Milli Eðitim Bakanlýðý ile Kültür ve Turizm Bakanlýðýnca hazýrlanan "Çanakkale Kahramanlarý Öykü Kitaplarý"nýn tanýtým töreni, Milli Eðitim Bakanlýðý Þura Salonu'nda yapýldý.
Törene, Milli Eðitim Bakaný Selçuk ile Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy, öðretmenler ve davetliler katýldý.
Etkinlikte konuþan Selçuk, Çanakkale kahramanlarýný saygýyla yad etmek, anlamak ve anlatmak için Kültür ve Turizm Bakanlýðý iþ birliðiyle hazýrlanan bu öykü setinin çocuklarýn tarafýndan okunmasýnýn, içselleþtirilmesinin amaçlandýðýný söyledi.
Geçen hafta Çanakkale'ye bir ziyaret gerçekleþtirdiklerini, orada okullarýn açýlýþýný yaptýklarýný, tasarým beceri atölyeleri açmak için bazý çalýþmalar yürüttüklerini ve Çanakkale muharebelerinin gerçekleþtiði bölgeleri gezdiklerini anýmsatan Selçuk, þöyle konuþtu:
"Müthiþ bir duygu seli, müthiþ hatýralar, yeniden hayret ve minnet içerisinde orayý dolaþma imkaný bulduk. Tarihimiz tabii ki her an gurur duyduðumuz bir tarih ve bizim için de minnet borcu ödenmez bir tarih ve muharebe alanlarýnda adým adým dolaþýrken bize bunlarýn iþaretlerini de çok net olarak sunduðunu görüyoruz."
Selçuk, Çanakkale'yi anmanýn, geçmiþten alýnan bu manevi ruha sahip olmanýn çok önemli olduðunu vurgulayarak, Çanakkale'yi sadece Birinci Dünya Savaþý'nýn bir cephesi olarak deðil, vatan uðruna bir neslin nasýl fedakarlýk yaptýðýný gösteren bir hadise olarak deðerlendirdiklerini söyledi.
Vatanýn bir bakýma geçmiþ ama bir bakýma da gelecek olarak nitelendirildiðine ve Çanakkale muharebelerinde feda edilmiþ nesillerin bugünün çocuklarýnýn geleceðini ortaya koyabilmek için çok büyük mücadele verdiklerine dikkati çeken Selçuk, þunlarý kaydetti:
"Bu mücadele çerçevesinde biliyoruz ki bu kahramanlarý unutmamak, bize býraktýklarýnýn deðerini bilmek müthiþ bir vazife diye düþünüyorum. Bunu kabul edip, bizden sonrakilere de bunlarý aktarmak, bunlarý paylaþmak ve çocuklarýmýza, þehitlerimizin, gazilerimizin, onlarýn neler yaptýðýnýn iyi anlatýlmasý, çekilen acýlarýn, geride býrakýlanlarýn hepsinin tekrar tekrar ele alýnmasý çok çok önemli. Bir vefa borcumuz var hepsine ve bu borç, bitmeyen bir borç ve hiçbir zaman da ödenemeyecek bir borç. Onun için de daimi çalýþmaya ihtiyacýmýz var. Çocuklarýmýzýn berrak beyinleriyle bu, bizi bekleyen geleceðe dair saðlýklý bilgiler edinmeleri çok önemli."
Selçuk, toplantýya Çanakkale þehitlerinin torunlarýnýn da katýldýðýný, onlarý burada görmekten memnuniyet duyduðunu belirterek, onlarý kutsal emanet olarak deðerlendirdiklerini, bu þekilde, kahramanca mücadelenin büyük acýlarýnýn çok da uzakta olmadýðýný çocuklara hatýrlatmak istediklerine vurguladý.
Harbiye Nezareti tarafýndan Temmuz 1915'te þair, yazar, ressam ve bestekarlardan oluþan bir heyetin Çanakkale'ye gönderildiðini, muharebe alanlarýný gezerek duygu ve düþüncelerini icra ettikleri sanatýn diliyle halka ve geleceðe taþýmalarýnýn istendiðini anlatan Selçuk, heyetten birtakým þahýs ve makamlara methiye deðil, askerin cevherine ve milletin kabiliyetine dair gerçeklere dayanan tasvirler istendiðini ifade etti.
Selçuk, heyette Arýburnu ve Seddülbahir'de bire bir yaþananlarý gözlemleyen Ömer Seyfettin, Ahmet Aðaoðlu, Orhan Seyfi Orhon, Mehmet Emin Yurdakul, Ýbrahim Çallý, Abdullah Suphi, Ali Canip Yöntem, Enis Behiç Koryürek gibi isimlerin olduðunu ve kendi zihin dünyalarýndaki tasvirleriyle bugüne ýþýk tuttuklarýný söyledi.
