MEB'in evde ve hastanede sunduðu eðitim imkanlarýndan 11 binden fazla öðrenci faydalanýyor
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre, MEB Özel Eðitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüðünce, evde ve hastane sýnýflarýnda yürütülen eðitim hizmetleri ile öðrencilerin eðitim hayatýndan kopmadan hem akademik hem de sosyal duygusal geliþimlerinin desteklenmesi için çok yönlü faaliyetler yürütülüyor.

Veliler, saðlýk kuruluþlarýnda yatarak tedavi gören zorunlu öðrenim çaðýndaki öðrencilerin eðitimlerinin kesintiye uðramamasý için hastanelerde açýlan sýnýflara dilekçeyle baþvuru yapabiliyor.

Ýlköðretim veya özel eðitim programý uygulanan ortaöðretim kademesinde öðrencilerin ders programý haftada 10 ders saatinden, diðer ortaöðretim kademesinde olanlar için ise haftada 16 ders saatinden az olmayacak þekilde planlanýyor.

Ders baþlama ve bitiþ saatleri ile derslerin süresi, eðitim alacak öðrencinin saðlýk durumu ve hastane þartlarý dikkate alýnarak il veya ilçe özel eðitim hizmetleri kurulu tarafýndan belirleniyor.

Hastane sýnýflarýndaki öðrenciler, kayýtlý bulunduklarý sýnýfta uygulanan öðretim programlarý ile eðitimlerine devam ediyor. Öðrencilerin baþarý durumlarý, kayýtlý bulunduklarý sýnýftaki deðerlendirme ölçütlerine göre hastane sýnýfýnda okutulan dersler için yapýlýrken, öðrenciler okutulmayan derslerden muaf tutuluyor.

- 31 ÝLDE HASTANE SINIFINDA EÐÝTÝM VERÝLÝYOR

Türkiye'de 31 ildeki 77 hastanenin sýnýfýnda eðitim hizmeti veriliyor. Bu sýnýflarýn her birinde iki sýnýf öðretmeni görevlendirilmesinin yaný sýra ihtiyaç doðrultusunda diðer alanlardan öðretmenler görevlendirilerek hastane sýnýflarýnda eðitim öðretime devam ediliyor.

Þu anda 510 öðrenci hastane sýnýfýnda eðitime devam ederken, hastanelerden taburcu olmalarý ya da yeni hastane yatýþlarýyla birlikte eðitim gören öðrenci sayýsý güncelleniyor.

- HASTANE SINIFLARINDA UYGULAMA BÝRLÝÐÝNE YÖNELÝK KILAVUZ

Bakanlýkça, hastane sýnýflarýnda uygulama birliðinin saðlanmasý amacýyla "Hastane Sýnýflarý Uygulama Kýlavuzu" yayýmlandý.

Kýlavuzda, bu sýnýflarda eðitim alan öðrencilere kayýtlý bulunduklarý eðitim programý doðrultusunda verilecek Bireyselleþtirilmiþ Eðitim Programý'na (BEP) iliþkin detaylý bilgiler yer aldý.

Hastane sýnýflarýndaki eðitim ile psikolojik danýþma hizmetlerinin anlatýldýðý kýlavuzda, hastane sýnýfý öðretmenleri ile refakatçi ailelere yönelik öneriler sýralandý. Kýlavuzda ayrýca hastane sýnýflarýnda eðitim ortamlarýnýn fiziki koþullarýna iliþkin standartlara yer verildi.

- EVDE EÐÝTÝM HÝZMETÝ ALAN ÖÐRENCÝ SAYISI 10 BÝNDEN FAZLA

"Evde eðitim hizmetleri" ise saðlýk problemi nedeniyle en az 12 hafta süreyle örgün eðitim kurumlarýndan yararlanamayacaðý ya da yararlanmasý durumunda saðlýðý açýsýndan risk oluþturacaðý belgelendirilen zorunlu öðrenim çaðýndaki özel eðitim ihtiyacý olan öðrencilere yönelik düzenleniyor.

Öðrencinin evde eðitim hizmeti kapsamýnda alacaðý haftalýk ders saati, kademelere göre haftada 10 ila 16 ders saatinden az olmayacak þekilde planlanýyor.

Evde eðitim hizmetlerinde öðrencilerin takip edecekleri eðitim programý esas alýnarak özel eðitim öðretmenleri, okul öncesi öðretmenleri, sýnýf ve diðer alan öðretmenleri görevlendiriliyor. Evde eðitim hizmeti, hafta içi ve hafta sonlarý uzaktan çevrim içi ya da yüz yüze düzenlenebiliyor.

Mesleki ve teknik eðitim programlarýnýn uygulandýðý okullarda kayýtlý öðrencilerden 9'uncu sýnýftakiler için evde eðitim hizmeti sunuluyor.

Türkiye'de kasým itibarýyla evde eðitim hizmetinden 10 bin 603 öðrenci yararlanýrken, ülke genelinde evde ve hastane sýnýflarýnda eðitim alan 11 bin 113 öðrenci için 10 bine yakýn öðretmen görev yapýyor.