''Gastronomi lisesi'' geliyor
ABONE OL

Tekin, ATO Congresium'daki "TravelExpo Ankara 6. Uluslararasý Turizm ve Seyahat Fuarý"nda düzenlenen programda yaptýðý konuþmada, Ankara'nýn turistik deðerlerinin ön plana çýkarýlmadýðýný, özellikle yerel yönetimlerin elini taþýn altýna koymalarý gerektiðini söyledi.

Türkiye'de üniversitelerle kamu kurumlarýnýn ve toplumun baðlantýsýnýn güçlü hale getirilmesi gerektiðinin altýný çizen Tekin, þöyle konuþtu:

"Üniversitelerdeki akademisyen arkadaþlarýmýzýn toplumsal problemlerin çözümü için ürettiði çözüm önerileri, ilgili kamu kurumlarý ya da ilgili kesimler tarafýndan yeterince dikkate alýnmýyor veyahut problemlerin çözümü için üniversitelerden akademisyen arkadaþlardan yeterince bilgi, destek talep edilmiyor. Sadece bir genelleme yaptým ama özel olarak turizm fakültelerimizin bu anlamda iþin içerisine dahil edilmesi gerekiyor. Üniversitelerin turizm fakülteleri, bu türden katkýlarý þehre vermek için çabalayýp duruyorlar, proje üretmeye çalýþýyorlar ama yeterince ürettikleri projelere sahip çýkan kamu otoritesiyle karþýlaþmayýnca da doðal olarak biraz demoralize oluyorlar."

Tekin, bu çalýþmalarýn yapýlmasý ve projelerin geliþtirilmesi durumunda ortaya çýkabilecek akademik, uluslararasý yayýnlarýn Türkiye'nin tanýtýmýna katkýda bulunacaðýný vurguladý.

- "MÜFREDATLARIMIZI REVÝZE EDECEÐÝZ"

Öðretim programlarýnda deðiþiklik planladýklarýný ifade eden Tekin, "Biz, eðitim öðretim kurumlarýmýzdaki programlarýmýzýn, çocuklarýmýzýn güncel hayatýnda karþý karþýya kalabilecekleri problemlerin çözümünde kullanabileceði hale getirilmesini, çocuklarýmýzýn seviyelerine uygun bir hale getirilmesini, seyreltilmesini ve bizim kültürümüze ait, referans deðerlerimizin bu programlarýn içerisine yedirilmesini arzu ediyoruz. Tüm bu çaba doðrultusunda da müfredatlarýmýzý revize edeceðiz." diye konuþtu.

Tekin, turizmi ve kültürü ayrý ayrý deðerlendirdiklerini belirterek, turizm kültürü kavramýnýn oluþturulmasý gerektiðini kaydetti.

Çocuklarýn gezerken bilgiye sahip olmalarýnýn önemine deðinen Tekin, "Turizm, seyahat kültürünün oluþturulmasý gerektiðini düþünüyorum. Dolayýsýyla müfredatlarýn revize edilmesi sürecinde bu konuyla ilgili programlarýmýzýn içerisine bir þehir kültürü, estetik kültürü, seyahat kültürü, programlarýmýzý revize ederken bunlarý dikkate alacaðýz." dedi.

- "TURÝZM KONUSUNDA SEKTÖR TEMSÝLCÝLERÝYLE ORTAK ÇALIÞMAYA AÇIÐIZ"

Müfredatlar revize edilirken Türkiye'nin turizmine katkýda bulunabilecek adýmlarýn nasýl atýlacaðýnýn, çocuklarýn bu anlamda nasýl yetiþtirilebileceðinin üzerinde durduklarýný vurgulayan Tekin, "Turizm konusunda da sektör temsilcileriyle bu anlamda ortak çalýþmaya açýk olduðumuzu beyan etmek istiyorum." ifadesini kullandý.

Turizm meslek liselerinin, mesleki teknik Anadolu liselerinin bünyesinde faaliyet gösterdiðini anlatan Tekin, þunlarý kaydetti:

"Þimdi biz meslek liselerinin tamamýný sektörle iþbirliði halinde, sektöre katký verecek þekilde revize etme yolundayýz. Meslek liselerinin, spor liselerinin, güzel sanatlar liselerinin ve turizmle ilgili liselerin tamamýný tematik hale getirmeye çaba sarf ediyoruz. Bu anlamda önümüzdeki günlerde 'gastronomi lisesi' alt baþlýðýyla bir programý sizlerle paylaþmýþ olacaðýz. Anadolu yemekleri, annelerimizin reçeteleri, Osmanlý mutfaðý, Selçuklu mutfaðý, hepsinin içerisinde yer aldýðý, ayný zamanda bu mutfaðýn nasýl servis edilmesi gerektiðine dair uygulamalý bilgilerin de yer aldýðý bir liseyi sizlerle paylaþmýþ olacaðýz. Yine bu kapsamda olgunlaþma enstitülerimiz ve halk eðitim merkezlerimizin yaptýklarý þeyler var. Biliyorsunuz, olgunlaþmalarda üretilen ürünlerin kamuoyuyla buluþturulduðu, alýcýlarýyla buluþturulduðu Bohça maðazalarýmýz var. Ayný þekilde halk eðitim merkezlerimiz için bir marka oluþturulabilir. Gastronomi için bir uygulama markasý oluþturulabilir. Bunlar da üzerinde çabaladýðýmýz konulardan bir tanesi."

Tekin, Ankara Ticaret Odasý (ATO) ile tematik bir meslek lisesinin organize edilebilmesi halinde bunun sektöre ciddi fayda saðlayacaðýný belirtti.

ATO Yönetim Kurulu Baþkaný Gürsel Baran, Milli Eðitim Bakaný Tekin'e "100. Yýl Özel" ödülünü takdim etti.

Bakan Tekin, programýn ardýndan fuar alanýndaki stantlarý ziyaret etti.