"Sanatçýlarýmýz, cephe hakkýndaki ilk izlenimlerini Hitabe-i Þükran baþlýklý bir yazýyla yayýmlýyorlar. Bu gezi hakkýnda ayrýntýlý bilgi edinmemizi ben hepimiz adýna, çocuklarýmýza bir vazife olarak görüyorum. Þanlý tarihimiz, bütün ayrýntýlarýyla bizim onu keþfetmemiz ve bunu bugünün diliyle çocuklarýmýza sunmamýzý bekliyor. Bunun için de ilgiyle okuyacaðýnýzý düþündüðüm, Beþir Ayvazoðlu tarafýndan kaleme alýnan 'Edebiyatýn Çanakkale'yle Ýmtihaný' kitabý, baþta öðretmenlerimiz olmak tüm çocuklarýmýza da tavsiye edebileceðim bir yayýn diye düþünürüm."
Bakan Selçuk, sanatýn, toplumsal olaylarýn incelikli ve içten þekilde yansýtýlmasýndaki en kýymetli metotlarýndan biri olduðunu belirterek, Çanakkale muharebelerinin birçok sanat eserinin konusu olmaya devam ettiðini, kendilerinin de kahramanlarý bu kitaplarla anlatmaya çalýþtýklarýný söyledi.
Ýçinde bulunulan çaðýn koþullarýnda o günlere bakmanýn, olan biteni yeniden anlamanýn, yorumlamanýn ve çocuklara büyüklerin yaptýðý fedakarlýklarý ve vatanseverliði anlatabilmenin müthiþ bir görev olduðuna iþaret eden Selçuk, bugün o vazifenin gerçekleþtirildiðini anlattý. Selçuk, þunlarý kaydetti:
"Bakanlýðýmýz Destek Hizmetleri Genel Müdürlüðü, Kültür ve Turizm Bakanlýðý Çanakkale Savaþlarý ve Gelibolu Tarihi Alan Baþkanlýðý ile bir protokol yaptý ve 'Çanakkale Kahramanlarýný Öyküleþtirme' adlý bir çalýþmaya imza attýlar. Çok büyük emek var, çok büyük teþekkür borçluyum hepsine. Bu öyküler, EBA üzerinden öðrenci ve öðretmenlere sunuldu. Proje kapsamýnda yazar öðretmenlerimiz var. Bu heyet, büyük bir gayret sarf etti. Öðretmenlerimiz, Çanakkale'de muharebelerin yaþandýðý bölgede gerekli incelemelerini yaptýlar, tamamladýlar, tarihçilerimizden aldýklarý danýþmanlýk ýþýðýnda da hareket ettiler ve yaptýklarý araþtýrmalarla da kalemlerini konuþturdular, bu eserler ortaya çýktý. Bu eserlerin hedef kitleye ulaþmasý, çocuklarýmýza ulaþmasý çok çok önemli ve bu imkaný saðlamak için de el birliðiyle gayret edeceðimizden emin olabilirsiniz. Onlar için bu kahramanlýklarý yeni bir gözle ve dikkat çekici bir biçimde ortaya koydular ve ana fikri yani 'Ýnsanýn vataný için kendi sýnýrlarýný nasýl aþabileceðini' çocuklarýmýza göstermek diyebilirim, bunu gösterdiler ve biz de bunlarý kaleme almaya çalýþtýk."
Bakan Selçuk, emek veren, gönlüyle ve vatanseverliðiyle projede yer alan tüm öðretmenlere teþekkür ettiðini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlýðý ile çok farklý projelerde iþ birliði yaptýklarýna ve hiçbir iþin aksamadýðýný, engelle karþýlaþmadýðýný belirten Selçuk, bu nedenle Bakan Ersoy ve ekibine teþekkür etti.
Bakan Selçuk, ortaya konan bu çalýþmalarýn bir þekilde kültüre, eðitime katký saðlayacaðýnýn ve kültür ile eðitimin ne denli iþlevsel olduðunun farkýnda olduklarýný belirterek, Bakanlýklar arasýndaki bu iþ birliðinin daha da geliþeceðini söyledi.
Projenin burada bitmediðine, çocuklarla paylaþmak zorunda olduklarý baþka hikayelerin de bulunduðuna dikkati çeken Selçuk, þu ifadeleri kullandý:
"Hepsiyle çocuklarýmýzý tanýþtýrmak bizim asli vazifelerimiz arasýnda. Ödevimiz bitmedi. Sadece bunu vurgulamaya çalýþýyorum. Bu ödevimizin devam etmesinde bize katký saðlayacak herkese de açýk olduðumuzu yeniden ifade etmek isterim. Ýnþallah Kültür ve Turizm Bakanlýðýmýzla beraber bu vesileyle yeni projelerde birlikte bulunmayý tekrar tekrar kamuoyuyla paylaþacaðýz."
Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy da tarih ve edebiyatýn milli kimliðe ayna tutmasýna vesile olan böyle anlamlý bir birlikteliðe iþtirak etmekten duyduðu memnuniyeti dile getirdi.
