Ýstanbul'da 2 milyon 985 bin 983 öðrenci karne aldý
ABONE OL

Güngören'deki 50. Yýl Ahmet Merter Ýlkokulu'nda "2023-2024 Eðitim-Öðretim Yýlý Kapanýþ Programý" düzenlendi.

Ýstanbul Valisi Davut Gül, yaptýðý konuþmada, eðitimin meþakkatli bir iþ olduðunu, kentte 3 milyon öðrenciyle bire bir uðraþan öðretmenlerin her türlü takdiri hak ettiklerini belirterek, teþekkürlerini iletti.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn baþbakanlýðý döneminde 2006'da Ýstanbul'a özel yasal düzenleme yapýldýðýný dile getiren Gül, Valilik koordinesinde okullarýn, hastanelerin, kamu kurum ve kuruluþlarýnýn depreme dayanýklý hale getirilmesi için kurulan Ýstanbul Proje Koordinasyon Biriminin (ÝPKB) çalýþmalarý kapsamýnda þimdiye kadar 3 milyar dolarýn üzerinde yatýrým yapýldýðýný söyledi.

Vali Gül, okullarýn tamamýnýn deprem dayanýklýlýk testlerinden geçtiðini, gerekiyorsa güçlendirme veya yeniden inþa sürecine baþlandýðýný belirterek, Ýstanbul'da en güvenli mekanlarýn okullar olduðunu vurguladý.

Ýstanbul'da kendi çocuklarý için istedikleri her þeyi 3 milyon öðrenci için de istediklerine ve yapmaya gayret ettiklerine dikkati çeken Gül, bunlardan dördünü þöyle sýraladý:

"Birincisi, her okulumuzda okul spor kulübü kurdurduk. Öðrencilerimizin yeteneðine göre lisans çýkartýyoruz ve bir milyon lisanslý öðrenci hedefimiz var. Okullarýmýzýn talep ettiði bütün spor malzemeleri temin ediliyor, devam edecek. Ayný þekilde tesislerin ortak kullanýlmasýyla ilgili de çalýþmamýz devam ediyor. Ýkincisi, okullarýmýzýn tamamýnda 6,5 milyon kitabýmýz var. Bu kitap sayýsýný yüzde 100 arttýrmak istiyoruz. 3 milyon ilave kitap aldýk. 'Ben Okuyorum, Ýstanbul Okuyor' kitap okuma projesiyle kalan 3,5 milyonu da temin edip bu yýl içerisinde kitap sayýmýzý 2 katýna çýkartmýþ olacaðýz. Üçüncüsü, 'Enstrümansýz okul kalmasýn, sýnýf kalmasýn.' dedik ve 200 okulumuzda müzik atölyesi oluþturduk. 300 okulumuzda da görsel sanatlar atölyesi ve müzik atölyesi çalýþmamýz devam ediyor. Bu, ne demek? Üç bin okulumuza ilave 500 atölye temin ettik ve temine devam edeceðiz. Dördüncüsü de öðrenci meclislerimiz aracýlýðýyla çocuklarýmýzýn, gençlerimizin sosyal, kültürel, sportif faaliyetlere olabildiðince katýlýmýný saðlamak."

"Ýyi okul yok, iyi öðrenci, öðretmen var. Daha önemlisi iyi veli var." ifadelerini kullanan Vali Gül, veliler okullara sahip çýktýðý müddetçe her okulun birinci okul olabileceðini vurguladý.

Gül, "Göz aydýnlýðýmýz çocuklarýmýzý tebrik ediyor, yaz tatilinde iyi eðlenceler diliyorum." dedi.

- "3 MÝLYON ÖÐRENCÝMÝZE KEYÝFLÝ VE MUTLU BÝR TATÝL DÖNEMÝ DÝLÝYORUM"

Ýl Milli Eðitim Müdürü Murat Mücahit Yentür de karnelerin sadece çocuklarýn senelik baþarý ve yetkinliklerini gösteren, her þeyi ölçen bir þey olmadýðýný ifade ederek, karnelerin herkese derin mesajlar verdiðini ve eðitim öðretim sisteminin aynasý olduðunu söyledi.

