Bakan Tekin: Türkiye küresel sömürü düzenine baþ kaldýrmakta
ABONE OL

Tekin, Bosna Hersek'in baþkenti Saraybosna'da, Uluslararasý Saraybosna Üniversitesi (IUS) 2024-2025 Akademik Yýlý Açýlýþ Töreni'nde konuþtu.

Bosna Hersek'in Konjic ve Jablanica bölgelerinde meydana gelen seller nedeniyle geçmiþ olsun dileðinde bulunan Tekin, Türkiye'nin bölgeye her anlamda yardýmcý olacaðýný söyledi.

Uluslararasý Saraybosna Üniversitesinin yeni akademik yýlýnýn hayýrlý olmasýný dileyen Tekin, Bosna Hersek ve Türkiye arasýndaki iþbirliðini ve kardeþliði geliþtirmenin üniversitenin görevlerinden biri olduðunu aktardý.

Tekin, insan hak ve onurunun mükemmel þekilde tesis ve temsil edilebilmesinin yolunun, yalnýzca adaletin tüm yönleriyle ve bütün yaþam alanlarýný kapsayacak biçimde teþekkül etmesinden geçtiðini belirterek þöyle devam etti:

"Adalet, içinde insanýn bulunduðu bütün iliþkilerin temel belirleyicisi, o iliþkilerin hangi yönde karakterize olacaðýnýn ana parametresidir. Ýnsanýn insanla, doðayla, toplumla, devletle ve devletlerin de birbirleriyle iliþkileri hep bu parametre ekseninde þekillenmek zorundadýr. Adalet, bir bakýma hak ve sorumluluk diyalektiðidir ve yekdiðerine karþý sahip olunan haklar ile yekdiðerine karþý hissedilen sorumluluk arasýndaki dengeyi oluþturur. Ortak bilincimizi oluþturan kimliðimizin de içinde neþet ettiði medeniyetimiz, söz konusu dengenin hangi ilke ve deðerler doðrultusunda oluþmasý gerektiðini hem normatif düzeyde ortaya koymuþ hem de farklý dönemlerdeki uygulamalarý ile pratiðe geçirmiþtir. Gücü, salt demire hükmetmekle elde edilen kaba kuvvet üzerine deðil, hikmet ve adalete dayalý olarak inþa edilen insani kudret üzerine inþa etmiþ bir gelenek."

Bugün medeniyet havzasý olarak gördükleri yerlerde görece bir geri kalmýþlýk olduðunu aktaran Tekin, "Bizim medeniyet havzamýzda yer alan ülke ve toplumlarýn görece geri kalmýþlýðýndan kaynaklanan bu uzaklýðýn yol açtýðý trajedilerin maliyetini ise yalnýzca söz konusu ülke ve toplumlar deðil, yeryüzünün tüm mazlum coðrafyalarý ödemektedir." diye konuþtu.

- "TÜRKÝYE KÜRESEL SÖMÜRÜ DÜZENÝNE BAÞ KALDIRMAKTA"

Tekin; askeri, sýnai ve ekonomik gücü elinde bulunduran emperyal ülkelerin küresel düzeyde kurduklarý sömürü düzeninin, kendi devamlýlýðýný saðlamak ve yer altý ve yer üstü zenginliklerine ulaþmak için baþka coðrafyalarý talan edebildiðini, milyonlarca insanýn ölümüne, evsiz kalmasýna ve kitlesel göç hareketlerine neden olabildiðini söyledi.

Siyasal, ekonomik, kültürel, dinsel, ulusal sebeplerle ya da baþka parametrelere dayalý olarak güçlünün konumuna göre þekillenen bir sömürü düzeni olduðunu belirten Tekin, þunlarý kaydetti:

"Dünya barýþýný ve güvenliðini tesis etmek ve korumak amacýyla kurulduðu iddia edilen Birleþmiþ Milletlerin yapýsý bile bu gerçeði gayet açýk bir þekilde ortaya koymaktadýr. Dünya halklarý arasýnda ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iþbirliði oluþturmak için kurulan BM dahil birçok uluslararasý örgüt, küresel dünyayý kendi çýkarlarý doðrultusunda yöneten ve yönlendiren ülkelerin vesayeti altýnda bulunmaktadýr. BM'yi koordine eden beþ ülke ile dünyanýn geri kalaný arasýndaki iliþkiler, söz konusu beþ ülkenin ortak çýkarlarýna ve hatta zaman zaman da bu ülkelerden herhangi birinin bireysel çýkarlarýna göre tazmin edilmekte veya edilebilmektedir. Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan'ýn her fýrsatta söylediði üzere, 'Dünya, beþten büyüktür'. Bu söz, derin ve deðerli bir tespiti yansýtmakta; küresel sömürü düzenine yönelik büyük bir meydan okumayý içermektedir. Türkiye bugün, müntesibi olduðu zengin medeniyetten ve tevarüs ettiði kadim geçmiþinden aldýðý ilham ve güçle küresel sömürü düzenine baþ kaldýrmakta, daha adil ve daha özgür bir dünyanýn inþasý için baþta Filistin olmak üzere, dünyanýn tüm maðdurlarý ve mazlumlarý adýna mücadele bayraðýný yükseltmeye, yüceltmeye çaba göstermektedir."

Güç ve çetin bir mücadele verdiklerini ancak baþaracaklarýna olan inançlarýnýn tam olduðunu aktaran Tekin, "Tarihin uzun soluklu akýþý içinde hep birlikte oluþturduðumuz zengin medeniyetimizin engin müktesebatý ve bizlere sunduðu ortak kimlik, ihtiyaç duyduðumuz her türlü deðeri ve ilkeyi bünyesinde taþýmaktadýr. Türkiye olarak evrensel nitelikteki bu ilke ve deðerleri baz alýyoruz, Bosna Hersek ve Balkanlar baþta olmak üzere, tüm kardeþ ülke ve coðrafyalarýmýzla olan gönül baðlarýný yeniden ve güçlü bir þekilde tahkim ederek adil ve özgür bir geleceðe doðru birlikte yol almak istiyoruz." ifadelerini kullandý.

Tekin, konuþmasýnýn ardýndan Uluslararasý Saraybosna Üniversitesinin bursluluk sýnavýnda baþarý gösteren öðrencilere sertifikalarýný verdi.