"Aradan geçen bir asýrdan fazla zamana karþýn, 1. Dünya Savaþý gibi küresel bir mücadelenin içinden neden Çanakkale'yi daima anlamaya ve anlatmaya çalýþtýðýmýzý çocuklarýmýza yönelik gerçekleþtirdiðimiz bu çalýþmanýn ýþýðýnda hepimizin bir kez daha idrak etmesi önemlidir. Çanakkale Savaþlarý, Türk milletinin topyekun ortaya koyduðu bir varlýk mücadelesi olduðu kadar, o mücadelenin ardýndaki düþünce, bir duruþ ve eþi benzeri olmayan bir ruh halidir. Çanakkale Savaþlarý bir aný yahut hatýra, tarihin sayfalarýnda yerini almýþ alelade bir yaþanmýþlýk deðildir. 106 yýldýr devam eden bir anlayýþ, bir inanç ve hayatýn her alanýnda karþýlaþtýðýmýz olaylara, aldýðýmýz kararlara yansýyan bir bakýþtýr. Canlýdýr, yaþamaktadýr ve dünya döndükçe böyle kalmaya devam edecektir."
Bu bilinç ve farkýndalýðý eksiksiz olarak nesilden nesile aktarmanýn, yerine getirilmesi gereken bir zorunluluk olduðuna iþaret eden Ersoy, "Daha adil, daha huzurlu ve refah içinde bir geleceði inþa edeceklerine güvendiðimiz ve gönülden inandýðýmýz çocuklarýmýzýn kararlýlýkla hedeflerine ilerlerken onlara ilham ve örnek olacak kahramanlarý tanýmalarý, yokluk, yoksulluk ve imkansýzlýklarýn engel olamadýðý bir destanýn bilgisiyle iradelerini keskinleþtirmeleri yollarýný aydýnlatacak ve adýmlarýný saðlamlaþtýracaktýr." dedi.
Ersoy, benzer bir amaçla bundan 106 yýl önce Baþkumandan Vekili ve Harbiye Nazýrý Enver Paþa'nýn direktifleriyle baþlatýlan çalýþmanýn bayraðýný bugün Milli Eðitim Bakanlýðý'nýn devraldýðýný söyledi.
O gün Mehmetçiðin tarihe sýðmayan þanlý ruhunu, milletin benzersiz karakterini sanatlarýyla ölümsüzleþtirmek isteyenlerin, cephe cephe gezerek yaþananlara þahitlik ettiðini, gördüklerini öyküye, þiire, besteye, tuvale nakþettiðini dile getiren Ersoy, Ömer Seyfettin'den Mehmet Emin Yurdakul'a, Ýbrahim Çallý'dan Hamdullah Suphi Tanrýöver'e ve vazifeyi üstlenen sanatçýlarýn yerlerini bugün, çocuklarýn karakterlerini þekillendiren, ilmin, bilginin, ahlakýn sanatçýlarý olan öðretmenlerin aldýðýný kaydetti.
Milli Eðitim Bakanlýðý Destek Hizmetleri Genel Müdürlüðü ile Kültür ve Turizm Bakanlýðý Çanakkale Savaþlarý Gelibolu Tarihi Alan Baþkanlýðý arasýnda imzalanan bir protokolle hayata geçen "Çanakkale Kahramanlarýný Öyküleþtirme" çalýþmasýnýn yaklaþýk bir yýl içinde öðretmenlerin ve danýþmanlarýn özverili çalýþmalarý ile sonuç verdiðini belirten Ersoy, ortaokul eðitimi alan çocuklar için titizlikle kaleme alýnýn 10 öykünün artýk okuyucusuyla buluþmaya hazýr olduðunu söyledi.
Ersoy, baþta Milli Eðitim Bakaný Ziya Selçuk olmak üzere bu projeye hayat veren öðretmenlere ve danýþmanlara þükranlarýný sunarak, Kültür ve Turizm Bakanlýðý olarak böylesi anlamlý bir çalýþmanýn parçasý olmaktan gurur duyduklarýný ifade etti.
Bütün þehitleri rahmetle ve minnetle anan Bakan Ersoy, edebiyata ve eðitime kazandýrýlan bu eserlerin amaçlarýna hakkýyla hizmet etmesi temennisinde bulundu.
Ýzmir Ýl Milli Eðitim Müdürlüðüne baðlý öðretmenlerin müzik dinletisi sunduðu törende, hazýrlanan kitaplara iliþkin tanýtým filmi gösterildi.
Törene, Çanakkale Zaferi'ni canlarýyla yazan kahramanlardan Ali Faik Bey'in torunu Erdal Kabatepe, Seyit Onbaþý'nýn torunu Muhammet Yýkar, Ýsmail Hakký Bey'in torunlarý Levent ve Cihat Gündoðdu da "onur konuðu" olarak katýldý.
Tören sonunda Bakanlar Selçuk ve Ersoy tarafýndan yazar öðretmenlere, baþarý belgesi ve Çanakkale anýtý maketi verildi.
Ardýndan Ersoy ile Selçuk, "Çanakkale Savaþlarý Mobil Müzesi"ni gezdi.