinliklerle kaliteli zaman geçirmelerine yönelik etkileþimli dijital rehber kitaplar hazýrladý.

- SINIFTA KALMA GERÝ GELDÝ

Bakanlýk, bu yýl eðitim-öðretim süreçlerinde bir dizi deðiþikliðe gitti.

Mevzuat düzenlemeleriyle liselerde devamsýzlýk koþullarý yeniden düzenlendi, sýnýf tekrarý yeniden uygulamaya konuldu ve açýk öðretime geçiþler zorlaþtýrýldý.

Bu kapsamda açýk liselere, sadece istisnai durumda olan öðrencilerin kayýtlarý yapýldý.

Ayrýca liselerde öðrencilerin 50 ortalamayla sýnýf geçebilmesine yönelik uygulamaya son verildi. Yýl sonu baþarý puaný 50 olmak kaydýyla en fazla 1 dersten baþarýsýz dersi bulunanlarýn doðrudan bir üst sýnýfa geçmesi kararý alýndý.

Liselerde artýk devamsýzlýk affý da yapýlmayacak. Özürsüz olarak yapýlan her bir devamsýzlýk günü için öðrenciler, 1 saat fazla sosyal sorumluluk çalýþmasý yapacak.

- OKULLARDA SINAV HAFTASI UYGULAMASI YAPILDI

Bakanlýk tarafýndan ilk kez sýnavlara iliþkin çatý bir yönetmelik yayýmlandý ve tüm sýnavlarýn ortak yazýlý olarak yapýlmasý hükmü yer aldý. Okullarda öðretmenler tarafýndan yapýlan yazýlý sýnavlarda açýk uçlu ve kýsa cevaplý sorular kullanýldý.

Eðitim öðretim yýlýnýn ilk döneminde ülke genelinde ortak yazýlý sýnavlar yapýldý. Ortaokul 6. sýnýf Türkçe ve matematik dersleri için 26 Aralýk'ta, 9. sýnýf Türk dili ve edebiyatý ile matematik dersleri için 27 Aralýk'ta ülke genelinde ortak yazýlý sýnav düzenlendi.

Yeni düzenleme kapsamýnda bu yýldan itibaren ilkokul 4. sýnýflarda yazýlý sýnav saati uygulamasý kaldýrýldý ve notlar, öðrenci geliþim dosyasýna göre verildi.

Ayrýca, okullarda sýnav haftasý uygulamasýna geçildi.

Bakanlýk, Türkçe ve yabancý dil derslerine iliþkin de önemli kararlar aldý. Türkçe, Türk dili ve edebiyatý ile yabancý dil derslerinin sýnavlarý, dinleme, konuþma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek için yazýlý ve uygulamalý olarak yapýldý.

Ayrýca öðrenciye anýnda geri bildirim vermek için kýsa süreli sýnavlar da gerçekleþtirildi.

Deprem bölgesinde yürütülen güçlendirme ve onarým çalýþmalarýyla toplam 48 bin derslik, eðitim öðretime hazýr hale getirildi, ayrýca 11 bin 76 konteyner de bölgedeki öðretmenlerin konaklamasý için tahsis edildi.

- EÐÝTÝM ÖÐRETÝM YILI TAKVÝMÝ

Yeni eðitim öðretim yýlý yarýyýl tatili, 22 Ocak Pazartesi baþlayacak, 2 Þubat Cuma tamamlanacak.

Ýkinci dönem, 5 Þubat Pazartesi günü baþlayacak ve 14 Haziran Cuma günü sona erecek. Ýkinci dönem ara tatili ise 8-12 Nisan arasýnda yapýlacak.

2024-2025 eðitim öðretim yýlý ise 9 Eylül'de baþlayacak.

  • Milli Eðitim Bakanlýðý
  • ders zili
  • yarý yýl tarihi