Kosova'da ''Balkanlar'da Türkler ve Türkçe Kongresi'' baþladý: Türkçeyle beþ asýrlýk geçmiþimizi öðreniyoruz
ABONE OL

Türk Ýþbirliði ve Koordinasyon Ajansý Baþkanlýðýnýn (TÝKA) desteðiyle düzenlenen kongrenin açýlýþýna, TÝKA Baþkan Yardýmcýsý Mahmut Çevik, Türkiye'nin Priþtine Büyükelçisi Sabri Tunç Angýlý, Kosova Bölgesel Kalkýnma Bakaný ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Baþkaný Fikrim Damka, KDTP Milletvekilleri Fidan Brina Jýlta ile Enis Kervan, Hasan Priþtina Üniversitesi Filoloji Fakültesi Dekan Yardýmcýsý Ýsa Memishi'nin yaný sýra ülkede görevli Türk kurum temsilcileri ile bölge ülkelerden gelen davetliler katýldý.

TÝKA Baþkan Yardýmcýsý Çevik, açýlýþta yaptýðý konuþmada, Türk dilinin korunmasý ve yaþatýlmasý için TÝKA olarak faaliyette bulunduklarý 62 ülkede 500'den fazla proje hayata geçirdiklerini söyledi.

Türk kimliðinin bu bölgede var olmasýnýn, Türk dilinin yaþatýlmasýyla doðru orantýlý olduðuna dikkati çeken Çevik, þöyle devam etti:

"Nesilden nesile aktarýlan kültürel öðeler, var olan kültürel deðerler, Türkiye'nin Balkanlar'la yakýn olan iliþkilerinin ne kadar derin olduðunu göstermektedir. Balkanlar'da mevcut olan mimari eserlere baktýðýmýz zaman Türklerin, Türk toplumunun bu coðrafyada yaþadýðýnýn en önemli göstergesi olduðunu görüyoruz. Türk musikisinin, Balkanlar ile Türkiye arasýndaki iletiþimde çok önemli bir estetik köprü olduðunu vurgulamak isterim. Bugün bu iletiþim daha canlý olarak devam etmektedir."

Dekan Yardýmcýsý Ýsa Memishi konuþmasýnda, Kosova'da Türkçe eðitiminin büyük bir geleneðe sahip olduðunu vurguladý.

Memishi, "Arnavutlar arasýnda Türkçe öðrenmek, sadece Türkçe öðrenmek anlamýna gelmiyor, ayný zamanda beþ asýrlýk geçmiþimizi de öðreniyoruz. Bu nedenle gerek Türk Dili Bölümü'nde gerekse Þarkiyat Bölümü'ndeki tüm çalýþmalarý desteklemeye devam edeceðiz. Fakülte ve üniversite olarak bu çalýþmalarýn daha da derinleþtirilmesi ve böylece 20. yüzyýldan önce olduðu gibi siyasi müdahaleler olmadan 5 asýrlýk dönemi objektif biçimde tanýmamýz gerekiyor." ifadelerini kullandý.

Büyükelçi Angýlý ise TÝKA'nýn Türkiye ile Kosova arasýndaki kardeþlik baðlarýnýn güçlenmesinde oynadýðý role dikkati çekerken, "Huzurlarýnýzda TÝKA'mýza tekrar teþekkür etmek istiyorum. Sadece bu kongre deðil, Kosova'nýn hangi köþesine gitmiþsem mutlaka elinin deðdiðini gördüm." dedi.

Törende KDTP Genel Baþkaný Fikrim Damka ile Hasan Priþtina Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölüm Baþkaný Doç. Dr. Ergin Jable de birer konuþma yaptý.

Kosova'nýn baþkenti Priþtine'deki Hasan Priþtina Üniversitesi bünyesindeki Türkoloji Bölümü'nün kuruluþunun 35. yýlý dolayýsýyla düzenlenen kongre 21 Mayýs'a kadar sürecek. Kongrede, Balkanlar'da Türk coðrafyasý, Türk dernekleri, Türk mimari eserleri, Türk vakýflarý, Türkçe eðitim, Türk edebiyatý, Türk dili ve Türk halk bilimi gibi konular ele alýnacak.