Çocuklarý ve gençleri yarýnlara hazýrlamanýn eðitimcilerin en önemli görevi olduðunun altýný çizen Yentür, 21. yüzyýl dijital dönüþüm çaðýnda bilgi devriminin yaþandýðýný, bilgiden yeni bilgi üreten, bilgiyi öðrenme yollarýný bilen ve inovatif düþünebilen nesli inþa etmek zorunda olduklarýný vurguladý.

Yentür, çocuklarýn 8 ay boyunca çok yorulduklarýný, bu nedenle tatil yapmanýn haklarý olduðunu dile getirerek, "Biz, hayatý sadece okuldan ve kitaptan ibaret bilmiyoruz. Sosyal, sportif ve kültürel çalýþmalarýmýzla yaz boyunca inþallah sizlerin yanýnda olmak istiyoruz ama sizden istediðimiz tek bir þey var. Günün mutlaka bir saatinde kitapla dost olarak bilgiye, kitaba dayalý keyifli vakit geçirmeyi lütfen ihmal etmeyiniz." diye konuþtu.

Ýstanbul'da yaklaþýk 3 milyon öðrencinin karne aldýðýný belirten Yentür, emeklerinden ötürü 171 bin öðretmene teþekkür etti, 3 milyon öðrenciye de keyifli ve mutlu tatil dönemi diledi.

- "OKUL ORTAMLARINI ÇOK DONANIMLI HALE GETÝRMEYE GAYRET EDÝYORUZ"

Talim ve Terbiye Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Cihad Demirli de yaz tatili boyunca okullarý fiziki olarak ve materyal açýsýndan yeni eðitim öðretim yýlýna hazýrlamak için çalýþmalarýný sürdüreceklerini söyledi.

Prof. Dr. Demirli, "Yeni çaða uygun, hem 21. yüzyýl becerileri hem de bizim kadim geleneðimizden ve köklerimizden gelen deðerleri aktaracak bir yaklaþýmla okul ortamlarýný çok donanýmlý hale getirmeye gayret ediyoruz." ifadesini kullandý.

Öðrencilerin tatili hem eðlenerek hem de okuyarak geçirmesinin son derece önemli olduðunu vurgulayan Demirli, öðretmenlerin de tatilden sonra yeni eðitim öðretim yýlýna yönelik hazýrlýklarýný yapacaklarýný, özellikle "Türkiye Yüzyýlý Maarif Modeli" kapsamýnda 1'inci, 5'inci ve 9'uncu sýnýf ve okul öncesi gruplarýnda önemli bir hazýrlýk aþamasýnda olacaklarýný söyledi.

- VALÝ GÜL, ÖÐRENCÝLERE KARNELERÝNÝ VERDÝ

Konuþmalarýn ardýndan 4. sýnýf öðrencisi Ece Türkoðlu, "Bayrak" þiirini okudu. Okulun öðrencilerinden oluþan halk oyunlarý ekibi, gösteri yaptý.

Öðrenciler, Vali Gül ve beraberindekilerle Ýsrail'in saldýrdýðý Filistin'de yaþanan drama dikkati çekmek için Filistin bayraðýnýn renklerindeki balonlarý gökyüzüne býraktý.

Davut Gül ile beraberindekiler, törenin ardýndan sýnýflara girip öðrencilere karnelerini takdim etti.

Öte yandan, kentteki 7 bin 705 okulda okul öncesinde 262 bin 852, ilkokulda 993 bin 537, ortaokulda 901 bin 278, lisede 828 bin 316 olmak üzere toplamda 2 milyon 985 bin 983 öðrenci ile 171 bin 224 öðretmen yaz tatiline girdi.