Ýngiliz Bakan'dan Türkiye'deki mesleki eðitime övgü: Bu kadar büyük bir baþarýyý kaydedemedik
ABONE OL

Çeþitli temaslarda bulunmak üzere geldiði Londra'da Bakan Gibb'le görüþen Özer, Türkiye'nin büyük bir deprem felaketi yaþadýðýný ve yaklaþýk 50 bin vatandaþýný kaybettiðini belirterek, Türk devletinin yaralarýný sarmak için tüm imkanlarýyla seferber olduðunu söyledi.

Bu kapsamda Milli Eðitim Bakanlýðý olarak hayatý ve eðitimi normalleþtirmek üzere çok hýzlý adýmlar attýklarýný vurgulayan Özer, þunlarý kaydetti:

"Depremden etkilenen 11 ilde bizim 7 milyona yakýn öðrencimiz, 200 bin civarýnda öðretmenimiz vardý. Baþlangýç anýndan itibaren okullarý açmak için, açmadan önce de çadýrlarda, konteynerlerde türlü alanlarda eðitimi sürdürmek için büyük çaba sarf ettik. Çok þükür en büyük þansýmýz, bölgedeki binalar içinde en saðlam binalarýn okullar olmasýydý. Bölgede 20 bin 868 okulumuz vardý, bunlardan sadece 24 tanesi yýkýldý. Dolayýsýyla binalarýmýz depremzede vatandaþlarýn konaklamasýnda aktif olarak kullanýldý."

Depremin yaþandýðý 10 ildeki eðitim ve öðretimi yeniden baþlattýklarýný kaydeden Özer, hayatýn normalleþmesi için eðitim üzerinde çok önemli katký saðladýklarýný bildirdi.

Özer, "Özellikle deprem sonrasý diðer illere nakillerini aldýran öðrencilerimizin daha sonra bölgelerine geri döndüklerini görmek aslýnda eðitim kurumlarýnýn hayatýn normalleþmesinde ne kadar etkili olduðunu göstermesi açýsýndan da çok kritik." dedi.

- "TÜRKÝYE, ÇIRAK, KALFA VE USTA ÝHTÝYACININ KARÞILANMASIYLA ÝLGÝLÝ ÇOK ÖNEMLÝ AÇILIM SAÐLADI"

Türkiye'deki okullaþma oranlarýna da deðinen Özer, okul öncesi eðitimde 5 yaþtaki okullaþma oranlarýný yüzde 65'ten yüzde 99'a çýkardýklarýný aktardý.

Özer, þöyle devam etti:

"Mesleki eðitim, Türkiye'nin en kritik alanlarýndan biri. Yýllardan beri sýkýntýlarýn yaþandýðý bir alandý. Zaten dünyada da mesleki eðitim özellikle nitelikli insan kaynaðýnýn eðitim olarak tercih etmediði bir alan olarak meydan okuyucu problemleriyle yüzleþen bir eðitim türünü oluþturuyor. 4 yýl önceki görüþmemizde siz özellikle çýraklýk eðitimine Bakanlýðýn vermiþ olduðu önemi, esnek programlamayla ilgili yeni açýlýmlarý anlatmýþtýnýz. Biz de 2021'in sonunda çok deðiþik bir açýlým gerçekleþtirdik ve Türkiye'deki mesleki eðitimdeki çýrak kalfa sayýsý yaklaþýk 160 binden bir yýlda 1 milyon 400 bine ulaþtýrdýk. Dolayýsýyla iþ gücü piyasasýnýn ihtiyaç duyduðu çýrak, kalfa ve usta ihtiyacýnýn karþýlanmasýyla ilgili Türkiye çok önemli bir açýlým saðlamýþ oldu."

- ÝNGÝLÝZ BAKAN'DAN TÜRKÝYE'DEKÝ MESLEKÝ EÐÝTÝME ÖVGÜ

Bakan Gibb de Türkiye'de yaþanan deprem felaketinin Ýngiltere gündeminin de ilk sýralarýnda yer aldýðýný ve bu afetten duyduðu üzüntüyü dile getirdi.

Deprem sonrasýnda Türk hükümetinin yürüttüðü çalýþmalarýn etkileyici olduðunu belirten Gibb, özellikle eðitim konusunda bölgedeki öðrencilere ders kitabý ve binlerce kýrtasiye setinin gönderilmesinin önemine iþaret etti.

Gibb, Ýngiltere'de Türk okullarýnda okuyan çocuklarýn ve Ýngiltere'de lisans ve lisansüstü eðitim gören gençlerin kendileri için çok deðerli olduðunun altýný çizdi.

Mesleki eðitim konusuna da deðinen Gibb, "Çýraklýk konusundaki baþarýlarýnýz da son derece iyi. Çýrak sayýsýný bir sene içerisinde 160 binden 1,4 milyona çýkarmýþsýnýz. Maalesef biz bu kadar büyük bir baþarýyý kaydedemedik ama biz de bu doðrultuda çalýþmayý umut ediyoruz." diye konuþtu.

Bakan Özer, görüþmenin ardýndan Gibb'e, kaleme aldýðý "The Universalization Of Education In Türkiye And New Orientations" adlý kitabýný hediye etti.

Görüþmede, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaþ, Bakan Yardýmcýlarý Petek Aþkar ve Sadri Þensoy ile Avrupa Birliði (AB) ve Dýþ Ýliþkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal da yer aldý.

- BAKAN ÖZER LONDRA'DAKÝ BETT FUARINI DA ZÝYARET ETTÝ

Mahmut Özer, Ýngiltere'deki temaslarý kapsamýnda Londra'da düzenlenen ve dünyanýn en büyük eðitim teknolojileri fuarý olarak kabul edilen BETT Fuarý'ný da ziyaret etti.

Eðitimle teknolojiyi buluþturan fuarda ilgililerden bilgi alan Özer, eðitim baðlamýnda doðal afetlere iliþkin gerçekleþtirilen toplantýda, Cambridge Üniversitesi Eðitim Reformu Direktörü Jane Mann, Eðitim Geliþtirme Vakfý Baþkaný Carl Ward ile diðer uzman kiþilerin sunumlarýný dinledi.