Boðaziçi Üniversitesi'nden büyük baþarý
ABONE OL

Üniversiteden yapýlan açýklamaya göre, Ýngilitere'nin baþkenti Londra merkezli kuruluþ, Avrupa'da yer alan yükseköðretim kurumlarýný "araþtýrma etkisi", "akademik saygýnlýk", "istihdam gücü", "iþveren nezdinde saygýnlýk", "eðitim deneyimi", "uluslararasýlýk" ile "sürdürülebilirlik" gibi kriterlere göre sýraladý.

Buna göre, Boðaziçi Üniversitesi Avrupa'da deðerlendirilen 42 ülkeden 685 yükseköðretim kurumu arasýnda 165. sýrada temsil edildi.

Bu kuruluþun haziranda yayýmladýðý "Dünya Üniversiteler Sýralamasý 2025"teki verilerden yararlanarak hazýrlanan bölgesel sýralamada Boðaziçi Üniversitesi 34 sýra yükselerek, "Avrupa'nýn en fazla ilerleme gösteren" yükseköðretim kurumu oldu.

QS'in bu yýl deðerlendirdiði kriterlerde en iyi performans "istihdam gücü" ile "iþverenler nezdinde saygýnlýk" kriterlerinde elde edildi. Üniversite, iþverenler nezdinde saygýnlýkta 10 sýra yükselip 32'inci, istihdam gücünde ise 35'inci sýrada yer aldý.

Türkiye'de deðerlendirilen 72 yükseköðretim kurumu arasýnda ise istihdam gücünde birinci sýrada olan Boðaziçi Üniversitesi, iþverenler nezdinde saygýnlýk ile sürdürülebilirlik kriterlerinde ise 3'üncü oldu.

Üniversite, "akademik saygýnlýk" kriterinde 9 sýra ilerleyerek 137'nci, "eðitim için giden deðiþim programý öðrencileri" kriterinde 140'ýncý ve üniversitelerin sürdürülebilirlik çalýþmalarýnýn toplumsal ve çevresel etkilerinin göz önüne aldýðýný "sürdürülebilirlik" kriterindeyse 152'nci sýrada temsil edildi.

- "PERFORMANSIMIZI ÝLERÝ TAÞIMAYA DEVAM EDECEÐÝZ"

Açýklamada görüþlerine yer verilen Rektör Prof. Dr. Mehmet Naci Ýnci, üniversitelerinin Avrupa'daki yükseköðretim kurum ve çeþitli önde gelen kuruluþlarla büyük iþbirliklerine devam ettiðini belirtti.

Prof. Dr. Ýnci, "Avrupa'nýn En Ýyi Üniversiteleri Sýralamasý 2025"te gösterilen performansa iliþkin ise þunlarý kaydetti:

"Avrupa Birliði (AB) baþta olmak üzere, Avrupa'da çeþitli iþbirliði ve ortaklýklarýmýz devam ediyor. Boðaziçi Üniversitesi Yaþam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araþtýrma Merkezi (Boðaziçi LifeSci) ve Avrupa'nýn ilk ve tek karbon negatif mikroalg biyorafinerisi gibi dünyada dikkati çeken birçok projede birlikte çalýþýyoruz. Ayrýca, Avrupa'daki yükseköðretim kurumlarýyla deðiþim programlarýmýz ve araþtýrma ortaklýklarýmýz da sürüyor. 165'inci sýrayý da yeterli görmüyoruz. AR-GE, endüstri-sanayi iþbirliði, deðiþim programlarý, akademik nitelik ve uluslararasý iþbirlikleri gibi alanlardaki performansýmýzý ileri taþýmaya devam edeceðiz."